Inloggen

Inloggen

Op zaterdag 25 maart werd de 23e editie van het J. de Kluyver Jeugdtoernooi gehouden in De Boekenberg.
In 6 leeftijdscategorieën werd er gestreden om de bekers, de geldprijzen en de vele overige prijzen. Niemand ging met lege handen naar huis.
 
Met totaal 105 deelnemers blijft dit toernooi nog steeds voldoende aantrekkingskracht te hebben voor de jeugdschakers in de regio en de rest van Nederland. 
 
De opening werd dit jaar weer door Wethouder Jan Willem Mijnans verricht. Tijdens zijn speech memoreerde hij nog aan de vorige keer, waarbij hij een kort partijtje schaakte tegen Job Verheul. Een snelle remise gaf hij aan, maar toch durfde hij het dit jaar niet nog een keer aan. Door de juiste kleur te loten voor de bord 1 schakers opende hij deze 23e editie. 
 
De hele dag kenmerkte zich als het weer. Veel zon en veel wind. In het schaken dus veel positiviteit en (jammer genoeg)veel heel snelle partijen. 
Gelukkig ook een aantal heel bijzondere partijen die bij de prijsuitreiking beloond werden met een certificaat en een zak snoep.
Naast het schaken kon er buiten gevoetbald en op een groot schaakveld aan de slag gegaan worden(zolang als de stukken bleven staan bij de zware wind).
Werd er later op de dag een simultaan geschaakt, vooral met de E en F-jes, en kon iedere schaker en bezoeker weer genieten van een aantal mooie schaakspelen die tentoon gesteld werden uit de in beheer van de schaakvereniging zijnde collectie van wijlen Arnold Kilian.
 
Met twee enthousiast bemenste catering posities en Popcorn/Suikerspin kraam( beschikbaar gesteld door Verhage Fastfood Waterland) om iedereen te kunnen voorzien van een natje en een droogje, coördinatoren voor iedere schaakruimte, begeleiders/arbiters van de groepen, de indelingsdeskundigen, wedstrijdleider/hoofdarbiter, en een heel goede fotograaf, mag ook dit jaar geconstateerd worden dat Schaakvereniging Spijkenisse een zeer goed vrijwilligers team heeft.
 
 
Hieronder zijn korte verslagen te lezen van een aantal categorieën.
 

Invitatie groep:

door Jerry Sandifort
In de invitatiegroep werd al niet goed gestart. Kregen we de dag ervoor een ziekmelding door, konden we toch rekenen op een even aantal, maar had één van de deelnemers, namen noemen we niet, zijn agenda niet juist overgezet van papier, hoe ouderwets, naar digitaal, en kwam dus niet opdraven. Het aantal schakers kwam daardoor op elf uit en moest er iedere van de zeven ronden 1 persoon ijdel toekijken wat de anderen aan het bord presteerden. Dit jaar had Rick Lahaye een wat ongelukkig toernooi. Startend op bord 1 verloor hij eerst van Ricardo Klepke en ging hij door de vlag in de laatste ronde tegen de enige vrouw in hun midden, WFM Mariska de Bie . Maar hij vond het weer een leuk toernooi, en dat is waar het bij het J. de Kluyver schaaktoernooi om gaat, naast de strijd om de prijzen. 

Viel Rick dus net buiten de prijzen, de duidelijke winnaar dit jaar was FM Roger Meng. Na twee keer achtereen tweede te zijn geworden is dit een mooie verdiende eerste plaats, waarmee hij de prijs van €250 mee naar huis mocht nemen.
 

Categorie A:

tot 25 jaar + begeleider(s)
Na zeven ronden werd Wang Yang  Jeugdkampioen 2017, en verdient daarmee een ticket voor de Invitatiegroep van 2018.
Ike Tjin a Lien was de enige deelnemende begeleider, maar met 3,5 punten, en een 9e plaats overall, kreeg hij de bijbehorende welverdiende beker toch uitgereikt.

Categorie  B:

De B schakers speelden hun toernooi af in een gecombineerde groep met de A. Het totaal van die groep kwam daarmee op 19 personen.
Na zeven ronden schaken, 15 min. p.p.p.p. + 5 sec na iedere zet, bleek Ligin Lu als eerste te zijn geëindigd met 5,0 punt ook nog gedeeld derde met steyn de Lange(A) in de gecombineerde groep. Een uitstekend resultaat. 
 

Categorie C:

door Simone 't Mannetje

De meeste spelers in de deze categorie komen elkaar bij ieder schaaktoernooi tegen en daardoor weten ze wie ze als hun concurrent(en) kunnen beschouwen voor de eindprijzen. 
Zal het vandaag ook weer tussen dezelfde spelers beslist gaan worden? 
 
Een verrassing is dan misschien de deelname van Roger Labruyère, hij valt onder leeftijdscategorie van de E, maar ziet het als een leerzame uitdaging om 2 categorieën hoger mee te spelen. Zal hij zich staande kunnen houden in deze krachtige strijd?
 
Na 3 rondes is het pauze en staat Job Verheul met 3 uit 3 ongedeeld 1e, maar hij wordt op de voet gevolgd door Djad Maes en Dylan Achuthan met 2,5 punt. Wie weet zijn rust goed te pakken in de pauze en de strijd vanmiddag met nieuwe energie voort te zetten? 
 
In ronde 4 moet Job zijn koppositie inleveren aan Dylan, die na een spannende strijd deze partij wist te winnen. Job baalt even van zijn verlies, wetend dat dit een duur punt kan wezen.
Djad stond voor de pauze gedeeld tweede, maar hij verliest van Vinh Nguyen Quang en moet zijn plek afstaan. 
 
De spelers staan de stand druk te analyseren, maar weten dat alles in deze categorie mogelijk is. Elk klein foutje wordt hard afgestraft en de stand kan zo weer spectaculair veranderen.
 
De rondes daarna volgen met spannende partijen en de bedenktijd gaat ook een steeds belangrijkere rol spelen. Wie weet de kalmte te bewaren onder deze tijdsdruk, maar ook onder de mentale druk?
 
Ivana Katsarova is het enige meisje in de categorie en moet opboksen tegen het schaakgeweld van de jongens. Ze moest even wennen, maar ze gaat steeds meer de strijd aan met de jongens.En zag ik daar stiekem een lief lachje om haar tegenstander af te leiden?!
 
De laatste rond staat op het punt van beginnen en de spelers weten het, er moet gewonnen worden om kans te maken op het prijzengeld. De stand bovenin is als volgt:
 
Job en Roger staan gedeeld 1e met 5 uit 6, gevolgd door Dylan met 4,5 punt.
En zullen Roy Kienjet en Qian Huang nog kans maken om in de prijzen te vallen met 4 punten?
 
Job moet het opnemen tegen clubgenoot Djad en weet deze in vroegtijdig stadium te winnen door een fout van Djad.
Roger speelt met zwart tegen Qian en was voor dat de partij begon wat gespannen. Zal het hem lukken om 1e te worden? Qian gooit alles in de strijd om Roger te dwarsbomen en elk klein foutje wordt op het bord door beide spelers afgestraft. Zal Roger het eindspel goed weten uit te spelen of zal Qian de remise eruit weten te slepen? Roger blijft geduldig nadenken en weet uiteindelijk op zeer nette wijze het eindspel te winnen. Het was een finale waardige partij, waar de toeschouwers van genoten. 
 
Ivana eindigt onderaan, maar jongens pas op want ze komt er aan! Ze gaat uiteindelijk niet met lege handen naar huis, want voor haar is de aanmoedigingsprijs “Het Beste Meisje”.
 
Na zeven spannende rondes weet Dylan 3e te worden met 5,5 uit 7.
Job en Roger zijn samen gedeeld 1e geworden met 6 uit 7.

Het prijzengeld van de 1e en 2e plaats wordt onderling verdeeld en de beker is (op basis van onderling resultaat) voor Job.

Categorie D:

door Peter Maes

Een mooiere dag als deze kun je niet wensen.

Zon en 29 schakertjes in de D, die vandaag in 7 ronden gaan bewijzen wie de sterksten zijn.
Kathleen was op papier veruit de favoriet met op gepaste afstand Olivier en Jannes.
 
Alsof iedereen al vele jaren op hoog niveau schaakt vonden wij bij de start van elke ronde goed luisterende oortjes, sportief en professioneel gedrag aan het bord, dit maakte het dan ook dat wij als begeleiders (Martin en Peter) een zeer vloeiend verloop van het toernooi hadden.
 
De 1e en 2e ronde gaf geen verassing, de toppers deden waar ze voor stonden, winst.
 
De 3e ronde was al duidelijk anders, Alaya moest aantreden tegen Jannes, Jannes had geen moeite met het aanvallende karakter van Alaya en kon dan ook het volle punt noteren. Olivier speelde ook erg sterk en kon een punt noteren tegen Rock die overigens een zeer sterk toernooi speelde.
 
In ronde 4 werden er wel wat eerste muurtjes afgebroken, Olivier liet een halve liggen tegen Niels en Alaya een half tegen Maks,  Kathleen is los want Jannes moest er tegen haar aan geloven.
 
Rond 5 bracht geen grote verassingen behalve dat Jens, Silas, Tony en Ryan een opgang maken in de middenmoot. De eeuwige concurenten Zayd en Kimmily treffen elkaar binnen 2 weken wederom en Zayd mag dit keer een punt bijschrijven waardoor hij aansluit bij de subtop.
 
Ronde 6, als er iets moet gebeuren dan nu. Olivier krijgt die kans want hij mag tegen Kathleen, ze laat zich niet gek maken, blijft rustig en scoort wederom een vol punt, het gat met de concurrentie is nu 1,5 punt en voor haar is de toernooizege al een feit ! Zayd wint van Niels en sluit zich aan bij de top. Alaya maakt korte metten van Jens en doet ook nog mee voor het erepodium, Jannes wijst Yisha terecht en wil ook op het podium Om plek 2,3,4 en 5 zal in de laatste ronde nog flink gestreden moeten worden.
 
Laatste ronde, waarin Katleen met een gefrituurd levertje Zayd verschalkt, Lxf7 is inderdaad de beste zet na Lc5 hoewel het spel dan absoluut nog niet gespeeld is, de verwarring bij Zayd was echter duidelijk op het bord te zien. De stukken werden niet goed neergezet en Kathleen overmeesterde hem direct. 7 uit 7 is een monsterscore ! Er was ook nog een topper in de vorm van Olivier tegen Jannes voor plek 2,  Olivier hield zich het koelst (door het waterijsje ?) en trok een vol punt eruit.
 
Na een prachtige strijd kunnen we zeggen dat er veel talent zit in de deze groep waarvan we volgende jaar een aantal nogmaals terug mogen zien, ik kijk er nu al naar uit !

Categorie E:

door Ruud Neumeijer
 
Hoe deden de E-tjes het
 
Langzaam druppelden de eerste deelnemertjes 's ochtends binnen. Als niet lid van SV Spijkenisse ken ik de meeste kinderen niet van naam, hooguit van gezicht van andere toernooien. Ze komen uit allerlei verschillende plaatsen in de omgeving. Gelukkig ook een aantal van mijn eigen club, dat doet me deugd.
 
Na de opening en loting met een witte en zwarte pion, wordt het tijd om te gaan schaken. De E-groep heeft 16 deelnemers en is er dus niemand die een vrije ronde heeft, gelukkig maar.
 
De eerste ronde loopt volgens plan voor de favorieten. Maar gelijk al blijkt ook hoe 'hard' de kinderen onderling kunnen zijn: "aanraken is zetten" en tsja, dan moet je als begeleider/scheidsrechter dat toch maar even uit kunnen leggen. Tranen met tuiten natuurlijk, gelukkig is vader na afloop van de ("natuurlijk") verloren partij vol begrip en troost zijn zoon. Prettig dat vader de spelregels kent, daar gaan we nog wel aandacht aan besteden zegt ie lachend tegen mij.
In de 2e ronde moeten al gelijk een paar favorieten de degens kruisen, dat loopt voor een aantal dus iets minder goed af. Door een aantal spelers worden er (af en toe) wedstrijden genoteerd, door de ene wat fanatieker dan de ander, maar toch getuigd dat wel van een wil om er van te leren. Veel leuke partijen gezien over de hele dag verdeeld.
 
Na een 2e verlies achter elkaar besluit één van de spelers om maar niet meer verder te gaan. Gelukkig is moeder in de buurt en met enige moederlijke dwang wordt er uiteindelijk toch weer aan het bord plaats genomen. Prompt komt dan ook de 1e overwinning, en helemaal blij natuurlijk, moeder natuurlijk enigszins opgelucht! En dan gelijk de pauze na ronde 3.
 
Na de pauze worden er nog 7 ronden gespeeld. Niemand blijft uiteindelijk ongeslagen en ook in de onderste regionen is er niemand die alles heeft verloren. Hoewel dat laatste pas in de allerlaatste ronde werd rechtgezet.
 
De prijsuitreiking werd natuurlijk een feestje voor de kinderen.
 
Ik vond het een hele gezellige en relaxte dag, wat mij betreft tot tot volgend jaar kinderen en ouders.
 
Maar wellicht zie ik jullie ook wel op andere toernooien.