Inloggen

Inloggen

(Update donderdag: De FIDE heeft een extra mailing laten uitgaan over kleine extra wijzigingen en interpretaties. Deze zijn nu toegevoegd)

Tijdens de afgelopen vrijwilligersavond hebben meerdere mensen aan mij gevraagd om het één te gaan vertellen over schaakregels. Het leek mij wel een leuk idee en de nieuwe versie van de FIDE-regels per 1 juli lijkt mij een goed moment om hiermee te gaan beginnen.
Als ik vaker zoiets moet doen, of er veelgestelde vragen zijn over bepaalde schaakregels, stuur mij dan gerust een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoals verwacht zijn de veranderingen dit jaar niet al te groot. Het heeft vooral scheidsrechters een beetje geholpen om wat keuzewerk uit hun handen te nemen met betrekking tot straffen en opmerkingen. De belangrijkste wijzigingen voor spelers staan hieronder.

 • Bij elektronische klokken, als beide klokken op 0:00 staan en er is een indicatie beschikbaar (-) welke het eerste is gevallen, heeft die speler alsnog verloren.

 • Als een partij is begonnen met omgekeerde kleuren en er zijn 10 of meer zetten gespeeld door beide spelers, moet de partij doorgaan.
  Als er minder zetten zijn gespeeld, moet de partij wel opnieuw gestart worden.
  Als de partij binnen 10 zetten is afgelopen met omgekeerde kleuren blijft het resultaat wel staan
 • Onreglementaire zetten zijn pas gedaan als de klok is ingedrukt.
  Claims kunnen dus pas gemaakt worden nadat de klok is ingedrukt.
  Dit leek misschien wel logisch, maar dit betekent dus ook dat als je een reglementaire zet kan doen met het stuk dat je had aangeraakt, dit wel moet doen.
 • Met 2 handen rokeren/promoveren/stukken slaan is een illegale zet. Hetzelfde geldt voor het indrukken van de klok zonder te zetten.
  De eerste keer wordt er een tijdstraf uitgedeeld (tegenstander 2 minuten erbij), de tweede keer wordt de partij verloren verklaard.
  Op 'ons' niveau is het de vraag hoe streng wij deze gaan toepassen. Maar bij toernooien moet hier natuurlijk wel op gelet worden!
 • Zetten met 1 hand en de klok met de andere hand, is geen illegale zet. Hiervoor gelden de normale waarschuwings-regels zoals die vroeger ook bestonden.

 • Voor rapid en snelschaak komt er het volgende nog bij:
 • Je hoeft zetten niet te noteren, maar je mag wel 3x dezelfde stelling/50-zetten regel claimen. Ook als je niet genoteerd hebt. Je mag ook altijd om een notatieformulier vragen aan de arbiter. Spelers worden verplicht om arbiters te helpen bij reconstructies rondom deze claims.
 • Je hoeft de klok niet verplicht meer stil te zetten om de winst op tijd te claimen.
 • De arbiter moet het vallen van de vlag melden als deze gesignaleerd wordt. (Hier was dus geen regel voor)