17,18, 19 november, Haags Weekendtoernooi.

Het Haagse weeknedtoernooi leek Ansh Jakhari , Zayd en Djad Maes van de jeugd leuk om eens aan mee te doen, ervaring opdoen met lange partijen is tenslotte goed voor je ontwikkeling.

Vertier was er ook: Ansh is op zondag tussen de ochtend en middagpartij met zijn ouders de Pier gaan bezoeken en Inas & Peter hebben ditzelfde op de zaterdag gedaan.

Het toernooi is verspreid over 3 dagen, 6 ronden, speeltempo van 1:45 per persoon met 10 seconden incremental per zet.2 ratinggroepen, A: 1701 en hoger, B: 1800 en lager, alle 3 de spelers komen daarmee dus uit in groep B.

Djad en Zayd een bye in ronde 1 dus  konden die vrijdagavond hun training en seniorencompetitiewedstrijd gewoon volgen. Ansh besloot om de jeugscompetitie voorbij te laten gaan om ervaring op te doen met lange partijen. De 1e ronde ging helaas wel verloren. De zaterdagochtend was succesvol, Ansh pakte tegen Niles Engelen (1456) een remise. Ronde 3 en 4 hadden uitputtingsslagen kunnen worden maar door het te gehaast spelen werden er onnauwkeurige zetten gedaan en werd er in de middag en avondpartij een paar fouten gemaakt die op het gemiddelde niveau van ongeveer 1500 eerder afgestrafd worden dan in een jeugdcompetie. De zondag was voor Ansh helaas geen succes, na verlies tegen een speler zonder rating trof hij Zayd die tot op dat punt ook nog geen punt had. Beiden kennen elkaar goed en dan weet je nooit wat je kan verwachten. Er kwam Scandinavisch op het bord volgens het boekje, Zayd offerde een pion voor ruimte en ontwikkeling. De koningsaanval die van Zayd uit volgde werd verkeerd uitgevoerd waardoor er enkel de geofferde pion voor terug kwam zonder een ontwikkelingsvoorsprong, de kandidaatzetten werden niet tot nauwelijks bekeken, het middenspel werd dan ook ingezet met een grote kans op remise. Was het de ervaring van Zayd of de moeheid van Ansh die hem parten werd ? Niemand weet het maar in het eindspel was het voordeel duidelijk voor Zayd die daarmee (helaas voor Ansh) het eerste punt van zijn clubgenoot afsnoepte. Van Zayd’s spel kunnen we concluderen dat de basis op zich best goed is maar in de uitwerking en voortzetting er gewerkt kan worden aan verbetering. Er werd ook door hem te snel beslist, te gehaast gespeeld en het leek alsof opties niet bekeken werden. Tegen ex clubgenoot Franzke was dat met name goed zichtbaar. Thema’s als: klein plan, afruilen is niet voor voor je ontwikkeling,  kwamen op de bord en steeds weer werd de verkeerde beslissing genomen waardoor ze geen plan hoefde te maken voor de aanval, Zayd gaf het plan als cadeu weg en daarmee werd ook deze partij met een 0 afgesloten. Met 1,5 punt uit 6 niet heel beroed maar er zit meer in als je de tijd beter gebruikt.

Voor Djad werd dit een goede test, na behoorlijk was succesvolle partijen in het JCC en de seniorencompetie is het goed om tegen onbekende spelers je repertoire te oefenen.

De 2e ronde trof Djad vanwege de halve punt middels een bye op vrijdagavond een vrij sterke spelerqua rating (Gerard Werkhoven ,1657), de partij duurde net als de overige partijen op zaterdag ongeveer 3 tot 3,5 uur en mede daardoor viel Djad in de 3e ronde achter het bord in slaap, de partij die hij met een grand prix attack startte leek heel goed te lopen Gregor (1407) had de betere stelling na een fout van Djad maar wist die niet te verzilveren vanuit het middenspel, het ging juist andersom, Djad kon nu vanuit een betere positie verder zijn positie verbeteren, Gregor  moest het einspel in met slechts een paar minuten op de klok en Djad profiteerde hier optimaal van. Gregor kreeg op zondag exact dezelfde stelling tegen zich waar hij dit keer beter op reageerde, deze partij wist hij nu wel te verzilveren. In de avond moest Djad aantreden tegen de latere nummer 1 van de B groep Maurits Bons, vanuit een beter opening en middenspel werd er een blunder gemaakt waardoor Djad het eindspel verloren in moest gaan. Heel even leek hetof er mogelijk remisekansen waren maar het spel bleek te lastig te zijn en zodoende moest Djad met een 0 verder.Op weg naar huis bleek hoe hard te vermoeidheid toegeslagen was, hij viel binnen 1 minuut in slaap. Slechts 8 uur later moesten we alweer op pad om de laatste dag in te gaan, dit keer een kortere dag. Kees van Hulst (1545) werd een niet al te lastige partij op de verbruikte tijd na. Ook hier werd 3 uur zuiver geschaakt, goed voor de ervaring en goed om zo om te leren gaan met spanning. De laatste ronde (6) trof hij Andre v.d Weide (1625) ook een hele lang partij waarin Djad met een koningsaanval een kwaliteit won ( toren en pion tegen paard) en als bonus een vrijpion, een partij die op een mooie manier gewonnen werd.

Het is dat de 1e avond er een bye werd genomen, niemand weet hoe het anders zou ziin geeindigd, Djad haalde maar liefst 4,5 uit 6, een mooie score met een TPR van 1835 en een W-We van 2.61 wat hem in de ratinggroep de 1e prijs opleverde. Overall een gedeelde 5e plaats in een veld met maar liefst 74 deelnemers is uitstekend te noemen. Een goede voorbereiding op de komende NK B plaatsingsdagen mijns inziens.

Voor uitslagen en standen zie:  http://www.haagsweekendtoernooi.nl