Een voorspoedig 2018 in welvaart en goede gezondheid !!

Kijk ik terug op het jaar 2017 dan is het voor mij persoonlijk een jaar met een enorm dieptepunt.
Schaaktechnisch was er weinig te klagen, het derde werd kampioen in de klasse 2C, het eerste handhaafde zich na een veelbelovend begin een beetje moeizaam. Het tweede degradeerde na jaren van net niet. De overige teams streden allemaal leuk mee. Onze toernooien werden aardig bezocht.
Dat was allemaal in het vorig seizoen.

Dit seizoen gaat het crescendo met het 1e, na het vertrek van beide Ricken, is dat een beetje verrassende ontwikkeling. De motivatie is er altijd wel geweest, ook eigenlijk wel de capaciteit. Het hele jeugdige is er nu wel vanaf, des te verrassender is dat ze nu 3 matchpunten voor staan op nummer 2 in de 2e klasse de van KNSB. Ondanks deze voorsprong zal het nog moeilijk worden om te promoveren. De wedstrijden worden met klein verschil gewonnen en de jonge jongens van toen zijn de vaders en de moeders van nu. Dat relativeert natuurlijk, het verlies wordt wat makkelijker gedragen, wennen zal het wel nooit.

Ook het tweede staat bovenaan (gedeeld weliswaar), maar dan in klasse 1A van de RSB. Van het oude team dat in de KNSB speelde is weinig over. Dat is alweer lang geleden. De draad wordt weer opgevat en ik ben ervan overtuigd dat ze volgend seizoen weer volop in de promotieklasse spelen.

Het derde, waar teamleider Patrick de kar op de rails probeert te houden, staat stijf onderaan. Van het jeugdige 3e team van vorig seizoen is weinig over. Het tweede moest aangevuld worden en er verdwenen ook mensen van de ledenlijst. Een goed moment denk ik om toch eens te gaan buurten bij de jeugd. Er gloort weer een (beetje) hoop. Het C-team werd met vlag en wimpel NK kampioen.

We hebben een Nederlands Kampioen bij de hele jonge jongens. Dat is voor een schaakvereniging bijzonder. In het verleden was er altijd wel een fysieke sport en werd schaken erbij gedaan. Ansh Jakhari, de kampioen dus, heeft zich geheel op het schaken gefocust. Hij krijgt al training van zware jongens en belangrijk: hij schaakt veel. Voorlopig moet hij (en daar zijn de meningen over verdeeld) leren te verliezen. Maar ik ben er van overtuigd dat hij binnenkort de stijgende lijn weer gaat oppakken en nog vele prijzen gaat winnen.

Het reilen en zeilen van de vereniging gaat en staat met de vrijwilligers. De schaakclub heeft ten opzichte van bijvoorbeeld een voetbalvereniging weinig leden. Zonder uw hulp kan de SVS zijn voortrekkersfunctie in de regio en in de RSB niet uitvoeren. SVS is niet alleen schaken op de vrijdagavond. De toernooien worden georganiseerd voor u en door u. Ook op zaterdag ben u welkom als het 1e thuis speelt. Bezoek ook een wedstrijd van de jeugd. Kom en drink een biertje aan de bar of iets fris als u nog moet rijden.
Geeft u op als vrijwilliger, zodat de vrijwilligers van nu ook eens een keer nee kunnen verkopen en kunnen genieten van een vrije zaterdag of wat voor dag. Nu rusten deze werkzaamheden altijd maar op dezelfde schouders. Er zijn genoeg werkzaamheden te verrichten van barman tot scheidsrechter, van marktman tot jeugdbegeleider. Er is vast iets leuks bij voor u. Denk positief en laat ook eens een leuke reactie los en schrijf een stukje voor de website.

Kom in 2018 ook eens naar het snelschaken of naar het doorgeefschaak. Ook voor niet al te snelle schakers is dit een ontspannen bezigheid en is het toch wel leuk om eens dik te verliezen.

Mijn verhaal wordt wat lang. Ik wens iedereen een voorspoedig 2018, in goede gezondheid met mooie winst- en verliespartijen, promoties en degradaties. Dat hoort nu eenmaal bij een echte sport, dat kunnen wij niet kopen zoals bij andere sporten.
Het is en blijft een mooie sport, dat schaken, vooral als het sportief gedragen wordt in en een relaxte sfeer, dan zal er altijd toekomst zijn voor een schaakclub en komen er ook weer nieuwe mensen om tegen te schaken. Wees positief in 2018, dan komen de mooie resultaten vanzelf.

De voorzitter,
Bart de Glopper