Na de ‘winterstop’ stond zaterdag 3 februari 2018 de uitwedstrijd tegen Vianen (NB, gemeente Cuijk en dus niet die in provincie Utrecht) op het programma. Het team was er jaren geleden al eens geweest. De schatting is dik 10 jaar, onze historicus Erik had nog geen tijd gehad om het op te zoeken. Het is erg afgelopen en de rit naar het buurthuis ’t Akkertje is zonder TomTom lastig te vinden is. Voor ondergetekende is de omgeving alleen uit ander perspectief bekend vanwege een jaarlijks evenement in Nijmegen.

We zouden met twee invallers (Joey en Kostas) aantreden vanwege andere verplichtingen voor Tony en Jordy. Mede door dit gegeven en dat Vianen de nummer 2 achter Spijkenisse is voorspelde dat het een lastige wedstrijd zou worden. Nog even was er de hoop dat enkele tegenspelers voor de Bundesliga zouden schaken maar dit bleek ijdele hoop. Vianen kwam in volle sterkte met 5 Duitsers aan de startblokken. Desalniettemin verschenen onze spelers uiterst positief en ontspannen aan de borden.

Uw verslaggever was als eerste klaar aan bord 6.  Witspeler Dennis Kerstens behandelde de opening zonder veel pretenties en verbruikte flink wat tijd op enkele sterke zetten van zwart. Toen de zwarte loper van c8 vrij kwam en op h3 geposteerd werd bood wit remise aan. Wellicht wat vroeg en met het idee dat zwart iets beter stond. In de analyse bleek echter dat de stelling in evenwicht was. Ook al was de rating van mijn tegenstander 2200+, bij een remiseaanbod overleg je eerst met de teamleider (in dit geval Désiree). Over de rest van de partijen was weinig te zeggen dus heb ik de remise aangenomen (½- ½).

Het eerste volle punt werd op fenomenale wijze binnengehaald door Kostas die aan bord 5 met wit en dus in zijn debuut voor SV Spijkenisse 1 weet te winnen! Volgens mij ging er in de opening iets niet helemaal lekker. Toch wist onze speler het zwarte spel te neutraliseren en kwam er een dame op d6. De zwartspeler (Ulrich Perschke) verzon een list om de dame hier te vangen en dat leek te lukken.  Maar toen was daar Lb6!, de zet die wit redding bood. Naar eigen zeggen was de stelling wellicht niet persé gewonnen, maar zwart kon de problemen niet meer oplossen (1½- ½).

Daniël had aan bord 4 de op papier sterkste tegenstander tegenover zich, namelijk Reinier Odendahl en dan ook nog met zwart. Veel heb ik niet van de partij gezien, al had ik wel het idee dat wit steeds prettig stond. Toch verdedigde onze speler zich uitstekend. Er kwam een moment waarop ik meende dat f7-f5 zwart nog kansen zou bieden. Daniël speelde dit ook en vertelde me later dat hij hierna direct had moeten doorpakken middels fxe4. Toen hij deze kans liet liggen kwam hij het stellingsprobleem niet meer te boven (1½ - 1½).

Mijn tussentijdse prognose, gekeken naar de stellingen, was 4 – 4. Uiteraard een uitslag waarvoor vooraf zouden hebben getekend. Jullie hebben al begrepen dat het zo niet is gelopen.

Ruud (bord 7) speelde tegen Toon van Lanen een degelijke partij. Door middel van dameruil had hij vrij gemakkelijk een gelijke stelling kunnen behouden. Tegen de verwachting in ging Ruud echter een actief idee najagen en laat dat nu juist deze dag hem de kop kosten. Zwart kon de druk over de g-lijn gemakkelijk neutraliseren en dan is een extra pion ineens genoeg voor de winst (1½ - 2½).

Joey speelde aan bord 8 met zwart tegen Mykyta Volkov, ook weer een 2100+ speler. Een onnauwkeurig plan in de opening kostte een pion en wit stond al lekker. Maar dit is juist het moment waarop Joey de rug recht en er kwam Ta6 op het bord. Dat plan maakte het wit lang lastig, maar de vraag is of zwart überhaupt (om maar een Duits afgeleid woord te gebruiken) ergens remise had kunnen bereiken (1½ - 3½).

Op dat moment waren dus alleen nog de eerste drie borden bezig. Maurits had aan bord 1 een gewonnen stelling laten verzanden in een stelling met een pion meer die moeilijk te winnen is. Erik had zoals gebruikelijk een mindere doch onduidelijke stelling en Desirée zag haar behoedzaam manoeuvreren niet direct beloond worden.

Desirée op 3 had een hardnekkig verdedigende Benjamin Ries voor zich. Ze leek steeds iets beter te staan en wellicht heeft er ergens een actiever plan ingezeten. Ze leek echter een verliespoging te doen, zwart kreeg zowaar een vrijpion. Maar aangezien koning, loper en randpion tegen koning remise is bij verkeerde kleur promotieveld werd het toch remise. Dat had onze speelster dan weer goed gezien (2 - 4).

Op bord 2 had Erik tegen Ornett Stork een moeilijke partij. Stork kon winnen, maar zag het niet. Toen kon Erik winnen, maar ook hij zag het niet. Remise was uiteindelijk het eindresultaat. Maurits had al de ‘dood de gladiolen’ beslissing genomen en ging moedig remise door eeuwig schaak uit de weg. Dit had bij onoplettend spel van zwartspeler Ulrich Dresen goed uit kunnen pakken, maar het was helaas niet voldoende. Dit bracht de einduitslag op 2½ - 5½ en Sv Spijkenisse 1 met beide benen op de grond. Nog wel bovenaan in de groep, maar met nog maar 1 punt los. Kortom we hebben het nog steeds in eigen hand.

Na de wedstrijd zijn we richting Cuijk gereden om toch gezellig en monter pannenkoeken te gaan eten bij ‘De 7 Dwergen’. Ben even vergeten of Dees nu een bier heeft genomen of niet.
(red. Dees had geen bier besteld, er was geen bier met een smaakje).

Wilmar Meijer

Vianen/DVP