Dinsdag 17 oktober verzamelde het Spijkenisser KNSB-bekerteam zich in Rijswijk om daar tegen de plaatselijke schaakvereniging in het strijdperk te treden. Het was al weer een tijd geleden dat we daar geweest waren (april 2004 om precies te zijn, een 6-2 overwinning voor ons in het jaar dat Spijkenisse kampioen van de tweede klasse werd en vervolgens met hulp van Rijswijk, dat Vastned Rotterdam II op 3,5-4,5 hield, met een half bordpunt verschil weer terugpromoveerde naar de eerste klasse KNSB, maar dat terzijde laughing).

Sv Rijswijk speelt in de derde klasse KNSB, maar volgens professor Elo was er geen sprake van een groot krachtsverschil (gemiddeld 76 punten) zodat het zeker geen makkie beloofde te worden. Maar de Spijkenisser spelers: “jonge hond” Daniël en bekerroutiniers Désiree, Maurits en waarnemend teamleider Erik waren tot op het bot gemotiveerd, want de week ervoor was het KNSB-bekerteam dat de RSB vertegenwoordigde al uitgeschakeld, zodat op onze schouders de zware last rustte om voor sv Spijkenisse de droom op bekerwinst in leven te houden. Op verzoek van de thuisvereniging begonnen we al om 19:30 uur, wij waren ruim op tijd, maar de tegenstander was slechts op halve kracht. Derhalve moest er op het derde bord om de kleuren geloot worden en daar boekten we al het eerste succesje. De typische witspelers Maurits en Erik mochten met wit spelen, terwijl generalisten Désiree en Daniël de zwarte kleuren mochten verdedigen. Twee borden gingen alvast van start, terwijl Erik en Désiree enige tijd tegen de beginstelling aan mochten kijken. Gelukkig barstte al spoedig op alle vier de borden de spannende strijd los.

Danïel trok met zwart al snel het initiatief naar zich toe tegen een voorzichtig opererende tegenstander. Maurits kon zijn lievelingsvariant tegen het Siciliaans op het bord brengen, Désiree stond onder druk door het Morra gambiet dat haar tegenstander haar voorschotelde, terwijl Erik tot zijn grote ontzetting zijn eigen lijfopening ( 1…. g6) tegen zich kreeg. Deze psychologische dreun deed hem op een gegeven moment zelfs een beetje inwendig somberen “dat wordt 2-2 en snelschaken”, maar zijn pokerface liet natuurlijk niets merken aan zijn teamleden, Rond een uur of tien bleek deze vrees volledig ongegrond te zijn geweest. Het eerste Spijkenisser punt werd binnen gebracht door Daniël die een strategisch fraaie partij speelde. Een pion op c4 maakte een voorpost voor een paard op d3 mogelijk, de zogenaamde Octopus, die sterke druk uitoefende op pion f2. Met een paar mooie tactische zetten maakte hij het af:

Dit werd al snel gevolgd door een mooie technische overwinning van Maurits.
Hij bezorgde zijn tegenstander een dubbelpion die door een dubbele aanval van het bord ging. Daarop volgde een dame-eindspel, met altijd kans op eeuwig schaak natuurlijk, maar Maurits bleef nauwkeurig tot het eind en gaf zijn tegenstander geen kans:

De overwinning werd binnengebracht door Désiree die zich door perfect verdedigend spel van de druk had weten los te worstelen door stukken te ruilen en zelfs een extra (dubbel) pion had weten vast te houden:

Teamleider Erik zond, tijdens zijn moeilijke denkprocessen door, telepathische golven aan Dees om remise aan te bieden, wat zij als ervaren teamspeelster natuurlijk zelf ook al lang doorhad. Haar remiseaanbod werd zonder aarzelen aangenomen, zodat de stand op 2,5 – 0,5 voor Spijkenisse kwam en de zege een feit was. Toen restte alleen nog de partij van Erik die het principe van “Luctor et Emergo” (Ik worstel en kom boven voor de niet-classici en niet-Zeeuwen) weer eens in de praktijk bracht. Tegen de Moderne Verdediging toog hij onvervaard ten aanval met h2-h4 en f2-f4, maar verloor daardoor wel wat tijd. Zijn tegenstander transformeerde de Moderne Verdediging in een Moderne Aanval, met zelfs een lange rokade. Hij liet daarbij echter drie stukken op de koningsvleugel buitenspel staan en toen de aanval niet doorsloeg was de counter van Erik dodelijk.
Zijn tegenstander was zo sympathiek om een mat met een toren op a7 toe te laten:

Hiermee kwam een ruime en overtuigende overwinning op de borden:
   Rijswijk              2067 - Spijkenisse              2143  ½ - 3½
1. Helvoort van, Rob     2104 - Both , Erik              2156  0 - 1
2. Cupido , Alexander    2089 - Hamelink , Désiree       2147  ½ - ½
3. Liempt van, Michael   2075 - Linde van der, Maurits   2154  0 – 1
4. Bulthuis , Jelle      1999 - Zevenhuizen , Daniel     2116  0 - 1
Op naar de tweede ronde waarin het sterke Voorschoten op bezoek zal komen in de Boekenberg!