Het speellokaal was de kantine van een woonzorglocatie voor ouderen, gelegen in de Rotterdamse wijk Schiebroek. De koffie stond klaar en de frisdrank mocht eigenhandig gepakt worden. Gaarne een streepje zetten en zelf afrekenen op het schoteltje.
Dat het een locatie voor ouderen was, werd snel duidelijk toen we binnen traden. Joey was veruit de jongste van de aanwezigen. Terwijl de overige verenigingen aan het “afbouwen” zijn, is het bij Erasmus gezellig druk. Ook de locatie was niet verkeerd. De biljartzaal was afgeschermd en er was zelfs een nostalgische woonkamer ingericht, met op de kast een driewieler (waarvan de laatste eigenaar ook al aardig grijs zal zijn). De televisie met scherm en afgerond beeldscherm had zelfs een ingebouwde radio (wat deze grijsaard nog nooit heeft gezien heeft en wij keken thuis toch ook al zwart/wit). Wel stond het wijnrek op slot.

Wat qua rating een geheel gelijke opgaande wedstrijd had moeten worden, eindigde in de maximale score voor Spijkenisse.
We zijn nu al jaren niet verwend met mooie uitslagen van Spijkenisse 2, in de beker halen we toch altijd wel de derde ronde en worden dan schlemielig uitgeschakeld bij het snelschaken.
Hoewel ik de wedstrijden nauwelijks kon volgen, de bar(t)man was druk met consumpties, toch een verhaaltje over deze successtory.

Het was al niet makkelijk om een datum te prikken voor deze wedstrijd tegen De Pionier, we kwamen uit op vrijdag 6 januari in de Boekenberg. Bij bekerwedstrijden kan je eigenlijk niet spreken over invallers, je moet een team van vier brengen en het liefst zo sterk mogelijk. Waren het de vette oliebollen of waren het de CO2 belletjes van de champagne? Waar ik al bang voor was gebeurde in een comedy of error.

1E RONDE BEKER RSB

Bij de entree van het clubgebouw, komt de kille sfeer uit de jaren 60 je te gemoed. Niet alleen ligt er een bijbel op het orgel, de posters spreken ook een woordje mee. De deur om de schaakruimte binnen te gaan , gaat net anders open dan verwacht. Bij de receptie staat een bordje, niet vergeten de verwarming uit te zetten. Die blijft de hele avond uit, je zal maar in je T-shirtje zijn gaan schaken op een koude novemberavond.

In de zaal hangt een gemoedelijke sfeer, het plafond heeft zijn beste tijd gehad, de muren zijn kaal en er is een eigen aparte bar, alcohol wordt er (nog) niet geschonken. Daar is nog geen vergunning voor.

Even was er sprake van dat de vereniging opgeheven zou worden, maar gezien het potentieel aan nieuwe woningen in Rotterdam Noord moet een zonniger toekomst mogelijk zijn.