Afgelopen zaterdag ging Spijkenisse 1 voor het eerst in de historie op pad naar Aalsmeer om daar in het strijdperk te treden tegen de Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging (AAS). Het was de laatste ronde en bij winst zou AAS zeker kampioen zijn, terwijl er voor ons weinig meer op het spel stond. Meer dan een vierde plaats leek er niet in te zitten.

Grappig is dat in het seizoen 2005/2006 Spijkenisse 1 in de laatste ronde ook tegen AAS moest spelen (thuis, toen nog in de Zuidwester), maar met het omgekeerde belang. Toen moesten wij winnen om kampioen te worden in de tweede klasse en dat deden we dan ook, heel nipt met 4,5-3,5. Het resultaat van deze wedstrijd leek dan ook van tevoren bepaald....

De wedstrijd begon met een snelle remise van Désiree Hamelink tegen een 2200+-speler. Dees neutraliseerde de witte openingsopzet bekwaam, waarna de spelers besloten om vandaag niet tot het gaatje te gaan. ½-½

Iets meer strijd was er op het bord van Maurits van der Linde tegen een sterke jeugdspeelster. Optisch gezien stond Maurits best wel goed met het loperpaar en aanvalskansen. Hij ging wellicht iets te overhaast te werk, want nadat alle lichte stukken waren geruild was de muziek snel uit de stelling. 1-1

De oproep van de teamleider om de scherpte weer terug te krijgen heeft geholpen. Iedereen was ruim op tijd (ook vaste supporter Patrick was van de partij), de inzet was groot en er werd op de meeste borden veel strijd geleverd.

De wedstrijd begon met een korte remise op het bord van Ricardo. Beiden verkeerden al vroeg in de partij op onbekend terrein (1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.b3). Ricardo neutraliseerde bekwaam het witte openingsvoordeel, kwam door een sterke dameruil zelfs licht in het voordeel. Dit verzandde echter waarna een herhaling van zetten op het bord kwam, die wit ook niet echt kon ontwijken.

"Wit begint en wint" is een oud schaakgezegde en dat bleek vandaag maar al te waar te zijn. Maar liefst zes witspelers wisten hun partij in winst om te zetten, terwijl slechts twee zwartspelers een remise scoorden.

Als eerste was Tony Zhang klaar. In de tijd van Kasparov was het Schots een gevaarlijke opening, maar inmiddels weten de zwartspelers wel wat ze moeten doen. Even dacht ik dat Tony met wit een klein eindspelvoordeeltje had en begon me af te vragen of dit een Giri- of een Carlsen-partij zou worden. Helaas werd het een Giri-partij. De meeste stukken werden snel geruild en toen was remise een feit.

Het lijkt erop dat we een "uitcomplex" aan het ontwikkelen zijn. Zo soepel als de overwinningen in de Boekenberg (onze eigen Kuip als het ware) behaald worden, zo moeizaam gaat het als we samen op pad naar een andere vereniging gaan.

Hoewel Kennemer Combinatie twee spelers aan het eerste team moest afstaan (de invallers waren niet echt slecht te noemen overigens) heeft er geen moment ingezeten dat we de twee matchpunten terug naar huis konden nemen. En dat ondanks de steun van trouwe supporter en mascotte Patrick Meijer.

Zo moeizaam als het de vorige ronde tegen SOPSWEPS ging, zo eenvoudig leek het vandaag te gaan: drie overwinningen, vijf remises, niemand verloren. Min of meer revanche genomen voor onze smadelijke nederlaag in Amsterdam, tegen een andere Amsterdamse club!

De wedstrijd begon rustig met een korte remise aan bord 1. Ricardo kreeg voor het eerst van zijn leven het Morragambiet tegen zich. Hij weigerde de gambietpion, kreeg een gelijke stelling, de zetten werden herhaald en remise was een feit.