Inloggen

Inloggen

Afgelopen zaterdag, 17 september, speelde het eerste team van Schaakvereniging Spijkenisse haar eerste competitiewedstrijd van het seizoen. In De Boekenberg werd aangetreden tegen het tweede team van Schaakvereniging Dr. Max Euwe (Enschede).

We kwamen voorspoedig uit de startblokken, want al snel stond er 1-0 op het scorebord door een overwinning van Maurits van der Linde. Zijn tegenstander offerde een stuk met het idee de dame in te sluiten. Door wat materiaal terug te geven wikkelde Maurits echter af naar een gewonnen eindspel. Knap gespeeld!

Tony Zhang speelde een strategisch leerzame partij tegen een ‘nationaal talent’ (talentstatus vastgesteld door de Technische Commissie van de KNSB). Zijn twee paarden bleken een plaag voor de witte stelling en de partij werd mooi afgemaakt door een aantal mooie schijnoffers achter elkaar.

Erik Both voegde hier een derde bordpunt aan toe. Zijn tegenstander offerde een stuk tegen twee pionnen, maar speelde echter iets te passief verder. Later werd ook nog een kwaliteit geofferd (dus een toren achter in principe), maar dat bleek teveel van het goede. Erik ging er goed mee om en zijn tegenstander liet zich sportief schaakmat zetten.

Op het bord van Daniël Zevenhuizen speelde wit de agressieve opstoot e4-e5-e6 in de Pirc. Daniël ving dit keurig op, maar verbruikte wel veel bedenktijd en moest in een gelijke stelling remise door zetherhaling toestaan.

Debutant Selman Ercan bracht de twee matchpunten over de streep. Na een rustige opening offerde zijn tegenstandster plotsklaps een stuk. Ze kreeg iets van spel, maar Selman neutraliseerde het initiatief vakkundig en bouwde zijn materiële voordeel verder uit en bracht de stand op 4,5-0,5.

Toch duurde het nog vrij lang voordat we aan de Chinees konden. Kopman Ricardo Klepke toonde zich een waardig opvolger van de vertrokken Rick Lahaye. In een Konings-Indische partij viel hij met zwart aan op de koningsvleugel, terwijl wit zijn heil zocht op de damevleugel. Uiteindelijk bezweek wit toch door de dreigingen en boekte Ricardo op zijn verjaardag een mooi punt.

Désiree Hamelink kwam toevallig (?) in haar voorbereiding terecht en toen haar tegenstander een tactische fout beging, won ze beslissend materiaal. De realisatie van de voordeel had iets sneller gekund, maar het eindresultaat stond vast: een puntje voor Dees!

Tot slot wist Jordy Lahaye hier nog een vol punt aan toe te voegen. Zijn remiseaanbod werd geweigerd en toen ontstond een interessant toreneindspel. In een theoretische remisestelling maakte zijn tegenstander een beslissende fout.

Eindstand: 7,5-0,5. Een mooi begin van het nieuwe seizoen! Op zaterdag 8 oktober is de uitwedstrijd tegen Oegstgeest.

  Spijkenisse 2150 - SG Max Euwe 2 2002 - ½
1. Ricardo Klepke 2270 - Laurens Snuverink 1952 1 - 0
2. Erik Both 2139 - Anne Veltman 2042 1 - 0
3. Daniel Zevenhuizen 2151 - CM Achim Buendgen 2123 ½ - ½
4. Maurits van der Linde 2141 - Raoul van de Oudeweetering 2123 1 - 0
5. Tony Zhang 2200 - Rembrandt Bruil 1892 1 - 0
6. WIM Desiree Hamelink 2182 - Thomas van Veelen 1953 1 - 0
7. Jordy Lahaye 2066 - Ton Ellenbroek 2002 1 - 0
8. Selman Ercan 2055 - Kristianne Tempelman 1930 1 - 0

| tussenstand | verslag/analyse van Sv Dr Max Euwe |

 

PS. Rick Lahaye speelde afgelopen zaterdag zijn eerste competitiewedstrijd voor Charlois Europoort. In Rotterdam mocht hij met zijn nieuwe teamgenoten aantreden tegen Groninger Combinatie. Rick mocht tussen de GM’s en IM’s aantreden tegen FM Bonno Pel (2287). Deze partij eindigde in remise, maar zijn teamgenoten deden het aanzienlijk minder. Een pijnlijke 2-8 nederlaag was het gevolg. Volgend jaar maar weer voor Spijkenisse spelen? :-)