Afgelopen zaterdag behaalde Spijkenisse 1 een 6-2 overwinning op het geroutineerde team van Oegstgeest. Je zou het overtuigend kunnen noemen, maar dat is scorebordjournalistiek. Het heeft ons her en der best wel meegezeten. Maar anderzijds, vechtlust en doorzettingsvermogen zijn ook kwaliteiten en daarmee hebben we deze overwinning afgedwongen vind ik.

De score werd geopend door een remise van Désiree. Na een foutje in de opening ging ze met haar koning aan de wandel. Ze sloeg even een verkeerde zijweg in, maar gelukkig profiteerde haar tegenstander niet en werd het remise door eeuwig schaak.

Dit werd gevolgd door een remise aan bord 1 waar dit keer Tony was opgesteld. Zijn tegenstander IM Nikolic kwam bijna driekwartier  te laat, kreeg licht positioneel voordeel, maar Tony wist dat binnen te perken te houden. Een positief resultaat!

Gelukkig wist Daniël het eerste winstpunt te scoren. Hij zadelde zijn tegenstander op met een zwakke pion, maar deze verdedigde zich goed tot vlak voor de tijdcontrole. Een verkeerde pionzet en een tactisch trucje van Daniël betekende een 2-1 voorsprong.

Selman vergrootte de voorsprong naar 3-1. Zijn tegenstander gaf een pion weg, maar kreeg later in de partij toch nog kans op remise door eeuwig schaak. Toen hij die kans liet liggen was het snel bekeken.

De 4-1 kwam op het scorebord door een mooie positionele partij van Jordy. Actief spel op de damevleugel leverde een gedekte vrijpion op. Met een schijnoffer won Jordy de kwaliteit tegen een pion en dit materieel voordeel werd verzilverd.

Het eerste matchpunt was toen binnen en uit de resterende drie partijen was één remise voldoende voor de wedstrijdzege, Ricardo speelde tegen de andere IM van Oegstgeest, Fred Slingerland. Ricardo betrok de verdedigende stellingen, verloor weliswaar een pion, maar de lopers van ongelijke kleur leken goede remisekansen te bieden. Toen echter nog een pion werd geofferd, was het waarschijnlijk niet meer te houden, zeker doordat Ricardo nog maar erg weinig bedenktijd overhad. Een nederlaag die wellicht niet nodig was geweest.

Het verlossende halve puntje moest toen van de oude jongeren komen. Erik zette de partij agressief op maar zijn tegenstander verdedigde zich goed en ruilde zoveel mogelijk stukken om remise te maken. In het gelijke paard-loper eindspel kreeg Erik toch winstkansen, op karakter en conditie. Een paar vrijpionnen deden de rest: 5-2.

In een partij met wisselende kansen (zacht uitgedrukt) wist Maurits daar nog een vol punt aan toe te voegen. Door een foutje kwam hij verloren te staan, wist zich terug te vechten naar een paardeindspel met een pion meer. Waarschijnlijk remise, maar toen zijn tegenstander zijn paard op het veld h1 begroef kon Maurits naar een gewonnen pionneneindspel afwikkelen. Eind goed al goed!

Oegstgeest '80 2002 - Spijkenisse 2150 2 - 6
1. IM Nebojsa Nikolic 2319 - Tony Zhang 2200 ½ - ½
2. IM Fred Slingerland 2333 - Ricardo Klepke 2270 1 - 0
3. Ed Noordijk 1813 - Erik Both 2139 0 - 1
4. Joop Piket 2074 - Maurits van der Linde 2141 0 - 1
5. Harro Weiland 1779 - Daniel Zevenhuizen 2151 0 - 1
6. Evert Leeuwenburgh 2012 - WIM Desiree Hamelink 2182 ½ - ½
7. Ed Wagemans 1874 - Jordy Lahaye 2066 0 - 1
8. Bert van Brussel 1810 - Selman Ercan 2055 0 - 1

| tussenstand |

5 november gaan we weer op pad. Naar Amsterdam om de strijd aan te binden tegen het sterke SOPSWEPS, die ook twee wedstrijden hebben gewonnen.