"Wit begint en wint" is een oud schaakgezegde en dat bleek vandaag maar al te waar te zijn. Maar liefst zes witspelers wisten hun partij in winst om te zetten, terwijl slechts twee zwartspelers een remise scoorden.

Als eerste was Tony Zhang klaar. In de tijd van Kasparov was het Schots een gevaarlijke opening, maar inmiddels weten de zwartspelers wel wat ze moeten doen. Even dacht ik dat Tony met wit een klein eindspelvoordeeltje had en begon me af te vragen of dit een Giri- of een Carlsen-partij zou worden. Helaas werd het een Giri-partij. De meeste stukken werden snel geruild en toen was remise een feit.

Op het bord van Maurits van der Linde is er vaak sprake van meer vuurwerk. Zo ook vandaag. In zijn lijfvariant tegen het Siciliaans kreeg hij met een beetje hulp van zijn tegenstander weer een prachtige stelling die hij snel omzette in een mataanval en een overwinning.

Helaas werd het weer gelijk aan bord 1 waar Joey Brokaar inviel voor Daniël Zevenhuizen, die 's ochtends een tentamen moest maken en niet kon garanderen op tijd te zijn. Joey zal zich een leuker debuut in Spijkenisse 1 hebben voorgesteld. Door een verkeerde openingsopzet stond hij na zeven zetten al verloren. Hij vocht nog als een leeuw, maar de partij was niet meer te keren.

De tussenstand kwam op 2-2 door een remise van Désiree Hamelink. Er gebeurde niet zo veel in deze partij, de spanningen bleven vooral onder de oppervlakte.

Spijkenisse kwam zelfs op een achterstand doordat Selman Ercan het aan bord 3 niet kon bolwerken. Hij kwam wat passief te staan, verloor een pion, offerde nog wel een toren tegen twee stukken, maar dat mocht niet baten. Jammer, na een fantastische start van het seizoen, zit hij in een klein dipje. Hopelijk in de volgende wedstrijd weer een puntje!

Gelukkig bracht onze andere invaller Wilmar Meijer (voor Jordy Lahaye die aan het verhuizen is) de partijen op gelijke hoogte. De avond ervoor had hij voor Spijkenisse 2 ook al een overwinning geboekt en daar voegde hij er in deze wedstrijd nog een aan toe. Hij kreeg ruimtevoordeel, won een pion, maar dat gaf zijn tegenstander wel gevaarlijke tegenkansen. Toen die niet profiteerde, wikkelde Wilmar af naar een gewonnen lopereindspel en met een ouderwetse pionnendoorbraak haalde hij een nieuwe dame.

Het grootste "drama" van de dag (er zijn natuurlijk veel ergere dingen in de wereld) speelde zich af op het bord van Erik Both. Hij kwam prima uit de opening, won een pion, had loperpaar, onveilige koning bij zijn tegenstander, maar begon toen te veel op de automatische piloot te spelen. Na diverse keren de winst gemist te hebben en remise afgeslagen te hebben, gaf hij zelfs een stuk weg. Hij modderde nog lang door in de hoop op een pattruc, maar zijn tegenstander speelde het eindspel foutloos uit.

En toen moest Ricardo Klepke het gelijkspel uit het vuur slepen....
Door een trucje won Ricardo een pion, maar toen verraste zijn opponent hem met een kwaliteitsoffer. Door de kwaliteit terug te geven kwam een toren + loper van ongelijke kleur eindspel op het bord, dat eigenlijk niet te winnen leek. Maar dan is Ricardo op zijn best. Met veel geduld wist hij à la Carlsen van niets iets te maken en uiteindelijk zijn vrije a-pion naar de overkant te brengen en daarmee de stand op 4-4 te brengen!

Door dit gelijkspel kunnen we (officieus) niet meer degraderen, maar het kampioenschap is ook niet meer binnen ons bereik.

| tussenstand |

Spijkenisse 2116 - ZSC-Saende 2073 4 - 4
1. Joey Brokaar 1959 - Jan-Bart Abcouwer 2034 0 - 1
2. Ricardo Klepke 2215 - Eric Bark 2065 1 - 0
3. Selman Ercan 2069 - Hans Galje 2024 0 - 1
4. Tony Zhang 2180 - Hein Middelhoven 2106 ½ - ½
5. Erik Both 2154 - Edwin Woudt 2083 0 - 1
6. Maurits van der Linde 2148 - Joris Moes 2080 1 - 0
7. WIM Desiree Hamelink 2171 - Pieter Baltus 2118 ½ - ½
8. Wilmar Meijer 2036 - Frank Tijdeman 2077 1 - 0

Toch hoop ik dat we in de laatste drie wedstrijden nog zullen vlammen, te beginnen op 11 maart, in (uit dus) en tegen Voorschoten!