Afgelopen zaterdag speelde SV Spijkenisse uit in Rosmalen tegen HMC Calder 2. Een geduchte tegenstander, waarbij je wel kan spreken van een Angstgegner!
Maurits was op vakantie en werd vervangen door Matej Guid, die 3 maanden in Nederland op bezoek is en indien nodig in het 1ste team invalt.

De wedstrijd begon nogal tam met vier remises. Als eerste was Désiree klaar na een partij waarin de stukken werden geruild en niet veel muziek in de stelling overbleef. Jordy stond erg goed maar liet zijn voordeel verzanden en koos voor herhaling van zetten. Ook Ruud kwam erg goed uit de opening, liet echter een mooie kans liggen zodat hij met remise genoegen moest nemen. En Erik was blij dat zijn tegenstander in een goede stelling een verkeerde zetvolgorde koos en nam opgelucht het remise aanbod aan, hoewel hij in de slotstelling een pion kon winnen.

Het eerste volle punt werd binnengebracht door Tony in de partij van de dag! In een Carokann offerde hij een stuk tegen twee pionnen en kreeg hij gevaarlijke aanvalskansen. Zijn sterke tegenstandster wist mat te voorkomen en verdedigde zich goed. Maar ze gebruikte wel veel tijd. Tony hield de druk op de ketel en toen ze een fout maakte kon hij het geofferde materiaal terugwinnen en afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Een mooie overwinning die de wedstrijd deed kantelen.

Deze voorspong had wellicht nog uitgebreid kunnen worden als Wilmar zijn goede “keep-werk” had beloond door zijn betere stelling verder te spelen. In de analyse bleek hoe goed hij eigenlijk stond toen hij remise aanbood. Maar dat telt helaas niet. Desondanks een goed gespeelde partij.

Het werd weer spannend toen Daniël helaas door zijn “vlag” ging en de bedenktijd overschreed in een zeer lastige stelling. Hij had ergens een stuk kunnen winnen, zag dit niet, offerde even later zijn dame tegen twee torens, maar de dame bleek toch sterker dan de twee torens te zijn.

En toen waren alle ogen gericht op onze tijdelijke kopman uit Slovenië Matej. In een stokoude maar scherpe openingsvariant kon hij afwikkelen naar een glad gewonnen eindspel met een toren en paard aan beide kanten. Eén moment van onachtzaamheid deed het paard echter ontsnappen uit zijn kooi. Toen was het weer remise, maar gelukkig zag zijn tegenstander dit niet waarna Matej met ijzersterk spel het paardeindspel tot winst voerde.

Eind goed, al goed en 4,5-3,5 voor Spijkenisse 1! Na de wedstrijd werd er nog een lekkere pannenkoek gegeten en vertrok het team weer terug naar de Rotterdamse regio. De volgende wedstrijd is op 4 november thuis tegen Dordrecht 1, die op de derde plaats staan, zodat van een heuse topper gesproken kan worden.

HMC Calder 2                          2145 - Spijkenisse                   2141 3½ - 4½
Mollema , T. (Thomas)                 2225 - Guid , M. (Matej)             2352  0 - 1
Broekmeulen , J. (Joris)              2219 - Zevenhuizen , D.J. (Daniel)   2116  1 - 0
Umudova , N. (Nargiz)                 2258 - Zhang , W. (Tony)             2174  0 - 1