Op zaterdag 25 november speelde SV Spijkenisse 1 uit tegen Eindhoven 1. De aanloop naar de wedstrijd was wat stressvol, één auto vertrok drie kwartier later dan gepland i.v.m. OV-perikelen en de meeste spelers bleken zich op de verkeerde kleur te hebben voorbereid. Gelukkig was een ieder om vijf voor twaalf aanwezig (door overschrijding van de maximum snelheid) om aan te treden tegen het zeer geroutineerde team van Eindhoven met een gemiddelde leeftijd van 63,5 jaar. Deze routine bleek zeker uit de openingsfase van de partijen, want nergens was echt voordeel te bespeuren voor Spijkenisse met uitzondering van de partij van Maurits. Het beloofde een zware middag te worden.

De eerste meevaller kon op het bord van Erik worden genoteerd.
Hij stond wat passief, offerde een pion waarop zijn tegenstander niet goed reageerde. Toen keerden de kansen en verzonk zijn tegenstander op de 22ste zet in diep gepeins terwijl de minuten en seconden weg tikten. Toen het zwarte vlaggetje op de digitale klok verscheen, claimde Erik maar de overwinning in een iets betere stelling.
Jammer was dat Daniël de eer aan zijn tegenstander moest laten. Hij had een creatief kwaliteitsoffer gepleegd maar veel bedenktijd gebruikt. De stelling was te ingewikkeld om met krappe bedenktijd overenid te houden.
Maurits speelde actief en kreeg vanuit de opening groot voordeel met een aantal mooie tactische zetten. Zijn tegenstander verdedigde zich hardnekkig, maar bezweek uiteindelijk en verloor een stuk.

Een nuttige remise van Tony tegen de oude schaakcrack IM Frans Kuijpers (scoorde bijvoorbeeld in 1974 op de Olympiade in Nice 11 punten uit 13 partijen, zonder remises) bracht ons dichterbij de benodigde 4,5 punt. Het witte loperpaar werd door Tony goed in bedwang gehouden en na ruil van een paar lopers was het eerder zwart die iets beter stond. Remise was echter het logische resultaat.

Matej voegde een vol punt toe aan het Spijkenisser totaal. Na een rustige opening sloeg ineens de vlam in de pan toen Matej een stuk offerde voor een paar pionnen en een koning die op de tocht stond. Zijn tegenstander verdedigde zich niet nauwkeurig en toen stond het 3,5-1,5 voor Spijkenisse!

Helaas moest Ruud in een nederlaag berusten en werd het weer spannend. Hij kreeg in de opening een pionoffer tegen en werd opgezadeld met een passieve loper op c1. De twee torens en het paard van zijn tegenstander waren niet te stuiten.

Matchwinnaar werd Désiree. Door onnauwkeurig spel in de opening verdwenen haar aanvalskansen als sneeuw voor de zon en moest ze weer een slechter eindspel gaan verdedigen. Zoals bekend, dan is ze op haar gevaarlijkst. Haar tegenstander speelde het heel lang erg goed, maar vlak vóór de tijdcontrole begonnen onnauwkeurigheden in zijn spel te sluipen. Désiree profiteerde optimaal en bracht hiermee de stand op 4,5-2,5 en trok de teamoverwinning over de streep.
Jordy wist nog een halfje aan het totaal toe te voegen na een wisselvallige partij. Van voordeel naar een slechter staand toreneindspel waarin echter beide partijen niet altijd de beste zetten deden. Toen zijn tegenstander een paar keer de winst verzuimde en remise gaf, kon Spijkenisse opgelucht adem halen en de koppositie (twee matchpunten los) gaan vieren bij de plaatselijke Chinees in gezelschap van de zeer sportieve Eindhovenaren.

Volgende wedstrijd is 16 december thuis in de Boekenberg tegen het op papier sterke Stukkenjagers 2. Hoewel ze onderaan staan, hebben ze drie keer met 3,5-4,5 verloren en één keer 4-4 gespeeld en zijn ze zeker niet te onderschatten! Komen jullie ons ook aanmoedigen?

Een sfeerimpressie met foto's is te vinden op de Facebook pagina van SV Spijkenisse.
Eindhoven                         2117 - Spijkenisse                       2166   3 - 5
Plassche van de, B.J. (Bas)       2363 - Guid , M. (Matej)                 2335	  0 - 1
Kuijpers , F.A. (Frans)           2202 - Zhang , W. (Tony)                 2199	  ½ - ½
Sutmuller , J.M. (Jos)            2143 - Linde van der, M.C.A. (Maurits)   2143   0 - 1