Ondanks de afwezigheid van onze inspirerende teamleider Gijs en Désiree is het ons toch gelukt om de punten over de streep te trekken. We staan nu drie matchpunten los van Vianen/DVP dat 4-4 speelde tegen Zuktertort/Amstelveen! Gelukkig hadden we in de persoon van Ricardo een ijzersterke invaller!

Ondanks dat Stukkenjagers 2 onderaan stond wachtte Spijkenisse 1 een zware dag. Stukkenjagers had nl. één keer 4-4 gespeeld en drie keer met 3,5-4,5 verloren. Toen de opstellingen werden opgelezen, bleek dat ze slechts met zeven spelers waren, waarvan drie invallers. Zodoende begon Spijkenisse 1 met een 1-0 voorsprong en hoefde Tony zich niet achter het bord in te spannen. Door plaatsvervangend teamleider Maurits werd hij meteen gebombardeerd tot assistent teamleider, niet bevroedend dat het een zeer spannende wedstrijd zou worden.

Het gratis punt werd gevolgd door een remise van Ruud die zijn ratingoverwicht niet kon uitdrukken in een voordelige stelling. Zijn tegenstander ruilde de stukken en dwong door herhaling van zetten het halve punt af. Ook Erik speelde geen overtuigende partij. In een voor hem bekende variant van de Aljechin verdediging kreeg hij een tempo kado van zijn tegenstander. Erik kreeg diverse aanvalskansen maar speelde niet scherp genoeg. Gelukkig vond zijn tegenstander remise een prima resultaat zodat Erik eieren voor zijn geld koos en al snel berustte in remise, ook door herhaling van zetten. Beter een half ei dan een lege dop op de neus! De voorsprong werd uitgebouwd naar 3-1 door supersub Ricardo die een perfecte aanvalspartij speelde. Na de lange rokade van zijn tegenstander blies Ricardo de koningsstelling vakkundig op. Helaas gaf Wilmar in een gelijke stelling zomaar een kwaliteit weg. Hij vocht nog lange tijd als een leeuw in een eindspel met twee pionnen minder, maar tevergeefs.

Toen zat Maurits in een lastig parket. In een partij waarin het evenwicht nauwelijks werd verbroken stond hij voor de lastige keuze om genoegen te nemen met remise of risico's te nemen om op winst te spelen. Overleg met assistent waarnemend teamleider Tony leidde er toe om voor het zekere halve punt te gaan. Hiemee was de stand 3,5 - 2,5 voor Spijkenisse, terwijl Daniël en Jordy nog bezig waren.

Daniël kwam met een klein voordeel uit de opening maar wist dat niet niet uit te breiden of vast te houden. Hij wikkelde af naar een slechter lopereindspel dat ondanks verwoede pogingen met gebruik van veel bedenktijd niet remise was te houden.
En toen stond het ineens 3,5 - 3,5 en waren alle ogen gericht op Jordy die weliswaar een kwaliteit had gewonnen maar weinig aanknopingspunten had in een gesloten stelling. Toen "offerde" hij een paar pionnen, wachtte tot zijn bedenktijd was geslonken tot een paar minuten en toverde toen een sterk torenoffer uit zijn mouw . Het was waarschijnlijk niet helemaal geforceerd, maar dat kon de Spijkenisser pret niet drukken toen hij ondanks zijn beperkte bedenktijd zijn tegenstander overtuigend mat zette!

Daarmee heeft Spijkenisse 1 de twee matchpunten binnen en de koppositie met drie matchpunten voorsprong op nummer 2, Vianen/DVP.
Toevallig de volgende tegenstander op 3 februari 2018!

Maar voorlopig kunnen we een aantal weken genieten van het volgende plaatje:
    Klasse 2D              Mp Bp  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
1.  Spijkenisse            10 24  x  .  .  5  .  4½ 5½ .  4½ 4½
2.  Vianen/DVP             7  22  .  x  5  5  4  .  .  3½ .  4½
3.  DJC Stein              6  21½ .  3  x  .  .  .  3½ 5½ 5  4½
4.  Eindhoven              6  21½ 3  3  .  x  5  .  4½ 6  .  .
5.  Zukertort Amstelveen 2 6  20  .  4  .  3  x  4  .  .  4½ 4½
6.  Dordrecht              5  22  3½ .  .  .  4  x  3½ 6½ 4½ .
7.  Dubbelschaak '97       4  18  2½ .  4½ 3½ .  4½ x  .  3  .
8.  PION                   3  14½ .  4½ 2½ 2  .  1½ .  x  .  4
9.  HMC Calder 2           2  18½ 3½ .  3  .  3½ 3½ 5  .  x  .
10. De Stukkenjagers 2     1  18  3½ 3½ 3½ .  3½ .  .  4  .  x

Spijkenisse                       2141 - De Stukkenjagers 2             2043   4½ - 3½
Klepke , R.M. (Ricardo)           2229 - Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd)    2030	1 - 0
Zhang , W. (Tony)                 2199 - NO                                0   1R - 0R