De laatste competitie wedstrijd van het derde was half december. Na het Tata Steel Chess Tournament moest de wedstrijdenreeks van deze competitie weer opgepakt worden. Een uitwedstrijd op een woensdagavond in het industriepark van Capelle aan den IJssel, dat verwacht je niet bij een club met een mooie historie als SO Rotterdam. Allerlei namen circuleren door de auto, van drinkebroers tot bekende schakers. Helaas zijn er velen die niet meer rondlopen.

Acht borden RSB en twee borden intern. Het is niet meer dan dat in 2017. De locatie, het staat allemaal netjes aangegeven en zelfs TomTom begrijpt het, het is vrij makkelijk te vinden. In ieder geval na veel meer dan twee keer bellen, werden we keurig binnengelaten. Dan speel je dus eigenlijk niet in een clublokaal, maar in een kantoor. Met een kleine waarschuwing dat de verwarming later die avond niet opwarmt. Daar kunnen we in de Boekenberg ook van genieten.
Hoewel ik daar nog niemand over heb horen geklagen! Björn had zich last minute afgemeld met een opkomende griep. Supersub Richard is altijd bereikbaar en belangrijk, hij valt goed in. Het is daardoor altijd veel geregel en veel informatie uitwisselen. Goed wij compleet en de tegenstander dit keer ook. Doordat Nick die avond nog een nachtdienstje moest draaien hadden we in Ricardo een goede chauffeur en een prima supporter.

De wedstrijd zelf dan:
In het begin had ik niet het idee dat er veel gebeurde. Patrick kwam ergens (= bord 7, met wit dus) makkelijk aan een extra stuk, maar was wel als laatste klaar (1-0).
Nick kreeg tegen een Aljechin niet iets bijzonders, maar door blijven druk zetten, kwamen de torens binnen en kon hij vroeg vertrekken naar zijn werk met een punt op zak (2-0).
Mijn tegenstander speelde een soort Konings-Indisch met het paard naar e7, waarvoor er weer andere openingsregels gelden dan de typisch Indische structuren. Wel kwam ik tot een vroeg c5 en stond na de opening met dame/toren/loper tegen dame/toren/paard wat vrijer. Na het opspelen van de vrijpion op d5, kwam zwart in de problemen omdat hij de zevende rij niet goed kon verdedigen (3-0).
Ondertussen zat Peter onze topscorer in een wat ongemakkelijke stelling achter de zwarte stukken en verloor een beetje laconiek buiten mijn beeld (3-1).
Naast mij zat Steyn (z) een rare Ben-Oni te spelen, wit offerde een stuk voor een paar centrumpionnen, kreeg daar met lopers van ongelijke kleur ook wat matdreigingen door. Het stuk werd teruggeofferd, waarna de ongelijke lopers op het bord bleven en de pluspion geen waarde had. (3½- 1½)
Steven (z) kwam in de Winawer van Frans niet in moeilijkheden, een centrumpion in de opening werd nog geweigerd, wit ruilde zijn slechte loper af. Hij voerde langzaam de druk op het centrum van de tegenstander op en won eigenlijk vrij soepel (4½- 1½).
Gijsbert (z) op bord 8, kwam een kwaliteit voor, echter wit wist alle gaten in zijn stelling te dichten met een rondzwervende koning, een wachtzetje had waarschijnlijk wel gewonnen, maar bij Gijs is tijd (de hoeveelheid ervan dan) altijd wel een probleem. Een plusremise zullen we maar zeggen! (5-2).
Richard probeerde in een soort Italiaans een pluspion tot winst te voeren, lopers van gelijke kleur maakte het er niet makkelijker op. Na wat gepuzzel werd drie keer dezelfde stelling uit het notatiebiljet gevist (5½- 2½).
Genoeg voor een verdiende 5½ - 2½ overwinning, hoewel er had wel meer ingezeten.

SO Rotterdam 3          1644 - Spijkenisse 3           1730 2½ - 5½
1. Tom Boesten             1617 - Nick Groeneweg          1828 0  - 1
2. Hans Koedam             1371 - Steven de Wilde         1788 0  - 1
3. Wim van Munster         1762 - Bart de Glopper         1740 0  - 1
4. Cor Treure              1798 - Steyn de Lange          1768 ½  - ½
5. Johan Steenbergen       1709 - Richard Koopman         1660 ½  - ½
6. Roger Schreutelkamp     1765 - Peter Zeeman            1699 1  - 0
7. Bert van Briemen        1447 - Patrick Meijer          1673 0  - 1
8. Cees Schoolenberg       1680 - Gijsbert Looij          1686 ½  - ½
Volgende ronde:  vrijdag 10 maart  Moerkapelle 2 - Spijkenisse 3.