Dinsdag 21 februari ging Spijkenisse 4 op bezoek bij 3 Torens. Een leuke en sympathieke vereniging. Als wij de winst konden pakken dan deden we nog mee voor promotie en 3 Torens moest nog wat punten pakken om degradatie te voorkomen. Bij binnenkomst kreeg ik al direct door dat we de winst niet cadeau zouden krijgen. De sterke invaller had er zin in en ook een paar jongens met een lage rating die toch al zeer verdienstelijk gespeeld hadden.
Simon van de Beek die de laatste maanden de vorm weer gevonden had, toverde vakkundig het eerste punt binnen. Fijn een dergelijke ambassadeur voor de schaaksport binnen je team te hebben. Hij heeft als teamleider mij in het eerste jaar als speler duidelijk gemaakt, dat het allerbelangrijkste was dat je een leuke avond hebt met elkaar en dat je hebt genoten van de schaakwedstrijd. Peter had een lastige avond en werd langzaam maar zeker van het bord geschoven. Frank speelde weer een goede remise tegen een sterke tegenstander. Michel was goed bezig en veroverde wat materiaal, maar - na wat hij dacht een paard weg te jagen -offerde zijn tegenstander het Paard voor een pion met een geweldige aanval. Het bleek allemaal te kloppen. Simon Schaffeld maakte het weer spannend dit keer door zijn koning gewoon in het midden van bord te laten staan met de Dames op het bord. De gouden regel overtreden: koning veilig ! was iets te veel van het goede. Hij zat met zijn hoofd bij de Spaanse les die hij speciaal had afgezegd. Ik had hem nog wel gemeld dat het geen probleem was, want ik heb invallers klaar staan als Alex en Herman. Het begon er slecht uit te zien. Karel kwam vragen of hij remise moest accepteren maar ik stuurde hem direct terug met maar 1 opdracht: WINNEN. Met frisse tegenzin ging hij deskundig het lastige plan verzilveren om het ene extra pionnetje tot winst om te zetten. Heel mooi gespeeld. Zelf was ik bezig om de partij tegen Arjen Hofman - waar ik al weken naar had uit gekeken -  in een eindspel waar ik nog 30 minuten had en hij nog maar 2 minuten in winst om te zetten. In eerste instantie was het eigenlijk een technische remise stelling. Ik had wel een pion voorsprong maar ik moest nog een tweede zwakte maken. Ik hanteerde de Klepke methode. Al 2 keer heeft Ricardo Klepke zo van mij gewonnen. Dreigingen blijven maken en het zo compliceren dat hij uiteindelijk ergens fout gaat onder de tijdsdruk. Ik hanteerde de lessen van Erik Both in het eindspel. Heb geduld, maak een verre vrij pion, activeer je koning etc. etc. Arjen had al meerdere keren remise aangeboden, maar ik bleef nu koel (anders kan ik nog wel eens in de stress raken door de tijdsdruk) en kon mooi 2 verre vrijpionnen maken. Ik hield een randpion over met de goede loper en dat was voldoende voor de winst. Nadat later bleek dat Jan de kwaliteit niet meer kon omzetten in een remise hadden we met 4,5 tegen 3,5 verloren. We kunnen dan de scheidsrechter, de borden of de locatie de schuld geven maar balen van een nederlaag doen we nog altijd, zoals Jan Straatman zo mooi kan verwoorden. Gelukkig overheerste het leuke van het spel en het spannende avond. Ik kijk weer uit naar de volgende wedstrijd tegen HI Ambacht en zeker als 3 Torens V1 op bezoek komt met de sterk spelende Martin van Vaalen. Hij heeft me al uitgedaagd.

3-Torens 2               1439 - Spijkenisse 4            1545 4½ - 3½
1. Arjen Hofman             1618 - Richard Koopman          1660 0  - 1