Een echt gelijkwaardige competitie in elkaar draaien blijft voor alsnog een utopie bij de viertallen. Een ratingverschil van 255 per bord is niet de voorbode van een spannend gevecht. Het is pijl en boog tegen vuurwapens.
En ook dit keer won, net als in de rest van de wereld, het beste arsenaal ruim. Op bord 4 werd Peter verrast met door een schijnoffer op e4 (met de witte loper op c4). Invaller Karel verloor in de opening de a-pion zonder compensatie en werd langzaam (ruil na ruil) in een verloren pionneneindspel geloodst.
Dat zie je dan gebeuren en daar kan je op twee manieren naar kijken. Of je gaat rücksichtslos complicaties aan, zoals Rob dat beleeft, of je gaat uit van je eigen kracht.
Rob ging dus voor de complicaties en ik voor het positionele aanpak. De analyse achteraf bij Rob was hilarisch. Alle voorgestelde zetten reeksen waren (meestal) onzin. En ook in de analyse van mijn (positionele) partij werden als maar stukoffers voorgesteld.
Het pleit voor de jongens van RSR dat ze mee analyseerden, zodat het net leek als of het een echte wedstrijd was. In werkelijkheid was het snel duidelijk dat RSR ruim ging winnen, de vraag was alleen met hoeveel.
Voor het schaaktechnische deel, met diagrammen, kan je terecht op de RSR-site - www.rsrivorentoren.nl -

| tussenstand |

Spijkenisse V1         1700 - RSR Ivoren Toren V1    1955 0  - 4
1. Rob Kalkman            1860 - Paul Tromp             2023 0  - 1
2. Bart de Glopper        1740 - Alek Dabrowski         1985 0  - 1
3. Karel van den Burg     1585 - Leo de Jager           1933 0  - 1
4. Peter Leentvaar        1614 - Michael Fung           1878 0  - 1

In een evenwichtige wedstrijd, qua rating gemiddelde, was de uitslag al snel voorspelbaar.

Remises waren na de opening niet te verwachten en kwamen dan ook niet:

De tegenstander van Rob offerde een kwaliteit voor een mataanval, de aanval kwam, het mat niet. 1-0.

Op bord 2 kwam mijn tegenstander in het Gesloten Siciliaans, met een heel vroeg g3-g4, wat de niet gerokeerde witte koning deed huiveren. Daarbij miste ik de directe winst, want in die variant ging de koning juist wel rokeren. In een ongelijke loper middenspel was de zwarte loper van de zwarte velden sterker dan de witte. Na het omspelen van de dame kwam deze via d8–a5-d1-e1-d1 op h5 waarna door Te8 de vrijpion op e3 killing werd. Voor de goede orde de witte koning ging van e1-f1-g2-h3 naar g3 waarna wit mat liep, 2-0.

Richard op bord 3 met wit, had in de opening een stelling met mogelijkheden. Er ging nogal wat fout, hij leverde zijn dame in voor wat hout. Waarna er voor de omstanders nogal een vermakelijk schouwspel ontstond, zijn tegenstander liet nogal wat goede mogelijkheden liggen, zonder domme dingen te doen. Het wijzen op de noteerplicht mocht echter niet helpen, 2-1.

Peter (onze chauffeur) speelde een heel rustige partij, kwam een paar pionnen achter zonder enige vorm van compensatie, waarna de eindstand op het schoolbord kwam, 2-2.

De volgende ronde is Spijkenisse V1 vrij.

Bart de Glopper

Dordrecht V1   Spijkenisse V1