In Memoriam

Dick Vermeer
                † 19 oktober 2021

Deze week bereikte ons het droevige bericht dat op dinsdag 19 oktober jl. oud
SV-lid Dick Vermeer na een kort ziekbed overleden is aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Dick is 44 jaar actief lid geweest van onze vereniging, heeft de erespeld mogen ontvangen van de KNSB, en was Lid van Verdienste van onze vereniging.
Tijdens zijn lidmaatschap heeft hij meerdere functies bekleed, waarvan het voorzitterschap de meest prominente is geweest.

Zelf leerde ik Dick, een zeer imposante man, pas beter kennen in de periode 2010-2013, toen hij bij het maken van ons clubblad de redactie heeft bijgestaan. Hij leverde vele humoristische, maar ook serieuze, stukken aan voor de Schaakbrug, zowel onder eigen naam als onder het alias ‘Lekepraat’. Hij redigeerde kritisch, waar gevraagd, ook de stukken die we hem aanleverden.

Gedurende de laatste jaren van zijn lidmaatschap was hij vanwege zijn gezondheid veel minder op de club dan hij wilde, maar Dick bleef wel zoveel mogelijk actief in zijn eigen regio, waaronder op de Schaaksociëteit in Rhoon, en gaf hij les aan de jeugd in Pernis. Dick had nog steeds veel contact met een aantal van onze leden.

Het bestuur en de leden van de Schaakvereniging Spijkenisse wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Eric de Lange
Voorzitter

Deze week bereikte ons het droevige nieuws dat op zondag 10 februari 2019 ons oud-lid Ed Bengsch is overleden.

Bij het ingaan van het nieuwe seizoen kregen we te horen dat hij dermate lichamelijk achteruit gegaan was dat hij niet meer de clubavond bij kon wonen. Ondanks al deze problemen bleef hij daarvoor trouw de clubavond bezoeken, de ene vrijdagavond ging het beter dan de ander. Altijd nam hij een sinas en werd vroeg op de avond weer opgehaald. Zelfs bij het snelschuiven was hij present.

In al die jaren, het waren er bijna 50, heeft hij onder andere de functie Wedstrijdleider Externe Competitie vervuld. Hij was altijd bereid om bij RSB-wedstrijden teamleider te spelen. Vroeger was hijdaarin bloedfanatiek. Ikzelf heb hem nog meegemaakt als jeugdleider, een koppel met oud-voorzitter Freerk Poelma. De heren woonden ooit tegenover elkaar. Het lawaai dat uit het jeugdhonk van het toenmalige Contact was enorm en menigeen had zijn twijfels. Ondanks dat floreerde het jeugdschaak toen al, met diverse kampioenschappen – we praten dan over begin 1970.

Zo’n trouw lid als Ed is een steunpilaar voor elke vereniging en wij zullen hem missen. Een schaker in hart en ziel.

We gunnen hem dan ook zijn zachte heengaan op deze gezegende leeftijd.

Ed is in aller stilte begraven.
Joseph Eduard Bengsch ‘Ed’
7 mei 1931 – 10 februari 2019.

Wij wensen zijn familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

In Memoriam

Op woensdag 16 november 2016 is toch nog geheel onverwacht Martin Dresden overleden. Martin was sinds 1 januari 2009 lid van Schaakvereniging Spijkenisse.

Martin was een diepzinnige en kleurrijke man, met een overduidelijke voorkeur voor de kleur waaraan hij zijn bijnaam -Le Violet- te danken heeft. Martin vond, ondanks zijn lichamelijke ongemakken van de laatste tijd, toch altijd weer de kracht om naar onze vereniging te komen, wat aangeeft hoe veel hij van het spelletje hield. Martin kwam op onze clubavond om voor de gezelligheid een lekker potje te schaken.

Wij voelen ons vereerd dat wij Martin hebben mogen kennen voor wie hij was. We zullen Martin heel erg gaan missen.

Het bestuur en de leden van de Schaakvereniging Spijkenisse wensen zijn familie veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.