Dit weekend was het weer raak voor Spijkenisse en begon de landelijke Jeugdclubcompetitie! Het is dit jaar voor ons extra bijzonder, want we doen mee in alle vier de categorieën! Op de eerste speeldag was het de beurt aan de A, C en E-teams, die de deze dag in regio Rotterdam het gingen opnemen tegen de andere landelijke teams.

Voor de A en C teams was het een rommelige eerste speeldag. Vanwege een paar afmeldingen voor deze speeldag, waren de meeste reserve schakers al ingedeeld. Maar met nog twee zieken op vrijdagavond en zaterdagochtend werd het een uitdaging om opnieuw alle borden gevuld te krijgen. Gelukkig wisten we een paar goede invallers te vinden en waren vanaf ronde 2 alle borden gevuld!

Halve finale NK-E, Spijkenisse E1
Nadat het E-team een plekje had veroverd via het JCK, was het op 3 oktober zover om de halve finale te spelen in IJsselmonde. Onder leiding van Yuri ging dit jonge team, bestaande uit Dominick Burger (4/7), Fabricio Both(1/7), Keano van Deelen (2,5/7) en Rayan van Citteren (2,5/7), het opnemen tegen 7 landelijke teams in poule A.

Ze maakte een prima start door de eerste ronde gelijk te spelen tegen Almere en de ronde daarop te winnen van Messemaker. Maar de uiteindelijke top 3 bleek te sterk te zijn, en moest het team zich drie maal gewonnen geven. Tegen VAS kwamen ze wel heel dichtbij een matchpunt, maar verloren ze nipt met 2,5-1,5.

Door nog tweemaal gelijk te spelen tegen S. Landau en HWP, kwam het E-team op 5 matchpunten en 10 bordpunten, daarmee werden ze 5e geplaatst in hun poule. Helaas net niet genoeg om zich te plaatsen voor de finale, maar dit team mag al erg trots zijn op zichzelf dat ze zover zijn gekomen. Toppie mannen!

Eindstand Spijkenisse E1: https://knsb.netstand.nl/teams/view/2277

C-Meesterklasse, speeldag 1
Voor het C-team was een een rommelige eerste speeldag. Naast dat er in aanloop naar de eerste ronde meerdere afmeldingen binnen kwamen had het team de 2e ronde ook nog eens een bye. Het gratis punt is erg leuk, maar de schakers kwamen natuurlijk naar Rotterdam om te spelen!

De eerste ronde wist het team zichzelf goed staande te houden, ondanks dat er twee borden leeg waren. Luca van Deelen en Milan Ortgiess wisten de stand weer gelijk te trekken door beide partijen te winnen. De eerste ronde werd het dus 2-2 tegen DSC.

Na een lange pauze begon nu ronde 3, waar gelukkig weer een compleet team achter de borden ging zitten met Lisa Verbunt en Jasper van Roon als versterking. Daar vonden ze wel meteen een krachtige tegenstander tegenover zich, namelijk Krimpen ad IJssel. Voor het C-team bleek dit team te sterk en hebben ze helaas 4-0 verloren. Luca heeft het nog lang volgehouden, maar ook hij moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

Ondanks alles, heeft dit team goed zijn best gedaan! Door uiteindelijk 3 matchpunten en 6 bordpunten te scoren hebben ze zichzelf nog goed staande kunnen houden in de competitie. Hopelijk kan dit team op 7 november er weer op volle kracht tegenaan gaan!

Tussenstand Spijkenisse C1: https://knsb.netstand.nl/teams/view/2251

A-Meesterklasse, speeldag 1
Ook het A-team had problemen met afmeldingen en zieken, maar gelukkig kon dit team sterk aangevuld worden met Zayd Maes (0.5/3) en Silas van der Geld (1/2). De touwtrekkers Job Verheul (2,5/3) en Vinh Nguyen Quang (3/3) hebben deze dag ook goed laten zien dat ze op de hoogste borden de punten kunnen pakken.

In ronde 1 nam Spijkenisse het op tegen RSR Ivoren toren. Het bleek een geduchte tegenstander te zijn, maar door de overwinningen van Job en Vinh wist het team nog naar een gelijkspel te schoppen. Vanaf de tweede ronde sloot ook Silas aan bij het team, tegen de KlimOp. Ook deze wedstrijd eindigde 2-2, waar Job en Vinh twee punten pakte aan de topborden.

Op naar de laatste ronde van de dag, waar Spijkenisse ging schaken tegen het thuisteam, Sliedrecht. De wedstrijd begon goed met Silas, die al vlot zijn partij wist te winnen op Bord 4! Kort daarna wist ook Vinh zijn partij te winnen en met de Remise van Job waren de matchpunten binnen. Op bord 3 leek het alsof Zayd ging verliezen, maar uiteindelijk werd het nog remise. Toch weer een mooie overwinning van 3-1!

Het team was misschien niet optimaal opgesteld, maar in Poule D zijn ze toch als de sterkste naar voren gekomen. Met 4 matchpunten en 7 bordpunten heeft Spijkenisse A1 al een betere start gemaakt dan vorig jaar en kunnen ze 7 november weer een uitdagende speeldag verwachten!

Tussenstand Spijkenisse A1: https://knsb.netstand.nl/teams/view/2233

Voor zo'n gekke eerste speeldag kunnen de schakers zeker weer trots zijn op hunzelf! Ondanks de tegenslagen hebben alle teams prima kunnen scoren en een hoop leuke en leerzame partijen geschaakt! Ik wil vooral de teamleiders, Martin Verheul (A), Peter Maes (C) en Yuri Burger (E), bedanken voor het begeleiden en rijden van de teams!

Op 7 november is de tweede speeldag, waar het A-team en C-team weer 3 rondes gaan schaken. Op deze dag is ook de halve finale van de D-categorie, waar ook Spijkenisse van de partij is!