Inloggen

Inloggen

Vrijdag 10 maart

Een week of 2 was mij bekend dat er binnenkort weer een ronde in het Ron de Jong G/H cup zou worden gespeeld en nu is training geven iets waar ik weliswaar veel energie uit put maar waar zijn deze spelers op het bord nu toe in staat ? Iets waar ik enkel achter kan komen door het met eigen ogen te gaan aanschouwen.

Belangrijker echter is reflectie/terugkoppeling  van je gespeelde partijen  om tot verbetering van je spel te kunnen komen dus werd het hoog tijd en ging ik met grote interesse naar het LMC Nova College gegaan waar de 5 ronde van het Ron de Jong groene hart cup werd gespeeld.

Voor dit zover was moest er natuurlijk wel vervanging geregeld worden voor de standaard les op de vrijdagavond. In Inge v.d. Broeck die op dit moment midden in haar cursus zit schaaktrainer 1 vond ik een goed en dubbel praktisch substituut.(Opm. Eric, een berichtje over de clubavond. Training was een genot om naar te kijken. Iedere schaker kreeg aandacht en werd aan het werk gezet. Compliment aan Inge, en de aanwezige ouder ondersteuning)

Het 2e team bestond die keer uit een gewijzigde samenst

elling vanwege afwezigheid van Jelle en Jorrit.
Het team zag er ( bordvolgorde) als volgt uit:
Ansh
Leonard
Julian
Lizzy

Het eerste wat hierin opvalt is dat we hier 2 NK-gangers hebben, Ansh en Lizzy, die beiden binnenkort op landelijk niveau hun kunnen gaan laten zien. Reden te meer dus om wat extra aandacht te geven aan dit potentieel.

Ronde 1:
Julian ging hier als een grasmaaier over het bord waarbij de kleine foutjes die hij maakte onbetekenend waren t.o.v. de blunders van zijn tegenstander, met wat dubbele aanvallen in het eindspel ging zijn tegenstander plat, 1-0 was een feit.

Leonard kwam goed uit de opening, won een stuk en leek even later gewonnen te staan, het overzicht was echter verdwenen en verkeerde zetten het gevolg, 1-1.

Lizzy, als invaller op bord 4 hield het niet droog, al  snel stond er een rare opening op het bord waarbij de stukken niet ontwikkeld waren zoals we ons dat aanleren, 1-2, reden dus om na deze pot direct met elkaar aan het bord te stappen

Het was leuk om te zien dat ook in deze cup leeftijd niets zegt. Ansh trad aan tegen een heel veel oudere jongen (waarschijnlijk ruim 3 jaar ouder) die al heel snel merkte dat een 8 jarige NK ganger niet eenvoudig te bestrijden is op het schaakbord, Ansh gebruikte zijn tijd goed, maakte plannen en kon af en toe goed profiteren van de fouten die zijn tegenstander maakte, de langste partij werd het in deze ronde die zorgde voor het 2e punt waardoor gelijkspel werd behaald.

Ronde 2:

Lizzy liet zien dat ze wel degelijk goed kan schaken, na een veel betere opening gespeeld te hebben (jawel-wij  jonge spelers leren snel) ging ze in de aanval en vond de beste zet in een mat in 2 stelling. Sla de dekker (paard op f6) met je toren en de dekking op is weg (aangevallen door vuurpijl paard/dame combi), tegenstander denkt daar een kwaliteit te winnen en PATS mat met de dame op H7, boem 1e punt binnen.

Julian ging in deze pot nog sneller dan de 1e pot, foutjes sluipen er dan wel sneller in , verlies was daarmee snel een feit, op je handen zitten Julian !

Bij Leonard leek het veel op de 1e pot, een goede opening, geen overzicht meer en weg stelling, 1-2 achter, of niet ? nee want Ansh had deze ronde geen tegenstander dus een gratis punt, wel had juist hij het meest aan deze ronde, de begeleider van dit team zat met Ansh aan het bord en wees hem op de gevaren in een aantal stellingen. Zeer leerzaam moment dus.

Ronde 3;

Ansh speelde wederom tegen een veel oudere jongen en wederom was dit geen punt, op een beslissend moment stond ik klaar met de camera om dit vast te leggen want zo was mijn gedacht dit zou Ansh vast niet zien, een dubbelschaak met paard en dame, paard zet je in maar raak je niet kwijt vanwege de dubbelschaak, ik had nog maar de knop ingedrukt of Ansh had de belangrijke zet al gevonden ! De afwikkeling naar de winst ging wat moeizaam maar ach, als je zo wederom een punt naar je toe trekt is er geen reden om te klagen.

Bij de rest ging het vlot, te vlot, bij de 3 ging het volledig mis, Julian had een gelukje want stond compleet verloren maar werd pat gezet, ergens jammer maar dat geeft dan ook stof om verder mee te gaan werken, daar ga je tenslotte voor mee.

Al met al is het voor mij reden om de komende weken aandacht te geven aan Ansh en Lizzy vanwege hun NK gang daarnaast ook reden te meer om het Ron de Jong gebeuren op de voet te blijven volgen en daarmee Inge ook ruimte te geven om zich te ontwikkelen in haar Stap 1 en 2 trainingen. 

Peter Maes