Inloggen

Inloggen

Groene hart cup 2e ronde, speelplaats Gouda 3 november. Teams 1 en 3. 

Op de hele mooie locatie in het denksportcentrum te Gouda mochten team 1 en 3 deze avond hun bestje beentje voortzetten. Na wat fileleed waren beide teams toch nog ruim op tijd binnen. De begeleiding van de ouders inclusief vervoer was uitstekend te noemen. Het is maar wat belangrijk dat vooral de ouders van de jonge spelers laten zien  dat ze hun kind maar wat graag ondersteunen.

Team 3 dat in poule 4 uitkwam deed het goed, met een remise, verlies en winst kreeg het jonge kroost het voor elkaar om 3 matchpunten bij elkaar te sprokkelen wat ruim voldoende was voor de 2e plaats.

Wat momenten uit de partijen in deze poule:

Dominique Tims speelde een hele goede partij in de 1e ronde, hij gebruikte goed zijn tijd om te zoeken naar de beste zetten, na wat mooie stap 1 en stap 2 “truukjes” kon er een stuk van de tegenstander de doos in, het was nu in het eindspel enkel nog de vraag hoe dame met paard het kon winnen van een toren. Op zoek naar de juiste aanval bleef het paard in de hoek van het bord werkeloos toekijken hoe de dame het in haar uppie probeerde op te knappen, dat leverde wat zetherhalingen op waardoor het even leek of er geen winst gevonden kon worden, zit je in een stelling waarbij je met 2 stukken tegen 1 probeert te winnen haal dan je 2e aanvaller erbij als hulp. Na een verkeerde zet met de koning van de tegenstander kon de toren worden opgehaald en was de winst op bord 2 uiteindelijk een feit. Het nadeel van deze partij was wel dat Dominique oververhit was en bijna direct aan het bord moest voor de 2e partij waarin hij door de haast de partij al vrij snel uit handen gaf. Het mooiste leermoment uit die partij was wel dat de ontwikkeling van de dame van de tegenstander in de beginfase van de partij een blunder was. Deze dame stond in de lijn van de nog niet ontwikkelde loper en met een centrumzet van de koningspion kon er direct een loper worden opgehaald, deze stelling is meerdere keren op een bord terecht gekomen waardoor nu meerdere spelers van dit team mooi hebben kunnen zien hoe je daar gebruik kan maken, mooi om hier in de komende lessen nog wat aandacht aan te besteden. Ook zullen we de herdersmat behandelen omdat die helaas op een van de borden voor is gekomen. Onze reservespelers hebben overigens redelijk goed gebruik kunnen maken van een plek in het groende hart team waardoor bijna iedereen altijd heeft kunnen spelen. Zowel Veerle, Thu als ook Dominick hebben heel veel interessante stellingen op het bor gehad waar voordeel uit te halen was, dat het flink op en neer ging op de borden is niet raar, met al die stukken op het bord is het allemaal best moelijk te overzien, heer en daar werder de stap 1 en stap 2 zetten goed gevonden ook als gold dat ook voor de tegenstanders. Regelmatig leek er een gewonnen stelling op de borden te staan maar soms zien we de winnende vervolgzetten niet en gaat de partij ineens de andere kant op. Wat wel gezegd moet worden is dat beide meiden erg goed hun tijd gebruiken, dit is een teken dat het daar heus de goede kant op zal gaan. Dominick speelde zoals gebruikelijk flitsend, het advies om op de handen te zitten zullen we nog wel even vol moeten houden, hij heeft duidelijk schaakkwaliteit in huis, als hij de rust kan vinden aan het bord zal ook hij met sprongen vooruit gaan.

Team 1:

De 1e ronde leek vlot mis te gaan bij Lizzy die stukken verloor, gelukkig voor haar was de tegenstander te gretig en wilde een pion laten promoveren om nog een dame te halen in een toch al dik gewonnen stelling, dit resulteerde in een vangnet waarin geen ruimte meer was voor haar koning, PAT!. Advies is zeker in het Groene hart om ook al sta je heel ver achter om nooit op te geven. Dit was dus het pluspunt voor Lizzy waardoor ze toch nog dat halve punt mee kon pakken. Op de borden 1 t/m 3 werd de winst eenvoudig binnengehaald, een duidelijk niveauverschil wat vooral in de 2e ronde zichtbaar was. Hier werd op alle borden de volle winst behaald. In de 3e rond liep het wat minder soepel en leek het er op dat meedere spelers de tegenstanders onderschatten. Lizzy vergat te kijken naar de lange diagonaal waarop een dame met loper de batterij vormen om een mat te kunnen geven, Ansh raakte in het middenspel een stuk kwijt en moest zich omhoog knokken om de winst alsnog te behalen wat hij overigens prima deed, Djad nam risico in zijn partij met Yisha die zich weinig in het eindspel kon veroorloven mede door de verbruikte tijd, met een stuk meer en een ontwikkelingsachterstand voor haar moest ze de aanval ontwijken van Djad, hier was geen kruid tegen gewassen, vanuit een positionele voorsprong en een stuk minder wist hij vanaf de zogeheten 7e rij een net te creeren waardoor de koning in een verkeerde positie geen dekking meer kon geven aan haar dame die in de diagonaal van diezelfde koning verloren ging, een paar zetten later was het mat. Heel mooi om te zien hoe A: Djad met een stuk minder maar 3 pionen als compensatie kon aanvallen en B hoe Yisha lang stand kon houden, volledig in haar partij zat en goed haar tijd gebruikte. Met een 3-1 verzekerde team 1 zich van promotie, de volgende ronde zal pittig voor dit team worden, een mooie uitdaging.

Ik wil Eric en vooral alle ouders bedanken voor hun steun (aanwezig als ouder plus rijden voor anderen). Door erbij te zijn als ouder voelen de kinderen zich beter op hun gemak en kan ik mijn tijd op de juiste manier gebruiken (reflectie geven op de gespeelde partij en momenten opslaan die we in de training kunnen behandelen)