Inloggen

Inloggen

Afgelopen zaterdag was het startschot gegeven en was de eerste speeldag van de Persoonlijke jeugdkampioenschappen van de RSB begonnen. Tijdens dit toernooi gaan de jeugdschakers uit regio Rotterdam de competitie aan en zullen de besten een ticket verkrijgen naar het NK.

De eerste speeldag was het in de veilige thuishaven, de boekenberg, waar de C en de FGH als eerste hun schaakkunsten konden laten zien. De FGH spelen deze dag zeven rondes en de C spelen drie rondes. Op 25 januari spelen ze de laatste drie rondes.


FGH-Categorie
Bij de jongste schakers is het misschien toch altijd nog wel het leukst om te kijken hoe ze achter dat bord zitten. Nerveus als ze een goede zet voor hun tegenstander zien, een grote zucht van opluchting als het niet gezien wordt en dan een grote glimlach als ze zelf een truc kunnen spelen! Maar aan het schaken kwamen ze, en met succes.

In de G-categorie deed Neyo van der Schee mee, die tijdens het Klim-op toernooi al heeft bewezen dat hij ook van de toppers kan winnen. Zijn start was erg sterk in wist zijn eerste twee partijen vlot te winnen, maar in de rondes daarna werd het al snel lastiger om de punten te verzilveren. In de laatste ronde spande het er wel om en moest hij zelf tegen de ongeslagen nummer 1, Oscar Koppenens! Strijdlustig als Neyo was, wist hij deze partij ook te winnen en had daarmee 4,5 punten van de 7 partijen gewonnen. Dit waren genoeg punten om de ongedeeld derde plek uit de G-categorie te winnen!

Voor Djurre was het ook niet een makkie in de F-categorie. Na ook een goed begin had hij halverwege het toernooi een dipje. Na een korte snack en toen zijn motivatie weer terug was, ging hij met volle moed er weer tegenaan en wist hij partij na partij te winnen. In de laatste ronde moest hij het opnemen tegen clubgenoot Rayan, in een strijd voor de derde plaats. Nadat hij zelf in een trucje trapte, wist hij het voordeel toch nog terug te pakken en wist de partij te winnen. Hiermee won hij uiteindelijk 5 punten en werd hij ongedeeld derde!

Dit toernooi wist Rayan van Citteren zich staande te houden en wist een paar keer mooi te winnen. Tegen de uiteindelijke top drie lukte het hem alleen niet om te winnen, ondanks de felle tegenstrijd! Gelukkig bleef Rayan gemotiveerd en wist het toernooi mooi te eindigen met 4 punten. Hiermee wist hij, met de meeste weerstandspunten, de vierde plek te pakken!

Na het succes op het vorige Grand-prix leek Keano van Deelen niet meer te stoppen op de toernooien. Ondanks de valse start, wist hij zich ook ditmaal goed staande te houden. Na een mooie overwinning in de laatste ronde wist hij 4 punten bij mekaar te harken. Uiteindelijk was dit genoeg voor de gedeeld vierde plek, maar op weerstandspunten werd hij vijfde!

Al met al mogen deze jonge jongens heel tevreden zijn met hun resultaat! Hoewel ze net buiten de NK-tickets vielen hebben ze alle drie een toffe beker en een mooie ervaring op zak.

Eindstand GH : http://archief.r-s-b.nl/verslag2019/PJK2020/PJK-GH/index.html
Eindstand F : http://archief.r-s-b.nl/verslag2019/PJK2020/PJK-F/index.html

C-Categorie
Bij de C’tjes was het wel iets andere koek, twee speeldagen en meer bedenk tijd. Dat houdt de spanning er in ieder geval wel in tot 25 januari. De eerste speeldag was niet zonder verassingen en de C’tjes wisten weer van alles op het bord te toveren.

Voor Zayd Maes was het weer even andere koek, want de laatste tijd gaat hij niet veel naar toernooien. Aan kwaliteiten kwam hij niet tekort, de eerste ronde wist hij heel soepel te winnen. Tegen de favoriet, Dana Verheij, was erg lang heel spannend. Toen het uiteindelijk op een pionneneindspel aankwam leek het gelijk te worden, echter door een rekenfout kon Dana toch eerder een Dame halen en was het einde verhaal. De fatale foutjes herhaalde zich helaas ook in de derde ronde, ondanks een prima partij van Zayd. De eerste dag moest Zayd genoegen nemen met één punt, kan hij zich de volgende keer herstellen?

Voor de broers in het gezelschap, Rajeev en Siddarth Car was het de eerste ronde meteen raak. Ze moesten namelijk tegen mekaar! Van een vriendschappelijk remise kwam het niet, dus gelukkig kwam er nog een leuke partij uit! Niet zonder slag of stoot, wist uiteindelijk Siddarth de onderlinge strijd te winnen. Maar daarna waren de punten moeizaam te verkrijgen, want ondanks een prima opening werd er altijd roet in het eten gegooid door een gemist trucje. Volgende keer weer een kans!

De dame van het gezelschap, Lizzy van Anrooij, begon de dag ook goed met een vlotte overwinning! In de tweede partij was het lastiger om de aanval op te starten en toen er niks meer van kwam werd het steeds lastiger om een goed plan te maken. Na een lange strijd moest ze zichzelf helaas gewonnen geven. In de laatste partij bleek er ook niet veel meer in te zetten en besloten beide spelers remise te maken. Daarmee eindigt Lizzy de eerste dag met 50%, anderhalve punt.

Hoewel de strijd van de eerste speeldag is verloren, de oorlog is nog niet voorbij. Op 25 januari gaan deze denkers weer drie rondes spelen. Ik ben benieuwd!

Tussenstand C : http://archief.r-s-b.nl/verslag2019/PJK2020/PJK-C/index.html