Inloggen

Inloggen

Het laatste kwalificatietoernooi voor de jeugd AB en Cm is van start gegaan, ditmaal in de veilige thuishaven de boekenberg. De komende 3 zaterdagen gaan 31 schakers voor de laatste keer strijden voor de gewilde NK-plaatsen. Vanuit Spijkenisse doen in de B-jeugd Djad Maes, Pathman Ponnaiya, Denny Keetelaar en Pascalle Monteny mee. Pascalle had afgelopen week in Eindhoven al haar ticket bemachtigd dus die zien we weer terug op het NK in mei. Vandaag was de langste dag van het toernooi dus het belooft een vermoeiende maar zeker ook gezellige dag te worden. 

Afbeelding


In de eerste ronde zat het Djad niet mee tegen Dylan, hij kwam niet erg lekker uit de opening waarna zijn stukken niet actief konden worden. Na een sterke koningsaanval van Dylan moest hij het punt helaas opgeven. Ook Denny had het lastig en moest in de verdediging. Maar na een tijdje, in tijdnood, brook zijn rokadestelling toch open en was het kort daarna mat. De partij van Pascalle leek nog spannend te worden, maar door een gemeen trucje werd ook zij mat gezet.

 Afbeelding

Pathman had in de eerste ronde een bye, dus het toernooi begon voor hem pas in de middag. Hij kreeg meteen een sterke tegenstander voor zijn kiezen, maar wist zich nog redelijk goed te weren. Echter in het eindspel miste hij een paar pionnetjes die hem uiteindelijk de pot koste. Pascalle had deze ronde een bekende tegenover zich, maar kwam wel goed het eindspel in. Op een gegeven moment leek het voordeel aan Pascalles kant te liggen, echter liet ze een pion van de tegenstander promoveren wat leidde tot verlies. Er is nog twijfel of ze dit opzettelijk liet gebeuren of niet ... Ook Djad trok het korte einde in de tweede ronde, met een paard tegen loper eindspel. Zijn tegenstander wist een vrijpion te creëren wat voldoende was voor de overwinning. Denny had deze ronde helaas de bye, hij had liever willen spelen maar heeft daarmee wel een puntje binnen.


Afbeelding

De vermoeidheid slaat altijd toe in die laatste ronde maar dat weerhoudt deze denkhoofden er niet van om toch nog het laatste uit zichzelf te halen aan het einde van de dag. Djad had dat ook wel weer bewezen, met een leuk pionoffertje (die misschien niet helemaal werkte) werd het zijn tegenstander te moeilijk, wat uiteindelijk resulteerde in mat. Denny en Pathman hebben het helaas deze ronde ook niet voor mekaar gekregen om een punt te pakken, maar hebben een hele mooie partij gespeeld tegen de sterkere tegenstand! Voor Pascalle was de dag echter wel snel klaar want die had deze ronde de bye te pakken. 

Afbeelding

Geen succesvolle dag qua resultaat maar de schakers zijn veel leerpunten en een gezellige dag rijker. Nog twee dagen en vier rondes te gaan, dus alle gekkigheid kan nog gebeuren. Dankzij het goede werk van Angelique, Eduard, Kees en Marianne is het allemaal weer soepel verlopen, toppie! Volgende week weer het vervolg!

https://www.schaken.nl/kampioenschappen/nederlandse-jeugdkampioenschappen/nkabc
http://r-s-b.nl/events/regionaal-persoonlijk-kwalificatietoernooi-a-b-en-cm-2018-02-24/