Inloggen

Inloggen

Vanmorgen werden we begroet met een dik pak sneeuw op de laatste dag van het PJK. Gelukkig kwam iedereen, ondanks het weer, optijd aan in de speelzaal. Het beloofde een volle bak te worden, want naast de D'tjes en C'tjes komen vandaag de FGH'tjes en opnieuw de ABCm ook hun toernooi spelen. In alle groepen kan vandaag nog van alles gebeuren en kunnen ook de Spijkenissers zich nog in de top-5 werken. Maar de druk zal de pret niet bederven, want met dit winterse weer gaan we natuurlijk ook in de sneeuw spelen!


Wij Nederlanders houden ervan om over het weer te praten, dus ik kan de verleiding niet weerstaan. Het was koud, goede plaksneeuw en er ligt een volgesneeuwd pleintje voor de ingang. Dat kan maar een ding betekenen, sneeuwpoppen! Ook deze geheimzinnige wezens waren weer tevoorschijn gekomen bij de ingang, met onbekende oorsprong. Wie o wie heeft deze sneeuwpoppen toch gemaakt? Naast het spelen in de sneeuw kozen er veel spelers ook voor om zichzelf binnen te vermaken met de stripboekjes en hun mobiel, de standaard voor sommige. Maar ook vandaag vlogen de broodjes knak weer over de toonbank, dus de schakers hadden iniedergeval een volle maag achter het bord!

Ook waren er een aantal senior-leden vandaag op bezoek gekomen om een handje te helpen of om te kijken hoe alles verloopt. Patrick kwam al vroeg in de ochtend voor een bakje koffie en om de sfeer te proeven. Rond het middaguur kwamen Richard en Rob ook even langs om de hele middag partijtjes tegen elkkaar te schaken en Fred kwam ook te hulp en heeft ook de schakertjes hier en daar een tip gegeven. De ouders Arnold en Martin waren te hulp geschoten bij de opbouw wat de start soepel hielp verlopen.

B-Categorie
Vandaag mochten ze weer aan de bak na een weekje pauze. Laten we er maar meteen induiken, de 4e ronde van Djad was een interessante opening. Hij kreeg Siciliaans tegen zich en speelde een geinig gambietje, hierdoor kreeg hij veel ruimte en was het erg lastig voor zwart om goed te ontwikkelen. Onder deze druk zag zwart ook niet dat hij een stuk verloor wat tot gevolg had dat hij in een zwaar verliezend eindspel terecht kwam. Zwart gaf op. Mooi meegenomen voor Djad, maar de volgende ronde moest hij tegen teamgenoot van het C-team, Dommingus. Beide speelden door tot in tijdnood, maar hetzelfde resultaat werd behaald als op het ONJK, remise. Ook Pascalle was weer van de partij en wilde ditmaal de slechte start herstellen. Dit was deels ook gelukt en pakte na twee lange partijen toch een punt op.

 

Om de dag af te trappen mocht Denny meteen met een lastige pot beginnen. Zijn tegenstander wist al vroeg een voordeel te behalen en wist dit langzaam te vertalen tot een winnen eindspel, Denny gaf het dus op. Denny mocht de tweede partij tegen clubgenoot Pathman, beiden met één punt op zak. Pathman had de avond ervoor in de Hoofdgroep al bewezen dat hij van zijn clubgenoten kon winnen, dus Denny was op zijn hoede. Dit bleek ook goed te zijn, want Pathman wist sterker het middenspel in te gaan. Denny gokte het dus maar op om materiaal te offeren om wat tegenspel te kunnen creëren. Ondanks dat dit niet helemaal zou moeten werken, zag Pathman een verborgen mat in drie over het hoofd en kon Denny met een extra punt op zak naar huis.

Over twee weken gaan ze de laatste twee rondes spelen, dus wordt vervolgd!

C-Categorie
De laatste dag voor deze schakers maar in deze groep zijn er nog maar twee spelers die voor een ticket werken. Daniel loopt met een 100% score aan en kop, met vlak daaronder ratingfavoriet Lucas met een halfje minder. Job had alleen nog maar de hoop om in de top-5 te belanden, maar dit beloofde niet makkelijk te worden. De 6e ronde moest hij tegen Liqin. In het verleden hebben ze al vaker tegen elkaar gespeeld, met verschillende resultaten. Dit beloofde dus een moeilijke partij te worden. 
De opening zag er veel belovend uit voor Job, maar na een wat dubieus pionoffer kwam hij in een lastig toreneindspel. Met tijdnood moet je dit niet willen en uiteindelijk heeft hij hierdoor teveel fouten gemaakt, helaas!


De laatste ronde dan, kan hij misschien hier nog een puntje pakken tegen Hein? Het leek er wel op, ondanks een paar gekke zetten in de opening, wist hij wel overduidelijk het voordeel te pakken door een kwaliteit te winnen. Echter de trend blijft voortzetten, tijdnood! Om midden in de chaos de partij afmaken in 5 minuten blijft lastig en ook ditmaal was het Job niet gelukt. Hiermee eindigt hij met een magere 3 uit 7 punten, maar het is wel leerzaam geweest en het is duidelijk waaraan gewerkt kan worden.

D-Categorie
Ook voor de D'tjes was het de laatste dag met nog 4 rondes te gaan. Leonard hoopte vandaag op ze minst nog een punt te pakken. De eerste twee partijen kwam hij opnieuw heel dichtbij en wist hij bijna zijn voordeel te vertalen tot winst, maar hij schoot net mis. Maar de 8e ronde was het hem gelukt en wist hij heel soepel het puntje te pakken. Zayd moest tegen zijn jongere tegenstander, Joep, in de eerste ronde het punt laten liggen. Gelukkig wist hij zich de ronde daarna goed te herstellen en pakte hij twee puntjes achterelkaar, hiermee eindigde hij met 5 uit 9 punten. Lizzy had een goede start gemaakt gisteren en wist dit vandaag goed te vervolgen. Ze pakte vandaag 1,5 punten en eindigde met 3,5 punten, zeker geen verkeerde score voor Lizzy!

  
Ansh sloot de dag gister niet zo lekker af met twee verliespartijtjes, maar was vandaag vol motivatie en schaakdrift weer achter het bord gegaan. De eerst pot wist hij vakkundig te winnen, maar de partij daarop moest hij genoegen nemen met remise. De laatste partij moest hij het opnemen tegen ratingfavoriet Luana, dit bleek een spannende partij te worden die lange tijd beide kanten op kon gaan. Maar uiteindelijk wist Ansh wel de overwinning te pakken! Hiermee eindigt hij op een solide derde plek (2e van de mannen) met 6,5 uit 9 punten en zien we hem ook weer terug op het NK-D later dit jaar!

FGH-Categorie
In de middag waren ook de FGH'tjes aan de beurt, die spelen in een combinatiegroep. Voor sommige van deze schakers is dit hun eerste toernooi, maar Lavanan(F) heeft al meerdere toernooien achter de rug en met veel succes (onder andere bij het schoolschaken). Hij wist daarom ook 4 van de 7 partijen te winnen en pakte daarmee de 6e plek in de F. Voor Tam was dit wel zijn eerste toernooi, dus het was allemaal nog een beetje spannend. Vandaag heeft hij misschien niet veel punten kunnen pakken maar is wel een leuke dag met zijn schaakvrienden (en een goede ervaring) rijker.

 

Voor de jongste van de drie, Djurre, bleek het een langere dag te worden dan verwacht. Het toernooi voor de meeste FGH'tjes was al klaar, echter in elke categorie moest er nog een barrage gespeeld worden voor een NK-ticket. Ook Djurre moest barrage spelen tegen Rafäel voor een ticket naar het NK-H. De eerste twee partijen waren gespeeld en er was bij geen enkele groep een winnaar bekend, dus er moesten opnieuw twee partijen gespeeld worden. Hier werden de ticketwinnaars voor de F en de G wel beslist, maar Djurre speelde weer gelijk en was dus nog niet klaar.

Nog één laatste partij dus, waarbij wit moet winnen en zwart voldoende heeft aan gelijkspel. Djurre was zwart. Met weinig tijd kan je verwachten dat deze jonge spelers hier en daar nog een stuk laten slaan, wat ook gebeurde. Djurre gaf als eerste zijn toren op en kort daarna liet zijn tegenstander een paard en loper hangen. Rafaël speelde veel sneller dan Djurre dus rond zet 15 had hij nog maar 2 minuten. Maar dit weerhield hem er niet van om goed zijn zetten te controleren. Nadat hij ook de dame won zocht hij alleen maar naar mat, haalde zijn toren erbij en zette met 10 seconden op de klok nog een mooi matje. 


Na een lange en uitputtende strijd is Djurre Vermeij toch echt de H-Jeugdkampioen van de RSB en heeft ook hij een ticket bemachtigd voor het NK-H! We zien hem dus 24 juni weer terug in Meppel tijdens de jaarlijkse pupillendag. Ook Ansh Jakhari heeft vorig jaar al een Ticket bemachtigd voor de F-categorie, dus wij zien hem hier ook weer terug.


Met deze laatste partij van het toernooi en de daaropvolgende prijsuitreiking, is het RSB Persoonlijk jeugdkampioenschap ook weer afgesloten.  Iedereen druppelde nu langzaam naar huis, maar de taak nu is p, alles nog op te ruimen. Rob en Richard waren nog aanwezig en gelukkig ook bereid te helpen, dus waren we vlot klaar. Speciaal dank aan Eduard en de arbiters André en Angelique voor het soepele verloop en alle gezelligheid.

Over twee weken nu alleen nog de afronding van het kwalificatietoernooi van de B, dus ik ben benieuwd!

Alle eindresultaten kan je hier vinden : http://r-s-b.nl/rsb-pjk/