Inloggen

Inloggen

Afgelopen pinksterweekend was het weer tijd voor het nu grootste weekendtoernooi van Nederland, het BPB Limburg open! Op dit vierdaagse toernooi komen schakers van alle streken om dit weekend in de schaaksfeer te zetten. Ook vanuit Spijkenisse waren er een aantal schakers van de partij zo speelden Paul de Freytas en Steyn de Lange in de B-groep (1850 tot 2050) en de jeugd Djad Maes, Zayd Maes (C2) en Ansh Jakhari in de C-groep (t/m 1850) mee.

Paul begon het toernooi sterk en wist de eerste twee dagen ongeslagen te doorkomen. Ook de zondagochtend wist Paul zijn tegenstander te slim af te zijn. Maar zondagavond bleek Paul een flinke tegenstander gevonden te hebben, in de loop van de partij verloor Paul een pion en werd het een dame-toren tegen dame-toren eindspel. Uiteindelijk was de stelling niet meer te behouden en moest hij het eerste puntje laten liggen. Maar de kansen waren nog niet verloren en de laatste dag was aangebroken, waar ook hier na hard strijden Paul alle punten wist te pakken. Hiermee veroverde hij de gedeelde 2e plaats in de B-groep met 5,5 uit 7. Een hele knappe prestatie!

 

Ook ikzelf speelde mee in de B-groep en wist ook ongeslagen de eerste twee dagen te overleven. Maar ook voor mij was de zondag een zware dag en moesten er twee punten ingeleverd worden. Gelukkig wist ik de laatste dag nog positief af te sluiten en eindigde ik met 3,5 punten uit 7.

Djad valt altijd wel op, want hij heeft altijd wel een beetje een grote mond als het over zijn kansen gaat. Ook dit keer wilde hij weer bewijzen dat hij de beste kon zijn, en dit lukte ook aardig! De eerste vier rondes wist hij op slinkse wijze de punten binnen te halen. De 5e ronde bleek dit alleen wel wat lastiger te zijn. Hij moest al vlot op de achterbank gaan zitten, zijn tegenstander had namelijk de touwtjes in handen, maar doordat zijn tegenstander in het eindspel in een trucje trapte wist Djad een toren te winnen! Vijf punten binnen en een half punt los op de eerste plaats, Djad ging voor goud. Maar de laatste dag liet hij het vliegen, in de ochtend wist hij het punt niet te pakken. En in de middag wilde hij het remise aanbod niet aannemen met nog steeds oog op de eerste plaats. Dit werd het hem dus ook niet en moest Djad genoegen nemen met 5 uit 7 punten (wat nog steeds een kei goede score is voor hem!) en de gedeelde 5e plaats met de ratingprijs.

 

Op naar de Jonkies, waar Zayd was gesplitst van zijn broer en in de C2 groep was geplaatst. Hij pakte de eerste avond een vlotte remise en kon de volgende ochtend zichzelf ook trakteren op een puntje. Maar de derde ronde zat het er niet in voor Zayd en moest hij na lang ploeteren zich toch gewonnen geven. Hoewel de zondag voor de B'tjes erg somber was, bleek dit voor Zayd de dag waarop hij zijn slag slaat want hier pakte anderhalve punt binnen. Helaas bleef het wel op 3 punten en was misschien de vermoeidheid wel toegeslagen. Geen winst dus, maar voor Zayd is dit resultaat zeker niet verkeerd.

Het F'je onder ons, Ansh, speelde mee in de C1 groep. Voor hem waren de rondes vaak van korte duur, want hij gebruikte zelf aan het begin van het toernooi erg weinig tijd. Maar punten wist hij wel te pakken. Hoewel hij vrijdag begon met een verlies, wist hij zaterdag twee punten te pakken! De punten kwamen daarna helaas niet meer binnen, gelukkig wist hij de laatste ronde nog wel snel een puntje erbij te snoepen! Ook Ansh eindigde dit toernooi met 3 punten uit 7.

 

Het was weer een lang en zonnig weekend vol met schaken en leerzame momenten. Maar het allerbelangrijkste was er zeker, de gezelligheid! Ik denk dat wij met ze allen zeker tevreden mogen zijn met ons resultaat op dit toernooi en hopelijk volgend jaar ook ;-)

Foto's gemaakt door Peter Maes.
Meer informatie, foto's en volledige standen kan je vinden op : https://www.limburgopen.nl/