Als u het actuele schaaknieuws volgt dan zou u kunnen weten dat de prestaties van het 1e en het 2e gehonoreerd zijn.

Doordat Sissa 1 en 2 zich uit de KNSB competitie hebben teruggetrokken, is er een versterkte promotie uitgevoerd, waardoor Spijkenisse 1 in het nieuwe seizoen (weer) 1e klasse gaat spelen.

Na de teleurstelling net niet kampioen te zijn geworden is dit een opsteker en zeker een uitdaging. Het is eigenlijk jammer dat het zo moet gebeuren. Sissa is een Groningse studentenclub, die ziet haar sponsor wegvallen en daardoor vertrekken hun beste spelers. Eigenlijk wordt de uitdaging nu nog groter, er zullen nog meer sterke spelers in de 1e klas gaan spelen. Mogelijk zien we nu oude bekenden terug, zoals Hans Ree of Jan Timman, alles is mogelijk.

En mocht u op zaterdagmiddag komen kijken, dan zult u daar meer spelers aantreffen. Door de uitbreiding van de KNSB competitie zult u daar ook het 2e geregeld zien spelen.

Dit alles geeft een bezoekje op zaterdagmiddag extra cachet.

Door de promotie van het 2e zal er ook weer een team in de promotieklasse gaan spelen, die nu hoofdklasse gaat heten. Door de competitie wijziging van de KNSB wordt de RSB een losstaand geheel. Het oude gescheiden systeem had nog wat haken en ogen. Je mocht niet in beide competities meedoen. Nu is dat niet meer het geval. Op clubavond zullen weer spelers van het 1e acte de préséance geven om in die nieuwe hoofdklasse te spelen.

De RSB verzorgt ook weer een viertallen competitie. Met z’n vieren op stap is net even iets intiemer dan met een achttal. Je puntje is net even meer waard en de invloed van de teamleider is net even minder. Je zit wat meer voor jezelf dan voor het team te spelen. Nadeel is dat er een groot ratingverschil mogelijk is.

Ook volgend jaar bieden wij weer trainingen aan. Er is animo en belangrijk er wordt goed en op niveau lesgegeven. Bedenk dat andere verenigingen dit ook doen. Stilstand is achteruitgang!

Nadeel van al die competities is wel dat de interne competitie door het aantal externe wedstrijden hier mogelijk niet zo goed bezocht gaan worden. Toch kan het ook andersom, spelers weer het elan van vroeger terugvinden en de interne competitie als een uitdaging gaan zien. Het blijft koffiedik kijken.

Dit alles gaat meer geld kosten, er verandert te veel om een volledig controle te krijgen over de geldstromen. Het bestuur kijkt mee met de penningmeester naar de nieuw te maken onkosten.

Voorlopig kunt in de zomermaanden gewoon door blijven schaken (bij de volwassenen), het vertrouwde zomeravondschaak staat garant voor 5 partijen met gelijke kansen doordat de betere spelers mindere tijd krijgen. We verwachten natuurlijk ook de jeugdschakers zodat ze zich kunnen voorbereiden op de (interne) competitie(s). Om kennis te maken met die rare eenzelvige mensen die zich schakers noemen.

Vrijdag 31 augustus beginnen we het seizoen met de algemene ledenvergadering. Het bestuur wil graag met u in discussie om de grote lijnen van het beleid te bespreken. Doordat er nogal wat veranderd willen wij u verzoeken, kom naar de algemene ledenvergadering. Wij zorgen er voor dat de notulen voor aanvang beschikbaar zijn en de koffie is gratis.

Mocht u niet zo lang kunnen wachten dan is het Persoonlijk RSB kampioenschap in de Boekenberg iets voor u. Start woensdagavond 15 augustus, met de slotronde op zaterdag 25 augustus. Zie ook de website van de RSB.

Een actief beleid zorgt ook voor ledenaanwas. Bij de senioren zien we nieuwe gezichten en het jeugdschaak dreigt al weer uit zijn jasje te groeien. Uit de enquête blijkt dat er meer vrijwilligers zich aangemeld hebben. Met een positieve instelling van u en het bestuur zijn we op de (oude) hoofdweg terug en dat kan tot nog mooie dingen gaan leiden.

Wij wensen u een prettige ontspannende vakantie toe, met of zonder voorbereiding op het komende seizoen.

Bart de Glopper

Voorzitter.

De voorlopige indeling KNSB:

Klasse 1B

Clubnr