SVS-RSR, voorbode voor een nieuwe schaaktheorie?

Het jachtseizoen naar de RSB beker werd dit keer geopend met een wedstrijd die kort geleden nog de finale kon zijn. Alles verandert, dus ook de wedstrijden voor deze beker.

Nauwelijks bekende namen bij RSR (voor mij dan), maar toch een gemiddelde tegenstand van rond de 2000 ELO. Voor alle zekerheid toch maar het sterkst mogelijk team opgesteld bij SVS.

Najdorfjes zijn nu wel een beetje uit, een zet of 25 theorie, een nieuwtje en dan rap remise. Je dient je tegenwoordig voor te bereiden op 1. e4 c5 2 b3. Het kwam op 3 van de 4 borden voor.

Maurits was er ooit mee begonnen, Wilmar de na-aper? en een hele vreemde bij RSR (ook nog iets als Pc3).

Bij Erik (z) gingen in een tactisch intermezzo de dames eraf en wit hield een extra pion over, maar moest er wel een stuk voor inleveren. Het hobbelde naar een eindspel toe, waarbij wit 4 tegen 2 op koningsvleugel en zwart 2 tegen 1 op damevleugel kreeg. Bij allebei liepen de pionnen heel hard naar hun promotieveld, daar liet Erik zijn toren slaan en promoveerde met schaak en veroverde de verre vrijpion op a7. De partij eindigde in een echt mat (1-0).

Maurits kwam na de b3 opening ook nog met Df3 op de proppen. Echt voordeel kreeg hij er niet door, na afruil kwam hij aan een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Kreeg een sterk gedekt paard tegen een loper die vooruitgeschoven zwarte pionnen moest dekken. Door een vrijpion te creëren en die te offeren, at hij alle zwarte pionnen op de andere vleugel op en hield er zelf nog 2 over, om te promoveren. (2-0).

Fabian kreeg uit de opening een pionnenmeerderheid op de damevleugel in het damegambiet met zwart. Ruilde veel lichte stukken af en hield een “slechte loper” over, waardoor het moeilijk werd om verder te komen. Wit deed het allemaal niet zo precies, de zwarte pionnen liepen toch door na het omspelen van de loper. Wit kreeg nog een eindspel van dame tegen toren en loper. Zwart at de witte pionnen op en won, wit achterlatend met een hoop zelfverwijt! Helemaal 100% correct zal het dus wel niet zijn gegaan, echter de winst was binnen.

Wilmar kwam ondanks zijn b3-Siciliaan niet tot voordeel. Probeerde nog iets van niets te maken door een aanval te ensceneren met zijn zware stukken ter compensatie van een zwakke opgeschoven a pion. Hij ging daarbij te ver en verloor al vrij snel.

vrijdag 9-11-2018

Spijkenisse

RSR Ivoren Toren

3-1

Maurits van der Linde  (w)

Paul Batenburg

Erik Both

Bas Muntslag

Wilmar Meijer

Paul Tromp

0-1

Fabian van Buuren

Mark Beijen

1-0

Kortom een verdiende winst en een ronde verder. Volgende tegenstander Charlois (uit).