In Waalwijk zijn het afgelopen weekend de Nederlandse Kampioenschappen t/m 10 jaar gespeeld. Bij de jeugd waren er op voorhand drie spelers die favoriet waren voor de titel: de op rating nummer één geplaatst, regerend kampioen Tommy Grooten, Gachatur Kazarjan en Ansh Jakhari van de Schaakvereniging Spijkenisse.

Dat het niet zo eenvoudig is om een favorietenrol waar te maken, bleek al op de eerste speeldag. Ansh werd in de vierde ronde verrast door de sterk spelende Mees van Batenburg. Die had een mooie combinatie klaarliggen, waarmee hij mat afdwong. In ronde 6 werd de grote confrontatie tussen Tommy en Ansh in het voordeel van laatstgenoemde beslecht. Ansh trok de lijn door in ronde zeven door Gachatur te kloppen. Dat had nog wel wat voeten in aarde want in een totaal gewonnen stelling greep hij mis en toen kon Kazarjan zomaar met eeuwig schaak ontsnappen. Maar hij gaf een verkeerd schaakje en daarna kwam het toch weer op zijn pootjes terecht. Terwijl Ansh in de voorlaatste ronde zijn tegenstander Arvo Boonen eenvoudig opzijzette, ging Tommy voor zijn laatste kans en hij wist zowaar Gatachur terug te wijzen.

In de laatste ronde kweet hij zich ook uitstekend van zijn taak en daarmee was Ansh Jakhari Nederlands Kampioen. Hij is nu gerechtigd om naar het WK-jeugd in China te gaan.

Bij de meisjes deed Lisa Verbunt van de Schaakvereniging Spijkenisse voor de eerste keer mee. Lisa die nog maar sinds september schaakt, wist in dit sterke nationale veld toch twee punten te verzamelen. Een verdienstelijke prestatie.