Inloggen

Inloggen

Afgelopen week van 28 april t/m 5 mei was het NJSK voor de ABC jeugdschakers. Spijkenisse is dit jaar ook weer goed vertegenwoordigd, ditmaal met drie fanatieke schakers. Pascalle Monteny in de A-meiden, Job Verheul in de B-algemeen en Ansh Jakhari in de C-algemeen. 

In de A-meiden heeft Pascalle voor de grootste verrassingen gezorgd als de 'underkitty' van de groep. Met tijdnood is het soms moeilijk om het punt te pakken en daarom moest Pascalle soms genoegen nemen met een halfje. Maar ze wist drie maal te winnen door al in een vroeg stadium van de partij haar voordeel te pakken. Alleen tegen de nummers 1 & 2 moest ze een punt inleveren. Met 4 uit 7 punten is Pascalle 4e van de A-meiden! Net buiten de bekers, maar nog zeker een steengoed resultaat!

Voor Job was dit zijn eerste NK, dus voor hem was het misschien ook wel extra spannend. Gelukkig had hij als laatst geplaatste weinig te verliezen, dus kon hij er met volle moed tegenaan. Nadat Job in de eerste ronde een bye kreeg, duurde het lang voordat hij de punten kon bemachtigen. Maar na de vierde ronde wist hij de stellingen meer naar zijn kant toe te krijgen en ook de punten binnen te halen. Job eindigde het toernooi met 2,5 punten van de 7.

Als één van de jongsten tussen de schakers in Assen, was dit kampioenschap voor Ansh een mooie uitdaging na het succes in Waalwijk. Hij wist zich in elk geval goed staande te houden tussen de C'tjes, met zijn vlotte spel wist hij meerdere malen de partijen snel te winnen. Tijdnood stond dan misschien niet in zijn woordenboek, maar aanvallen zeker! Met 4,5 uit 9 punten heeft hij een hele mooie score behaald!

Alle partijen, de eindstand en toernooi-informatie is terug te vinden op de website : www.njsk.nl


 

 

Speeldag 1
Hoewel ze er alle drie waren om weer flink te gaan schaken op de eerste speeldag, trok Job helaas het kortste end (of het langste?). Er was namelijk een speler die niet meer meedeed en Job heeft daarom een bye gekregen. Zijn eerste echte wedstrijd begint dus morgen pas.

Pascalle heeft al veel ervaring op dit speelterrein want dit is alweer het 8e jaar dat ze meedoet aan een NK. Ook in de opening was ze op bekend terrein, de spookzetten van vorig jaar komen weer terug in deze variant van het Schots. Ondanks dat ze in een erg inactieve stelling terecht kwam, wist ze na de dameruil de stelling weer een beetje leven in te blazen. In tijdnood bleek het lastig om voortgang te vinden en hebben beide spelers remise afgesproken.

Bij Ansh ging de opening heel soepel, een snelle dame ruil en hij kon vrij vlot een loper insluiten. Maar helaas werkte de pionnen opmars van Ansh averechts, en kreeg zijn tegenstander een hele sterke vrijpion. Jammer genoeg kon Ansh zich hier niet meer uit worstelen en moest hij zich gewonnen geven.

Speeldag 2
Een nieuwe dag en dus ook nieuwe kansen. Voor Ansh vooral, want die had vandaag twee partijen te spelen. De eerste partij had hij zelf weinig tijd nodig en had hij een goed antwoord op het offer van zijn tegenstander. Toen duidelijk werd dat het materiaal zonder voordeel verloren was, gooide zijn tegenstander de handdoek in de ring. In de derde ronde leek Ansh iets beter uit de opening te komen, echter kozen beide spelers voor zetherhaling. Geen verkeerd resultaat voor Ansh en daarmee gaat hij de 4e ronde in met 1,5 uit 3 punten.

Pascalle leek in de tweede ronde al snel in de problemen te komen, maar gelukkig wist ze zichzelf nog een beetje te redden richting het eindspel. Ondanks de goede pogingen van Pascalle om stand te houden, bleek het eindspel helaas niet meer te redden. De ´underkitty´ heeft morgen weer een kans om terug te krabben!

Job moest vandaag hard aan de bak na een onverwachtse vrije ronde. Hij moest namelijk schaken tegenover de rating favoriet van de B’tjes, Jonas Hilwerda. Op het eerste oog leek Job prima in het middenspel terecht te komen, maar hoe verder de partij vorderde hoe duidelijker het werd waar de zwaktes in de stelling van Job zaten. Toen Jonas binnen kwam stormen met zijn stukken, werd het teveel voor Job en kon hij de stelling niet meer behouden.

Speeldag 3
Vandaag beloofde een spannende dag te worden. Gaat Ajax vandaag scoren tegen Tottenham en de eerste stappen zetten richting de finale? Maar voor de schakers zal het wat minder belangrijk zijn (hoop ik!), want ze hebben hun eigen schaakstrijd vandaag.

Pascalle wilde vandaag duidelijk scoren met de zwarte stukken, maar net als gisteren werd het een lange partij. Ze wist in het middenspel soepel twee pionnen te scoren, maar wit had nog kansen voor tegenspel. Wat een spannende partij leek te worden, werd vroegtijdig beëindigd met een remise.

Na een sterke tweede speeldag, had Ansh het vandaag erg zwaar achter het bord. De lichte stukken konden niet hun plek op het bord vinden en toen er twee pionnen verloren gingen, was de partij snel afgerond. Job wist ditmaal goed gebruik te maken van zijn tijd en kwam in een prima stelling terecht. Maar helaas onderschatte hij de potentie van de koningsaanval van zijn tegenstander wat hem uiteindelijk zijn dame kostte.

Hoewel de schakers vandaag niet het volle punt konden scoren op het bord, heeft Ajax vanavond wel kunnen scoren tegen Totenham! Kunnen ze morgen dezelfde 0-1 waarmaken achter het bord?

Speeldag 4
Na de overwinning van Ajax gisteren, namen de schakers vandaag het voorbeeld over van de voetballers. Pascalle wist vandaag als eerste een punt in de wacht te slepen met een leuke dubbele aanval. Haar tegenstandster koos de verkeerde verdediging en ging meteen mat. Pascalle heeft nu een nette 2 uit 4 punten. Ook Ansh wist vandaag die 1-0 te pakken, door met zijn stormram op de f-lijn door te breken. Door een paard te winnen met een röntgenaanval, was de kers op de taart. Na een vork op de toren en de koning had hij ook het punt verzekerd. Ook Ansh heeft nu 50% met 2,5 punten uit 5.

Job heeft dan wel één punt, maar hij heeft nog geen overwinning geproefd. Beide spelers waren rond zet 20 al in de tijdnood beland en het was dus nog een lange weg naar de tijdscontrole. Het zorgde gelukkig wel voor veel vuurwerk op het bord. Nadat ze de 40ste zet hadden bereikt, waren ze terecht gekomen in een dame tegen twee torens eindspel. De sterke torens van Job waren genoeg om remise te behalen. Met toch nog het halfje, heeft Job 1,5 punt uit 4. 

Speeldag 5 & 6
De schakers zijn alweer bijna klaar met deze lange week, maar ze hebben nog een paar pittige partijen voor de boeg. Gisteren moest Pascalle tegen de koploper van de A-meiden, Robin Duson, en dat bleek zeker een pittige partij te worden. In het eindspel leek Pascalle er het beste voor te staan en had ze de riemen in de hand. Echter koos ze voor een afwikkeling die niet niet goed voor haar uitpakte en kon Robin de winst pakken. De dag daarna wist Pascalle zichzelf gelukkig weer te herstellen en kon ze in het middenspel een toren veroveren. Nadat alle andere stukken werden afgeruild kon ze simpel mat afdwingen. Pascalle gaat de laatste ronde in met 3 uit 6 punten, als 'underkitty' is dat zeker al geen verkeerd resultaat. Op de gedeeld vierde plaats heeft ze ook nog een kleine kans om in de prijzen te vallen.

Ansh had donderdag weer twee partijen en wist er daarvan één te winnen. Met een leuke aftrekaanval wist Ansh in ronde 6 vlot een stuk te winnen en zijn tegenstander vond het toen wel genoeg. Tegen Daniel Kutshoukov bleek het lastiger om de stelling tactisch te winnen. Nadat Ansh zijn rokade stelling open werd gebroken, was het resultaat al vrij snel duidelijk. De dag daarna mocht hij het opnemen tegen Daniel Franke met de zwarte stukken. Hij wist in de opening al soepeltjes een klein voordeel te behalen en wist later een pion te winnen. Nadat de stukken en pionnen langzaam afgeruild werden, kon Ansh het eindspel goed afmaken en kon hij de volgende winst op zijn naam schrijven. Met nu 4,5 uit 8 punten gaat Ansh al met een heel mooi resultaat de laatste ronde in.

Gisteren kon Job pas laat aan zijn avondmaaltijd beginnen, want hij had een hele lange strijd achter de kiezen. Zijn partij ging lang gelijk op maar in het eindspel werd de koning van zijn tegenstander te actief waardoor Job zijn loper moest opgeven voor een vrijpion. Kort daarna moest Job zich helaas gewonnen geven. Gelukkig kon hij vandaag wel de flow vinden in zijn partij en wist hij al vlot een pion te winnen. Het was blijkbaar alleen wel lastig om een goed vervolg te vinden en in tijdnood werd remise afgesproken. Job heeft nu 2 uit 6 punten en morgen nog een kans om een vol punt te pakken.

Speeldag 7
Alweer de laatste dag van deze lange schaakweek en de laatste partijen worden gespeeld. Voor Job was het ook weer een lange partij, maar niet voor niets. Hij wist vlot een pion te winnen met een mooi offer op zwart zijn rokade stelling. Dit bouwde hij goed op naar een winnend ogend eindspel, maar in tijdnood werd remise afgesproken. Job eindigt hiermee als underdog op 2,5 uit 7 punten.

Ansh moest vandaag tegenover Kasper Bleeker en beiden hadden er duidelijk zin in. Ze speelden allebei erg vlot en kwamen niet zonder slag of stoot in het eindspel. Ansh leek er iets beter voor te staat door een betere pionstructuur, maar helaas sloeg hij een pionnetje teveel. Deze pion was vergiftigd en door een jammerlijk trucje verloor Ansh een toren. Ondanks dit verlies heeft Ansh geen slecht toernooi gedraaid en eindigt hij met 4,5 uit 9 punten.

Ook Pascalle ging de laatste dagen erg lekker. Ondanks de langzame start wist ze in de partij van vandaag ook de vaart erin te houden. Met een aanval op de koningsstelling veel druk op haar tegenstandster te zetten. Hierdoor kon ze een paar pionnen opsnoepen en kreeg ze een sterke loper in het centrum. Nadat de weg vrij kwam voor haar a-pion, kon Pascalle het laatste punt verzilveren. Met 4 uit 7 punten heeft ze een mooie 4e plaats bemachtigd in de A-meiden!