Inloggen

Inloggen

Lizzy en Ansh hadden na het hemelvaartweekend nog steeds niet genoeg van dat spelletje, want ook tijdens het pinksterweekend zochten ze het bord weer op. Dit keer reisde ze af naar het verre zuiden van het land, namelijk naar Maastricht. Hier werd weer een van de grootste weekendtoernooien georganiseerd, het BPB Limburg open, waar bijna 500 schakers het strijdtoneel betraden in drie ratinggroepen. Onder deze grote groep schakers zaten ook drie Spijkenissers, Ansh Jakhari (B), Lizzy van Anrooij(C-2) en Steyn de Lange (B).

Net zoals vorig jaar was het toernooi georganiseerd in de vernieuwde sporthal De Geusselt. Als je binnenkomt wordt het meteen duidelijk wat hier gaande is, overal staan schaakborden en je hebt vanuit de bar goed zicht op de harde denkers in de sportzaal. Schaken. Voor de toeschouwers was dit een mooi om te aanschouwen, maar de schakers zijn er niet voor de ‘looks’, alhoewel de leuke bar wel gewaardeerd werd ;-).

   

Voor Lizzy was dit het eerste toernooi waar ze onder de volwassen schakers meedeed, dus het was misschien ook wel een beetje extra spannend! Maar achter het bord was ze alleen maar bezig met de stelling, want die goede zetten moest en zou ze ook vinden! Zaterdag was het nog even inkomen, ze wist altijd prima door de opening heen te komen maar de partij winnen bleek lastig. Een paar inaccurate zetjes zorgde ervoor dat ze niet de overhand kon pakken en dit koste haar de partijen. Maar vanaf zondag had ze de smaak te pakken! Ze had haar padvindershandboek gevonden en wist met een paar mooie combinaties materiaal te winnen. Twee mooie punten in de pocket!

Maandagochtend heb ik met verbazing lopen kijken naar de partij van Lizzy, want wat een zware partij zal dat zijn geweest voor Lizzy! De stelling werd heel lastig voor Lizzy en het werd erg moeilijk om goede kansen te vinden. Ondanks dat Lizzy hier goed gevochten heeft moest ze zich toch gewonnen geven. Gelukkig kon ze in de laatste ronde hard terugslaan, want ook hier wist ze tot mijn verbazing een mooie overwinning te boeken. Met 3 uit 6 punten (3,5 uit 7) heeft ze hier een geweldig resultaat geboekt en mag ze heel tevreden naar huis gaan!

De Nederlands kampioen in de E ging de uitdaging aan tussen al die lange gasten, maar volgens mij maakte het hem niks uit. Hij was er om te schaken, tegen wie dan ook. Als een van de rating underdogs had hij niks te verliezen en kon hij alleen maar winnen. De eerste dag zat de winst in de halfjes, ondanks dat hij speelde tegen de op papier sterkere speler wist hij wel de remises te pakken. Op de pinksterzondag wist hij wel de winst te proeven, want hier wist hij mooi twee volle punten te pakken!

 

De laatste ronde was voor Ansh misschien wel het bijzonderste. Deze partij moest hij namelijk tegen Wendy Huang, de Nederlands kampioen t/m 12 jaar. De D-kampioen tegen de E-kampioen, wie zal er zegevieren? In deze variant van het Siciliaans leek het erop dat beide spelers op de rokade stelling van de ander gingen beuken en het dus een race tegen de tijd zou worden. Maar toen de zwaarden weer in hun hals zaten, bleek er niet veel mogelijkheid te zijn om te zegevieren. Beide kampioenen eindige met een remise. Hiermee pakt Ansh ook een super resultaat met 3,5 uit 6 punten (4 uit 7)!


De oudste onder het Spijkenisse gezelschap moest ook hard werken voor zijn punten. In de eerste partij was het lastig om een voordeel te krijgen in een benoni, maar door een blunder van de tegenstander werd het punt toch verzilverd. De ronde daarna moest hij het tegen een goede vriend opnemen, Elnathan, en na een uur dachten we beide dat de ander beter stond. Een remise was dan voor beide een mooi gebaar. 
Zondag was niet de beste dag, want in de opening werd er alleen maar gestunteld. De eerste ronde koste het al snel een pion en later ook de partij. De tweede partij was wel lastiger, hoewel Steyn ook hier vroeg een pion moest geven kreeg hij er hele mooie aanvalskansen voor terug! Door een rekenfout van de tegenstander kon Steyn toch een dodelijke koningsaanval uitvoeren. Uiteindelijk wist Steyn 4 uit 6 punten (4 uit 7) te bemachtigen.

Terugkijkend op dit weekend vol met schaken, kunnen we alle drie zeker niet ontevreden zijn met ons resultaat. We mogen dan niet tot de prijzen gekomen zijn, maar we hebben zeker een goede ervaring achter de rug en veel geleerd! Dit toernooi staat volgend jaar zeker weer in mijn agenda!