Naast de Maas, in het Podium aan de Maas te Rotterdam, was dit jaar het toneel voor de Jeugdclubkampioenschappen. Dit jaar waren we van de partij met twee teams, in de A-Meesterklasse en in de A-Promotieklasse. Beide teams waren een underdog in hun categorie, maar ook om die reden heel strijdlustig!

Onder leiding van Martin heeft Spijkenisse A1 er dit jaar veel zin in, na de handhaving in de meesterklasse vorig jaar. Spijkenisse A1, bestaande uit Djad Maes, Ansh Jakhari, Job Verheul en Pascalle Monteny, hebben dit jaar weer een grote uitdaging en gaan zichzelf weer meten aan schakers met ratings boven de 2000! De eerste ronde speelt de A-Promotieklasse een uit/thuis wedstrijd, dus Spijkenisse A2 speelt de tweede speeldag pas mee aan de Maas.

Spijkenisse A1
De eerste ronde mocht Spijkenisse A1 meteen aan de bak tegen het sterkere ASV A1. Het bleek ook een hele spannende wedstrijd te zijn, aangezien iedereen tot in de laatste minuten nog aan het schaken was. Op het vierde bord leek Pascalle lange tijd de overhand te hebben in de partij. Echter toen beide schakers in tijdnood kwamen, bleek het lastig om een plan te vinden en kon ze het punt helaas niet verzilveren. Job kwam in een moeilijk, maar wel winnend eindspel. Echter wat de winnende afwikkeling leek te zijn, liep toch uit in een remise.

De jongste aanwinst van het team bleek ons meteen te versassen op het tweede bord. Met het aanvallende spel van Ansh en door goed gebruik te maken van de kwetsbare vijandelijke koning, wist hij een mooie winst te boeken. Op het eerste bord leek de partij lange tijd in balans te zijn, echter in de tijdnood fase was het voor Djad niet meer te houden en moest hij zichzelf gewonnen geven. Hiermee behaalde ze 1,5 bordpunten tegen het op papier sterkere ASV A1, geen verkeerde start.

In de middag speelde het team tegen bekende schakers, namelijk Klim-op A1. Voor Djad was de partij binnen een paar uur afgerond en was een remise overeengekomen. Voor Ansh was dit andere koek en moest hij hard aan de bak om zijn stelling te behouden. Helaas verloor hij materiaal en moest hij zich later gewonnen geven. Pascalle werd al vroeg in de partij overdondert door de agressie van haar tegenstander. Nadat haar verdediging instortte was de partij zo goed als voorbij.

Voor Job was het andere koek, nadat de opening redelijk in balans bleef wist hij in het middenspel een pion te winnen. Na de afwikkeling richting het eindspel kwam hij terecht in een toren eindspel.De extra pion lijkt in dit eindspel niet genoeg te zijn voor de winst, maar het is niet makkelijk voor wit om dit remise te houden. Doordat Job de kans kreeg om met zijn koning de vrijpion te begeleiden, was de winst snel behaald.

Met deze eerste rondes helaas nog geen matchpunt binnen, maar met 2 keer anderhalve bordpunt zijn ze wel erg dichtbij! Gaat deze vloek de volgende speeldag verbroken worden?

Tussenstand en resultaten zijn hier terug te vinden : https://knsb.netstand.nl/teams/view/1744