Een nieuwe dag en dus ook nieuwe kansen voor het Spijkenisse A1 team. De JCC gaat verder en vandaag gaan ze proberen om hun eerste matchpunt(en) te scoren. Na vorige week twee maal net niet een matchpunt te kunnen scoren, door beide partijen 1,5 bordpunt te winnen, waren de schakers extra gemotiveerd om dat eerst punt te scoren!

Jammer genoeg was er een late afmelding en moest het A1 team helaas de derde ronde met een man minder spelen. In de middag kon gelukkig Vinh aansluiten en is het team dan weer compleet. Het blijven schakers en dat weerhield ze er niet van om achter dat bord te gaan zitten. De derde ronde moesten ze het opnemen tegen de Stormpionnen A1, een geduchte tegenstander.

In het middenspel leek Pascalle prima te staan en had ze een mooi initiatief. Echter door wat onnauwkeurigheden werd het alleen maar lastiger om de stelling in stand te houden. Uiteindelijk barste haar stelling en ging de handdoek in de ring. Uit sommige stellingen is soms geen winst meer te halen. Vorige week lukte het Job nog een winst te halen uit een gelijk toreneindspel, zat er deze partij niet veel meer in en werd remise afgesproken.

Op het eerste bord heb ik toch wel het meest meegekeken, want Ansh speelde een van mijn favoriete openingen met zwart: de Benoni. In het middenspel kiest Ansh voor het agressievere alternatief en offert een kwaliteit voor een hoop activiteit en een krachtig loperpaar. Hoewel wit nu objectief beter staat, moet wit wel goed opletten. Nadat Ansh de druk opvoerde, speelde wit een paar onnauwkeurige zetten en wist Ansh dit goed af te straffen. Hij ruilt slim alle stukken van het bord af en toen alle chaos eindigde, had Ansh een makkelijk te winnen pionneneindspel Een heel mooi punt!

Na een welverdiende pauze was het alweer bijna tijd voor de volgende ronde. Het bleek dat ze tegen de Stukkenjagers A2 moesten spelen. Een herkansing tegen deze club dus, na het verlies van afgelopen zaterdag van het eerste KNSB. Maar helaas waren ze niet op volle kracht en miste ze zelf een speler en wonnen we reglementair op het vierde bord. Het zal de pret niet bederven en de overige drie borden beloofden een mooi spektakel te worden.

Op het eerste bord neemt Ansh het op tegen Sjoerd, beide waren ze ook in de KNSB competitie aanwezig maar niet tegen elkaar. De opening en het middenspel waren vrijwel in balans, echter in het eindspel wist Sjoerd met een gemeen trucje een gedekte vrijpion te creëren. Ansh was strijdlustig en probeerde zich er nog uit te wurmen, maar er kwamen helaas geen kansen meer om terug te komen. Voor Job was het andere koek, want daar werden al vlot de stukken afgeruild en kwam er een gelijk eindspel op het bord. Beide spelers kwamen hier overeen tot een remise.

Eindelijk kwamen er goede kansen voor Pascalle op het bord. De vijandelijke koning zat vast op het midden van het bord, maar het bleek lastig om hier goed gebruik van te maken. Uiteindelijk koos ze voor een aanvalsplan wat niet helemaal lekker uitpakte en moest ze uiteindelijk nog hard werken voor een halfje. In het eindspel wist ze het in tijdnood gelukkig nog goed te keepen en wist ze het af te dwingen naar een remise stelling.

Hiermee is de vloek verbroken van de anderhalve punt en heeft Spijkenisse A1 de eerste matchpunt binnen! Maar met nog vier rondes te gaan zullen er vast nog wel meer volgen.

Tussenstand en resultaten zijn hier terug te vinden: https://knsb.netstand.nl/teams/view/1744