Dit is het verhaal van zaterdag 14 december 2019. De dag waarop de 5e editie van het J. de Kluyver Tweetal toernooi heeft plaatsgevonden.

De 1e editie was alweer 8 jaar geleden tijdens ons 50 jarig jubileum. Pas bij het 55e jaar pakten we het weer op en is er daarna, op aandringen van ouders, een jaarlijks evenement van gemaakt.

Het opbouwen, klaarzetten van de tafels, borden, stukken, klokken ging 's morgens snel. Daarna  afwachten tot iedereen binnen kwam.

Bleken toch wat namen op de lijst te ontbreken, meldde er 1 team af, maar waren er daarna 15 en een half tweetal aanwezig. Dus.......... ik moest mee schaken vandaag. Mijn teamgenote Yara is een enthousiaste jonge meid die overal naar keek, maar niet altijd op het bord. Supergezellig, positief, soms kribbig maar wel lekker doorzetten. En dat terwijl ze geen lid is van de SV, maar zusje van Rayan, die weer met zijn vader Henk in een koppel schaakte. Mijn dag kon niet stuk. De overige 15 koppels waren vaders, of opa met zoon of dochter. Teams van twee jeugdschakers, soms heeeel jong, samen als koppel. Het kon allemaal.

Met 16 teams, van vier verenigingen, IJsselmonde(1), Barendregt(1), Klim-Op(3) en Spijkenisse(11), op de prachtige galerij van De Boekenberg, een mooie sfeervolle  maar vooral gezellige locatie, was het vaak het toneel van, toch ook, een serieuze bedoening.

Ik heb heb snelle partijen gezien, complexe stellingen, veel foutjes, soms heel mooie combinaties, blije gezichten, teleurstelling, plezier, maar vooral tevredenheid.

Door Inge en Marianne werden de team en individuele resultaten bijgehouden, zodat de zeven ronden juist ingedeeld konden worden. Zeven ronden met 15 minuten per persoon op de klok. Voor sommigen best wel lastig, die klok, omdat dit hun eerste keer was dat ze die moesten gebruiken.

De verschillen in niveau waren best groot soms, bij de 'ouders', maar vooral bij de echte schakers. De aanwezigheid van echte beginners tot NK-gangers vergrootte alleen maar de sfeer, en werd er meer dan eens tijdens de partijen wat lesjes gegeven, tips en trucs. Dat de regels niet zo streng waren is een echt onderdeel van dit toernooi.

Uiteindelijk konden er maar drie koppels een prijs winnen. Rawi en Rik Wortman gingen dit jaar met de 1e prijs aan de haal. Een verbetering t.o.v. vorig jaar, toen ze nog 2e werden. Deze zaterdag wisten Parsa Mobihebbenaz en clubgenoot Jasper Krause het zilver te winnen. Onze eigen Lavanan en Pathman Ponnaiya behaalden het brons. Manixia Wortman wist met 7 uit 7 de beste score te behalen. Bij de 'oudjes' wist Rogier de Vries met 6 winstpartijen de hoogste score >12 jarigen te winnen. Lisa Verbunt kreeg de beker voor beste meisje.

De overige deelnemers gingen met een aandenken in de vorm van een medaille naar huis.

Op onze FaceBook pagina staat het fotoalbum van deze dag.

Volgend jaar zeker weer een nieuwe editie van dit broertjes, zusjes, vaders, moeders, ooms, tantes opa's, oma's, buurman, vriendjes..... tweetal toernooi.
Groet

Eric de Lange