Na de glorieuze resultaten van het Spijkenisser online bekerteam in de poulefase, stonden op zaterdag 1 mei (maximaal) twee rondes in de knock-out fase op het programma.
Allereerst tegen het viertal van ZSC-Saende en wanneer deze hindernis genomen zou worden een tweede match tegen de winnaar van MSV en Het Witte Paard Haarlem.

Het was weer hard werken in de voorbereiding voor teamlijder Erik Both. Niet zozeer schaaktechnisch en met het bestuderen van nieuwe openingsvarianten als wel om überhaupt een team met vier spelers op de been te krijgen.
Job Verheul had zich geplaatst voor het online NK Jeugd A en Ansh Jakhari mocht met het online NK Jeugd C meedoen. Beetje slechte planning van de KNSB en dit kostte ons twee basisspelers.
Gelukkig kon Jordy Lahaye dit keer meedoen als invaller en door mezelf te promoveren tot playing-captain dacht ik het lek boven te hebben.
Niet dus. Helaas moest Joey Brokaar zich de vrijdagmiddag voor de wedstrijd afmelden en met een lege reservebank zag het er naar uit dat we de strijd met een drietal zouden moeten aangaan……
Echter, als redder in nood was Richard Koopman bereid om zijn debuut te maken in het Spijkenisser bekerteam( dank daarvoor!), zodat we toch met een viertal konden aantreden.

Om 13:00 uur zat iedereen geconcentreerd en gespannen achter zijn scherm om het op papier zwakkere ZSC-Saende te bevechten. (Rating 1964, terwijl ons gemiddelde 2068 bedroeg. Maar met 15 minuten per partij en 15 secondes increment per zet zegt de bordrating niet al te veel. )
Dit bleek niet mee te vallen, drie mini-matches eindigden op 1-1.
Jordy aan bord 1 verloor zijn eerste partij tegen een sterk aanvallende tegenstander. Een dameoffer tegen toren en stuk bleek de nederlaag niet te kunnen afwenden.
In  zijn tweede partij wist hij ter compensatie een slechter staand eindspel met lopers van ongelijke kleur en torens te winnen:

Ook Erik aan bord 2 had het zwaar. In zijn eerste partij hield hij een verloren toreneindspel met kunst- en vliegwerk nog remise en in zijn tweede partij met twee torens tegen een dame had hij zeker moeten verliezen:

Maurits aan bord 3 won mooi zijn eerste partij, liet echter in de tweede partij in een iets betere stelling plots zijn dame insluiten, typisch een gevalletje van concentratieverlies. Iets wat heel snel gebeurt bij online schaken.

Gelukkig hadden we supersub Richard en die wist zijn beide partijen tegen een speler met een rating van 2037 te winnen! Klasse!!
Hiermee kwam de eindstand op 5-3 voor Spijkenisse en waren we door naar de volgende ronde!
Iets meer dan een uur pauze, ademhalingsoefeningen doen, de benen strekken en de inwendige mens versterken en dan weer concentreren, concentreren en vechten, was de peptalk van Erik.
In de volgende ronde waren wij de underdog, want Het Witte Paard Haarlem met een gemiddelde rating van 2242 was onze horde. Met de bekende Bart Gijswijt (2365) aan bord 4…..

Helaas, helaas, deze horde bleek door de vermaledijde 4e bordregel net iets te hoog.
Jordy en Erik hadden het aan de topborden tegen de gebroeders Richard en Rob Duijn zwaar, ternauwernood scoorden zij een remise en verloren hun matches met ½ - 1 ½.
Een weer geconcentreerde Maurits op bord 3 wist dit enigszins goed te maken door met 1 ½ - ½ te winnen van Collin Boelhouwer zodat Richard met 2-0 had moeten winnen van Bart Gijswijt.
Dit was iets te veel gevraagd, al was hij er erg dichtbij en speelde hij twee heel goede partijen zoals blijkt uit het volgende spektakelstuk:

Zijn tweede partij met zwart eindigde helaas in remise zodat door deze 1 ½ - ½ de eindstand op 4- 4 kwam.
En toen verviel het fantastische resultaat van Richard aan bord 4  en was sv Spijkenisse ongeslagen uitgeschakeld. Jammer, jammer, jammer.

Volgend jaar maar weer opnieuw proberen om een keer de landelijke finale te bereiken, hopelijk weer in levende lijve achter het bord, want gezien de motivatie en betrokkenheid lijkt het online schaken bij sv Spijkenisse (en waarschijnlijk ook elders) zijn uiterste houdbaarheidsdatum inmiddels wel overschreden te hebben.