Inloggen

Inloggen

Een bijzondere dag voor SV Spijkenisse. Door Krimpen aan den IJssel 1 te verslaan, weet SV Spijkenisse 1 zich te handhaven in de 1e klasse KNSB! Tegelijkertijd is het ook de afscheidswedstrijd geweest van Ansh, Erik en ondergetekende. Om mooi af te sluiten bij de club waar ik als kind ben begonnen met schaken, een uitgebreid technisch verslag. Verder zal ik ook interessante statistieken delen over het team vanaf het jaar 1989.  
 
Het jaar 1989 was een bijzonder jaar. Het is het jaar dat de Berlijnse muur viel. Het jaar dat de Nintendo Gameboy op de markt kwam. Het jaar dat één van onze tegenstanders Nederlands Kampioen werd. En het is tevens het jaar dat Erik Both debuteerde in SV Spijkenisse 1. Vandaag kwam een einde aan deze imposante reeks van onze recordhouder. Tegen Krimpen aan den IJssel mochten wij aan de bak. Een team met een combinatie van ervaren krachten en jonge talenten.

Joey Brokaar – Rini Kuijf 1/2 
Als eerste was Joey klaar tegen Rini Kuijf. Remise! Een mooi resultaat voor Joey tegen de oud-Nederlands Kampioen schaken uit 1989. Rini – wiens schaakrubriek in het AD hedendaags vaak meer spektakel oplevert dan zijn eigen partijen – speelt vaak snel remise. Aangezien ook ditmaal niet veel gebeurde in een afruilvariant van het Frans, voor de leuk dan maar de dagpuzzels van 11 juni 2022 uit het AD:


Onze horecaman uit Leiden scoorde uiteindelijk 2,5 uit 8. Dat klinkt in eerste instantie niet als een goed seizoen. Joey kreeg alleen vaak sterke tegenstanders en heeft zelfs ratingwinst geboekt met een TPR van 2040. Kijkende naar alle partijen die hij heeft gespeeld zat er wellicht zelfs meer in.   
 
Michiel Besseling - Job Verheul 0-1 
Job speelde een strakke partij tegen Michiel Besseling en sloot het seizoen keurig af. 
Onze horecaman uit Leiden scoorde uiteindelijk 2,5 uit 8. Dat klinkt in eerste instantie niet als een goed seizoen. Joey kreeg alleen vaak sterke tegenstanders en heeft zelfs ratingwinst geboekt met een TPR van 2040. Kijkende naar alle partijen die hij heeft gespeeld zat er wellicht zelfs meer in.


In de opening week Michiel af met 12. Pe4?! Job komt gelijk comfortabel te staan, aangezien hij ruimte weet te winnen op de damevleugel. Zwart reageerde slim met 12..Pxe4 13. Dxe4 c5 14. Dh4 c4 en staat beter.


De partij werd uiteindelijk beslist door een rekenfout. Na 23..Lf4 24. Lxf4 Txf4 25. Dh3? Db6! Staat zwart gewonnen. Een pion gaat verloren in het centrum. Job maakte het hierna netjes af. 
 
Job maakt een sterke ontwikkeling door en heeft dit seizoen 3,5 uit 7 gescoord. Verder is hij ook cum laude geslaagd voor zijn VWO opleiding. Ik wens hem veel succes op de universiteit!  
 
Ansh Jakhari - Wiggert Pols 0-1 
Ansh mocht aantreden tegen een ander voormalig jeugdkampioen. Waar Ansh kampioen werd in de E categorie in 2019, is Wiggert in 2018 Nederlands Kampioen geworden in de A categorie. Beide spelers maakten er een interessant gevecht van in de Najdorf.  


Ansh heeft zojuist 13. bxc3 gespeeld. Wit heeft het loperpaar, maar een verminkte pionnenstructuur. Zwart staat achter in ontwikkeling en rokeren is niet meer mogelijk. Wit staat hier beter, maar dan moet het wel heel secuur gespeeld worden. Één kleine misstap en het voordeel ebt weg voor wit. Iets wat ook gebeurde. De beste opzet is hier Le3 en Tfb1, zodat wit een loper op b6 kan planten en de loper het veld d8 bestookt. De zet Tfb1 ziet er alleen in eerste instantie niet logisch uit, aangezien de andere toren dan op a1 blijft staan. Een leerzame stelling om eens goed te bestuderen gedurende een training.
Uiteindelijk ging het van kwaad naar erger en greep Ansh in bovenstaande stelling mis met 17.f4!? Wiggert speelde het hier sterk en na 17..hxg4 18. hxg4 Th4 19. g5 Tg4! 20. Tf2 Th8 21. Kf1 Lc4+ 22. Ke1 Th2 23. Lf1 Tg1! met stukverlies voor wit. Niet veel later konden de stukken in de doos en won Wiggert.  
 
Ook voor Ansh is het zijn laatste seizoen bij SV Spijkenisse. Ansh gaat spelen bij DSC Delft. Het is jammer dat de vereniging niet langer kan profiteren van zijn kwaliteiten. Het wordt interessant om te zien hoe dit grote talent zich gaat ontwikkelen. Hij sluit het seizoen af met 5,5 uit 9 en is met zijn leeftijd van 13 jaar nu al één van de dragende krachten geweest van het team dit seizoen. Dat zegt al genoeg. We blijven hem volgen op de voet en ik wens hem veel succes! 
 
Frans Cuijpers - Daniël Zevenhuizen 1-0 
Daniël mocht net zoals Joey aantreden tegen een ervaren rot. Frans Cuijpers is een Internationaal Meester die onder meer tijdens het wereldkampioenschap van de jeugd in 1980 van Dortmund tegen Garry Kasparov heeft gespeeld.  
 
In de opening ging alles nog goed, maar Daniël kreeg uiteindelijk eindspelles van Frans.
Afbeelding met tekst, kruiswoordpuzzelAutomatisch gegenereerde beschrijving

De partij is uit te leggen aan de hand van bovenstaand fragment. Zojuist heeft Frans 20. b3 gespeeld. Hoe ga je hier verder? Daniël speelde de zet 20..Kf7. In zijn analyse schrijft hij: “Voor Frans was dit al een teken dat ik dit eindspel niet goed begreep en dat er voor hem nog wat te proberen viel. Ik ben er vandaag achter gekomen dat eenzame lopers het doorgaans slecht afbrengen tegen paarden en al helemaal als wit zijn pionnen op de juiste (verkeerde?) kleur kan zetten. Waarschijnlijk moet ik een keer op c3 ruilen om van het gezeur af te zijn”. 
 
Frans heeft gelijk. Om praktische kansen voor je tegenstander uit deze stelling te halen, is het slaan op c3 essentieel. Daarna moet je snel richting het centrum. Wit zal een pionnenstorm op de damevleugel starten om gaten te maken en toegang te creëren voor de witte koning. Allemaal om het pionneneindspel te winnen. Na 20..Lxc3 21. Kxc3 Kf7 22. b4 (met de dreiging de activiteit van het zwarte paard te verminderen met b5) Kf6 23. Kc4 Pe5+ 24. Pxe5 Kxe5 ben je net op tijd met zwart. Je koning staat actief en wit komt niet verder. 
 
Aangezien Daniël niet sloeg op c3, speelde Frans zijn paard naar e2 en ging spelen op de witte velden. Oftewel, zowel paarden als pionnen op wit. Aansturen op een paard tegen lopereindspel en druk zetten. Praktische kansen ontstaan, aangezien je accuraat moet verdedigen en een foutje snel gemaakt is. Dit terwijl wit zonder risico speelt. Alle pionnen van de tegenstander staan immers op wit. 
Afbeelding met kruiswoordpuzzel, damschijfAutomatisch gegenereerde beschrijving

Enkele zetten later wordt de cruciale fout gemaakt. Daniël speelt hier 28..Kf6? Wit krijgt nu de mogelijkheid met een mooi patroon de partij af te maken. 29. c3 Le5 30. Pb4 a5 31. Pc6 en zwart kan niks doen tegen de dreiging b4! De pion op a5 gaat verloren of wit krijgt een vrije a-pion. Enkele zetten later gaf Daniël op. 
 
Een mooi seizoen voor Daniël met een score van 5 uit 8 tegen sterke tegenstanders! Als hij verder werkt aan zijn eindspeltechniek, dan is de stap richting 2250-2300 te maken.   
 
Arie Werksma - Erik Both 1/2 
In de partij tussen Erik en Arie was er één cruciaal moment in de partij die beide mannen hebben gemist. Een mooi kwaliteitsoffer.