Inloggen

Inloggen

De zomervakantie is alweer bijna voorbij, maar een aantal fanatieke schakers heeft niet stil gezeten de afgelopen weken. In de tweede week van augustus was namelijk het Open Nederlands Jeugdkampioenschap en tegelijk ook het schaakkamp! 8 schakers van SV-Spijkenisse hebben hieraan meegedaan in de verschillende leeftijdscategorieën

Twee maal kon het toernooi niet doorgaan, maar dit jaar konden de schakers weer van start gaan op dit altijd gezellige toernooi. Maar naast het toernooi is er altijd het toffe schaakkamp, waar het dit jaar extra druk bezet was met 34 schakers! Hier hebben we allemaal overnacht in tenten, aten we samen in het scouting-gebouw en elke avond hadden we natuurlijk een kampvuur voor het weerwolven en lekkere kampvuur snacks zoals marshmallows, knakworsten en maiskolven. Maar naast dat alles is er voldoende geschaakt en zeker niet zonder succes.A-Categorie

Voor Thijs van Dam was het een extra zwaar toernooi. Naast dat hij elke dag zijn partijen ging spelen, hielp hij op het kamp ook een klein groepje met de analyse en voorbereiding. Maar dat heeft hem er niet van weerhouden om punten te pakken. In één van zijn partijen had hij wel een heel “gekke mat” en misschien ook het kortste partijtje van het toernooi.

Een bekend matje uit het Hollands, die Thijs uiteraard niet miste. In de laatste ronde had Thijs nog kans op prijzen, waarbij een overwinning hem ongedeeld derde zou plaatsen. Nadat hij een voordeel pakte in het middenspel en terecht kwam in een toreneindspel wist hij dit goed te vertalen naar een winnend pionneneindspel. Hij ruilde de laatste torens af en na een paar zetten moest zijn tegenstander zich gewonnen geven. Met 6 overwinningen van de 9 partijen is Thijs derde geworden in de A-categorie!
C-Categorie

Op naar de C-categorie waar Lisa Verbunt en Luca van Deelen meededen. Beiden zijn niet onbekend met meerdaagse toernooien, waarbij Lisa zelfs afgelopen mei mee heeft gedaan met het gesloten NK voor de C-meiden. Maar aangezien ze zo dicht bij elkaar zitten qua speelsterkte was het onvermijdelijk dat ze elkaar tegen zouden komen dit toernooi. 

De partij ging lang gelijk op, Luca won vroeg in de partij een pionnetje maar Lisa had voldoende compensatie met haar actieve stukken en een toren op de 7e rij. Echter toen alle stukken werden geruild en de partij uitliep in een pionneneindspel was het duidelijk in het voordeel van Luca. Luca wist een vrijpion te maken en te promoveren, met kort daarna mat. Al met al hebben ze het beiden niet verkeerd gedaan dit ONJK, Luca wist de 50% te behalen met 4,5 punten en Lisa heeft het beter gedaan t.o.v. het gesloten NK met 4 punten.D-Categorie

Bij de D’tjes was het voor Keano een langzame start, de eerste dag lukte het hem niet om de puntjes te vinden.
Maar de volgende dag herpakte hij zich en wist hij langzaam maar zeker de partijen te winnen. Naja, ik zeg langzaam, maar de meeste partijen die hij heeft gewonnen wist hij vrij vlot te winnen. Zoals zijn partij tegen Arnout.

Een agressieve partij waar Keano een pion offert voor een snelle ontwikkeling. Zijn tegenstander trapt in zijn val waardoor hij snel een dame wist te winnen en verder in de aanval gaat. Kort daarna weet hij ook het matje te vinden en heeft hij een mooie partij gewonnen. Met uiteindelijk 6 punten op zak heeft Keano het leuk gedaan in de D.

Voor Dominick was het elke ronde erop of eronder, maar ditmaal stond hij meestal bovenop zijn partij! Een voordeel wat hem misschien mee bracht is dat hij langer is gaan nadenken over zijn zetten. Maar met een handjevol mooie overwinningen heeft hij de 50% verbroken en eindigde hij met 7 van de 13 punten.

FGH-Categorie

Keano had vlotte partijtjes, maar de jongsten waar vrijwel altijd als eerste klaar. Zij hadden dan ook meer partijtjes met minder tijd op de klok, maar af en toe op de handen zitten kon geen kwaad. Als H’tje was Julian de jongste op het kamp en was dit voor hem ook zijn eerste meerdaagse toernooi. Maar de puntjes wist hij wel te pakken en op beide toernooien heeft hij drie keer gewonnen van de 9 rondes. Voor Nathan was vooral de eerste helft een succes, waar hij de meeste punten wist te pakken met 4 winstpartijen. Echter sloeg de vermoeidheid toe in het tweede toernooi en pakte hij 2,5 punten. Desalniettemin hebben ze het top gedaan voor zo'n lang toernooi!

Maar één iemand moest wel in het zonnetje worden gezet, namelijk Tirza van Deelen! Want op de eerste speeldag was ze namelijk jarig! Bij het ontbijt werd er voor haar gezongen in een feestelijke tuinstoel en ook op het toernooi kon ze op een feestelijke klapstoel plaatsnemen aan het schaakbord. Een leuke start van de week maar er moest ook geschaakt worden. Veel punten wist Tirza helaas niet te winnen, maar dat betreurde haar niet want ze had het zo naar haar zin op het kamp. Zo leuk zelf dat ze besloot om zelf de tweede helft te blijven!

Maar na een lange week was het toch bijna tijd om naar huis te gaan. Het toernooi is voorbij en de laatste avond hebben we nog lekker met zijn allen gebarbecued en de wolven van Wakkerdam een lesje geleerd bij het kampvuur. Het was weer een geslaagd toernooi en kamp en volgend jaar gaan we zeker weer! Dan zal het kamp weer zijn van 6 t/m 13 augustus. 

Meer verslagen en foto's kan je vinden via de Facebook van Schaakkamp Hengelo
Foto's, Resultaten en live partijen via https://onjk.nl/nl/