Inloggen

Inloggen

Artikel 1

Gespeeld wordt volgens de spelregels van de Wereldschaakbond (FIDE) in de officiële Nederlandse vertaling, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Specifiek van toepassing is aanhangsel A (Rapidschaak).

Artikel 2

Beslissingen genomen door de arbiter en/of toernooidirecteur zijn bindend. Beroep is niet mogelijk.

Artikel 3

Er wordt gespeeld in de zes KNSB categorieën (A, B, C, D, E en F) met uitzondering van categorie A, die tot en met 25 jaar is. De peildatum is 1 januari van het jaar waarin het toernooi wordt georganiseerd. Jeugdbegeleiders mogen, ongeacht de leeftijd, in categorie A uitkomen. Tijdens het toernooi is er een invitatiegroep, voor deze invitatiegroep worden spelers uitgenodigd.

Artikel 4

De indeling is volgens het Zwitsers Systeem, eerste 2 rondes op rating en vervolgens wordt er op weerstandspunten ingedeeld. Als het aantal deelnemers daar aanleiding toegeeft, kan er in een categorie met een gesloten groep worden gespeeld.

Artikel 5

De resultaten van categorie B t/m F worden doorgegeven aan de KNSB voor de verwerking van de KNSB jeugdrating.

Artikel 6

Het aantal ronden en het speeltempo zijn als volgt:

 • Invitatiegroep : 7 ronden, 15 minuten per persoon per partij (p.p.p.p.) + 5 seconde per zet erbij vanaf zet 1.
 • Categorie A, B en C : 7 ronden, 15 minuten per persoon per partij (p.p.p.p.) + 5 seconde per zet erbij vanaf zet 1.
 • Categorie D en E : 7 ronden, 20 minuten p.p.p.p.
 • Categorie F : 9 ronden, 30 minuten per partij en er wordt zonder klok gespeeld. Na 20 minuten wordt er een klok bij de partij gezet, minimaal 5 minuten p.p.p.p.

Artikel 7

Voor het eindklassement geldt achtereenvolgens:

 1. Het aantal behaalde punten. Is dit gelijk voor meerdere deelnemers, dan worden eventuele geldprijzen gedeeld. De winnaar in categorie A krijgt de titel: “Jeugdkampioen van Spijkenisse”.
 2. Als het om de eerste plaats gaat, dan wordt er (mits er naar het oordeel van de organisatie voldoende tijd is) een beslissingspartij gespeeld. Het speeltempo is 5 minuten p.p.p.p. voor categorie B t/m E en voor categorie A en de invitatiegroepen is het speeltempo 3 munten + 2 seconde per zet erbij vanaf zet 1.
  1. Als het om twee spelers gaat: De kleur voor de eerste beslissingspartij wordt door loting vastgesteld. Bij eventuele volgende beslissingspartijen wordt de kleur steeds verwisseld. Winnaar is degene die als eerste een partij wint.
  2. Als het om meer dan twee spelers gaat: Er wordt gespeeld volgens de Berger-tabellen, waarbij de betreffende spelers om het lotnummer loten. Is er na de meerkamp geen beslissing, dan gelden artikel 6.3 t/m 6.6 voor het bepalen van de speler die op de eerste plaats eindigt.
 3. Het onderling resultaat. Als niet alle betrokkenen elkaar ontmoet hebben, telt onderling resultaat alleen voor zover er een ordening in spelers te maken is, die niet beïnvloed kan worden door de ontbrekende uitslag(en).
 4. Het aantal Weerstandpunten (WP).
 5. Het aantal Sonneborn-Berger punten (SB).
 6. Loting. 

Artikel 8

Jeugdbegeleiders die in categorie A meespelen, spelen voor hun eigen beker. Eenieder die niet voldoet aan de leeftijdsgrens voor de categorie A zoals gesteld in artikel 3 wordt beschouwd als jeugdbegeleider. Jeugdbegeleiders kunnen niet de titel “Jeugdkampioen van Spijkenisse” veroveren.

Artikel 9

Als er in een of meerdere categorieën geldprijzen zijn en een speler valt in meerdere van zulke prijzen, dan wordt alleen de hoogste prijs uitbetaald.

Artikel 10

Dit toernooi gaat uit van sportiviteit. Naar het oordeel van de arbiter en/of toernooidirecteur kunnen onsportieve gedragingen bestraft worden door aftrek van eventuele behaalde punten.