Inloggen

Inloggen

Afgelopen vrijdag speelde het Spijkenisser KNSB-bekerteam in de tweede ronde thuis tegen het sterke Voorschoten. Een team met een gemiddelde rating van 2235 zodat Spijkenise met een rating van 2169 enigszins de underdog was. Gek genoeg bleek wederom het rating getal niet heel veelzeggend te zijn, of werd dat ruimschoots gecompenseerd door het thuisvoordeel en de in grote getale aanwezige supporterschare, een soort "Kuip-gevoel"?.

Helaas ging het al snel mis op het enige bord waar Spijkenisse een ratingoverwicht had. Tony koos voor de scherpste variant om de Najdorf te bestrijden en toen zijn tegenstander een afwijkende zet deed. bracht hij een standaard paardoffer op d5. Helaas niet de juiste keuze, een ander standaard paardoffer op e6 had wellicht meer kansen geboden. Zijn tegenstander incassseerde het stuk, verdedigde zich zeer nauwkeurig en nam de aanval over. Toen een tweede stuk verloren ging konden de stukken in de doos. (Bij wijze van spreken, want bij 2-2 zou er nog gevluggerd moeten worden).
Gelukkig kon Maurits op bord 3 de stand gelijk trekken. Voor de vierde keer in vijf jaar kwam hij in een wedstrijd Spijkenisse-Voorschoten tegenover Vincent Blom te zitten. Er gebeurde lange tijd niet al te veel opwindends, Maurits neutraliseerde geduldig met de zwart het witte spel en wachtte op zijn kans. Deze kwam toen hij zijn paard op g3 kon offeren waarna hij met toren en een pion tegen paard en loper een zeer gunstig eindspel op het bord kreeg.
Zijn tegenstander had ook nog weinig bedenktijd en gaf pardoes zo maar een stuk weg. (En nu staat het 3-1 voor Maurits in hun onderlinge partijen)

Een plusremise was het resultaat van Daniël die met wit de op papier sterkste speler van Voorschoten trof. Al snel werden er veel stukken geruild en door nauwkeurig spel kreeg Daniël een extra (dubbel)pion. Jammer genoeg stonden er alleen nog dames en pionnen (en koningen natuurlijk) op het bord en waren er niet echt concrete winstkansen.

Ouderwets was Erik weer als laatste bezig. Hij was vooral druk met het neutraliseren van de aanvalskansen van zijn tegenstander om naar een eindspel af te wikkelen. Een onnauwkeurigheid kostte een pion, maar doordat zijn tegenstander lang nadacht wist Erik de kansen te keren en een stuk tegen twee pionnen te winnen. Met de geslonken bedenktijd kon hij echter niet genoeg pionnen op het bord houden en moest hij op het eind zelfs zijn loper offeren om een remise pionneneindspel te bereiken. De eindstand van de reguliere partijen kwam hiermee op 2-2.

En toen moest er nog gesnelschaakt worden waarbij Spijkenisse moest winnen omdat bij een gelijkspel de overwinning aan bord 3 van Maurits geschrapt zou worden.

Dat zag er "lange" tijd (voor zover mogelijk bij snelschaken) heel goed uit. Daniël verloor, maar Tony en Maurits wonnen zodat Erik slechts remise hoefde te spelen. In een dichtgeschoven stelling met paard tegen loper ging hij echter met zijn paard op avontuur (omdat hij dacht anders in tempodwang te komen, een zinsbegoocheling of omdat hij niet niets kan doen?), verloor toen pion na pion en moest hij capituleren.

Daarmee was het 2-2 en was Spijkenisse uitgeschakeld ondanks dat we twee keer gelijk gespeeld hadden.
Jammer, maar we hebben hard gestreden en goed gespeeld en volgend seizoen gaan we er weer gewoon voor!

                                         snelschaken
Spijkenisse            2169 - Voorschoten        2235 2 - 2   2 - 2
Both , E. (Erik)         2181 - Ratsma , M.B. (Midas)   2250 ½ - ½   0 - 1
Zhang , W. (Tony)         2199 - Schouten , H. (Henk)   2144 0 - 1   1 - 0
Linde van der, M.C.A. (Maurits)  2143 - Blom , V.R.T. (Vincent)  2261 1 - 0   1 - 0
Zevenhuizen , D.J. (Daniel)    2151 - Wilschut , P.J. (Peter)  2283 ½ - ½   0 - 1