Inloggen

Inloggen

In de tweede ronde van de KNSB-Beker kregen we op 7 december het in theorie sterke Zukertort Amstelveen op bezoek, een eersteklasser met diverse 2300-spelers op de ratinglijst.
Aan onze kant was helaas topper Rick Lahaye verhinderd en Tony Zhang bevond zich aan de andere kant van de wereld, zodat het mogelijk een zware avond zou worden. Dat bleek (gelukkig) mee te vallen.
Bij het overhandigen van de opstelling bleek dat Zukertort Amstelveen niet op z’n sterkst was opgekomen met slechts één 2300 speler, twee jeugdtalenten en een < 2000 speler.
Ook wij hadden twee (al wat oudere) talenten: Ricardo aan bord 1 en Daniël aan bord 2, ondersteund door de routiniers Maurits en Erik, waarbij Maurits om tactische redenen op bord 4 was gezet om een vol punt te scoren.
En dat deed Maurits weer (bijna) perfect. Met wit spelend zette hij zijn ontwikkelingsvoorsprong om in een sterke aanval over de zwarte diagonaal. Hij verzuimde echter de genadeklap uit te delen en gaf zijn tegenstander nog een verdedigingskans. Toen deze de laatste strohalm niet pakte, ging hij onverbiddelijk mat en kwam Spijkenisse op een 1-0 voorsprong.


Teamleider Ricardo had tegen de 2300-speler een lastige avond, ergens in de opening ging het niet goed. Hij verloor een pion en kreeg allerlei zwakke pionnen en kon het niet houden tegen een nauwkeurig spelende tegenstander. 1-1.
We kwamen weer op voorsprong door Daniël die een goede strategische partij speelde, afgemaakt met tactiek. Niet allemaal geforceerd, maar gewoon geduldig, druk opbouwen en gebruik maken van de kansen die er altijd komen.En toen hoefde Erik alleen nog maar remise te maken. Wederom een matige opening met zwart leidde tot een pion achterstand. Zijn jeugdige tegenstander dacht lang na en moest winnen en ging daarin te ver (of hij deed het verkeerd). Een verdwaald paard werd opgesloten op h8 en toen zijn tegenstander met zijn krappe bedenktijd de verborgen remiseweg niet vond, was het eindspel simpel gewonnen.


Hiermee kwam een “overtuigende” maar wel duidelijke 3-1 overwinning op het scorebord …….

Spijkenisse       2192 - Zukertort Amstelveen  2078 3 - 1
Klepke, Ricardo     2234 - Strating, Sybolt    2307 0 - 1
Zevenhuizen, Daniel   2135 - Elgersma, Onno     2181 1 - 0
Both, Erik        2184 - Kutchoukov, Daniel   1837 1 - 0
Linde van der, Maurits  2214 - Roosendaal, Eric    1987 1 - 0

Op naar de derde ronde waarin we weer een thuiswedstrijd hebben geloot, dit keer tegen derdeklasser Rijswijk!

| Verslag van Zukertort Amstelveen |