Dat schaken een moeilijk (maar heel leuk) spel is en dat het winnen van gewonnen stellingen een niet te onderschatten onderdeel van onze edele denksport is, bleek maar weer eens op vrijdag 1 februari jongstleden in de Boekenberg.
Toen kwam namelijk in de derde ronde van de KNSB Bekercompetitie een viertal spelers van Rijswijk op bezoek. Vorig jaar hadden we hen (in Rijswijk) uitgeschakeld, maar dit jaar was hun team versterkt met een nieuwe eerstebordspeler met een Elo van 2200, maar wij hadden dit keer Rick, dus dat moest goed komen….. Qua rating waren we in elk geval de duidelijke favoriet.

De voorbereiding ging niet helmaal van een leien dakje. Wedstrijdleider Simon van der Beek was alsnog bezweken onder het Wijk aan Zee virus en aangezien Werner de kleuren van Spijkenisse 2 (met succes!) moest verdedigen, was teamleider en topper Ricardo gedwongenom de wedstrijdleidersfunctie overnemen. Eerste reserve Erik had zich ingesteld op een rustig intern potje en het afwassen van de kop- en schotels als tweede barman, maar deze droom werd ruw verstoord toen hij te elfder ure alsnog mocht meedoen met dit Spijkenisser keurkorps.
En hij werd meteen maar gebombardeerd tot plaatsvervangend teamleider, het angstzweet stond bij hem in de handen, want één ding is zeker, onze bekerpartijen verlopen zelden in het stramien “van klein voordeeltje verwerven, dit verder uitbouwen en technisch gecontroleerd de vis op het droge brengen”.
Ook deze avond vloog de waardering van Stockfish weer alle kanten op, zo bleek bij de analyse achteraf.
Als eerste was onze kopman Rick aan bord 1 klaar, een creatieve partij groeide zijn tegenstander boven het hoofd (terwijl deze een aantal keren beter stond) en toen hij een verborgen verdediging niet zag, maakte Rick het weer mooi af. Op naar de 2500!

Maurits aan bord 2 probeerde een aanval op te zetten maar had wat zwakke pionnen. De aanval kwam niet helemaal uit de verf, zijn tegenstander wikkelde echter af naar een remise toreneindspel. Goed gekeept!
Een tweede remise van Erik bracht de stand op 2-1. Een vreselijke partij. Na een goede opening zag hij weer spoken (of was hij te druk met de kop- en schotels?). Wonder boven wonder werd een verloren eindspel toch nog remise gehouden:

Inmiddels stond Daniël gewonnen, na ook op de rand van de afgrond gebalanceerd te hebben.
Zijn tegenstander duwde hem er echter niet overheen en gaf Daniël kans op een dodelijke counter. Daniël gaf op zijn beurt nog een herkansing weg, maar toen daar niet van werd geprofiteerd, maakte hij de technische fase heel beheerst af:

Hiermee kwam net als in de vorige ronde een schijnbaar overtuigende 3-1 overwinning op het scorebord (terwijl bij wijze van spreken op een gegeven moment stellingstechnisch ook 0-4 tot de mogelijkheden had behoord. Maar ook bij het schaken gaat het niet om de kansen maar om de punten die je scoort!):

Spijkenisse                          - Rijswijk
Lahaye , R.R. (Rick)            2403 - Gieben , S. (Stijn)       2196  1 - 0
Linde van der, M.C.A. (Maurits)	2218 - Helvoort van, R.A. (Rob)  2130  ½ - ½
Zevenhuizen , D.J. (Daniel)	2190 - Cupido , A. (Alexander)   2054  1 - 0
Both , E. (Erik)                2170 - Liempt van, M. (Michael)  2124  ½ - ½
Gemiddelde Rating:              2245 - Gemiddelde Rating:        2126  3 - 1

Eind februari wordt er weer geloot voor de volgende ronde, de halve finale van de poulefase waarvoor meesterklasser LSG, DSC Delft en Charlois/Europoort of Dordrecht (nog te spelen) zich ook hebben geplaatst.
In het seizoen 2012/2013 bleven we in de vierde ronde steken, kijken of het dit jaar lukt een nieuwe mijlpaal (de finale van de poulefase) te bereiken!

Verslag Rijswijk : https://www.sgrijswijk.nl/externe-competitie/bekercompetitie.html