Afdrukken
Categorie: KNSB Beker
Hits: 566
Het KNSB-Bekerteam presteert dit seizoen geweldig. Na overwinningen op Fischer Z, Zukertort Amstelveen en Rijswijk kwam in de vierde ronde op 5 april het sterke DSC uit Delft op bezoek.
Spijkenisse was slechts één keer eerder zo ver gekomen (in het seizoen 2012/2013) maar toen werden we jammerlijk uitgeschakeld door Paul Keres.
De inzet was plaatsing voor de finale van poule C, als die finale gewonnen wordt dan mogen we meedoen in de landelijke finale die op Hemelvaartsdag in Leiden wordt gespeeld (maar zo ver zijn we nog niet J ).

DSC kwam niet met zijn vier sterkste spelers, maar had met IM Joost Michielsen, Joost van Ruitenburg (oude bekende van RSR Ivoren Toren) en de routiniers Gert Legemaat en Ted Barendse een klein ratingoverwicht van 11 punten. Dat beloofde een spannende strijd te worden!

De partijen aan de eerste twee borden waren het eerst beslist.

Kopman Rick speelde met zwart een bizarre partij, waar deze simpele huis-tuin-en-keukenschaker geen chocola van kan maken. Maar gelukkig hebben we Stockfish nog.
Rick liet witte pionnen op g6 en h7 toe en verschool zijn koning tussen de vijandelijke pionnen, wit had kunnen winnen, maar offerde in plaats daarvan zijn dame voor toren, loper en een paar pionnen.
Toen miste Rick nog een hele goede kans, maar in het vervolg ging het diverse malen heen en weer, op en neer. In uitvluggerfase maakte Rick helaas de laatste fout en verloor.Gelukkig stelde Ricardo aan bord 2 daar een strakke overtuigende partij tegenover. Zijn tegenstander wilde snel winnen, offerde een pion maar kreeg geen compensatie. Integendeel, Ricardo kreeg het initiatief en won het eindspel vrij gemakkelijk en bracht de stand daarmee op gelijke hoogte (analyse Ricardo):


En toen moesten de borden 3 (Maurits) en 4 (Daniël) voorkomen dat er gesnelschaakt moest worden.

Dat zag er in eerste instantie goed uit. Maurits kwam met zwart goed uit de opening, stond daarna gewonnen maar verzuimde om het af te maken. In een gelijke stelling besloot hij dames te ruilen in de overtuiging dat zijn paard beter was dan de witte loper. Dat was helaas een verkeerde beoordeling.
Wit kreeg een vrijpion die alleen te stoppen was met het offeren van het paard. En toen stond wit weer gewonnen met een loper meer (en ook nog van de goede hoekkleur).
Gelukkig voor ons deed hij het niet doortastend genoeg en liet hij toe dat Maurits een zogenaamde vesting kon innemen met remise tot gevolg (analyse Maurits):Deze mee- (of tegen?)valler zou ons niet gered hebben ware het niet dat Daniël ondanks wat vormproblemen een ijzeren vechtlust ten toon spreidde. Zijn opening met wit was niet zo ambitieus, maar toen zijn tegenstander door een trucje (ook een gepende pion is een slechte verdediger) zijn paard van c6 naar g4 kon brengen, pakten donkere wolken zich samen boven ons bord 4.
Zwart had kunnen (moeten) winnen, maar deed het niet. En hij ging zelfs zo ver dat hij een mogelijkheid van eeuwig schaak aan zich voorbij ging gaan en daarmee een lege dop kreeg.
En Spijkenisse het volle ei!

Zie de analyse door Daniël van dit drama in drie bedrijven:Hiermee stond een 2,5 – 1,5  overwinning op het scorebord en konden we feest gaan vieren en ons opmaken voor de poulefinale uit tegen Charlois Europoort.
Met spelers als GM Erik van den Doel, Roger Meng, Julian van Overdam en Robin Lecomte een leuke uitdaging!
Spijkenisse           2263 - DSC Delft          2274 2½ - 1½
Lahaye, R.R. (Rick)       2403 - Michielsen, J.R. (Joost)  2403  0 - 1
Klepke, R.M. (Ricardo)      2240 - Ruitenburg van, J. (Joost) 2318  1 - 0
Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2218 - Legemaat, G. (Gert)     2247  ½ - ½
Zevenhuizen, D.J. (Daniel)    2190 - Barendse, T.J.M. (Ted)   2126  1 - 0
Verslag van DSC Delft: http://www.delftseschaaksite.nl/?type=news&id=5637