Afdrukken
Categorie: KNSB Beker
Hits: 1573

Nadat we vorig jaar op een haar na de landelijke halve finale van de KNSB-beker hadden gemist, toog op vrijdag 29 november een Spijkenisser KNSB viertal vol goede moed naar Leiden. Om daar in de tweede ronde  van het nieuwe seizoen de regerend landskampioen LSG proberen een beentje te lichten…..
Het was wat passen en meten om een gaatje in een ieders agenda te vinden, maar uiteindelijk lukte dat, al was het gevolg dat vooral LSG niet op zijn allersterkst kon aantreden. Maar met drie IM’s en een gemiddelde rating van 2421 was er sprake van een leuke uitdaging voor onze Spijkenisser topspelers.
Wij waren ruim op tijd, stonden ontspannen aan de start en hadden er zin in!

De loting ging niet helemaal naar wens, want kopman Rick koos de verkeerde hand, waardoor Rick en Maurits, echte witkanonnen met zwart moesten spelen.

Maar niet getreurd, een IM is ook maar een mens, rating is slechts een getal  en je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

De wedstrijd begon met twee remises, maar erg verschillend van aard.

Ricardo tegen FM Mark Haast gebruikte zijn witvoordeel door gezonde zetten te doen en de stelling min of meer in evenwicht te houden, al had hij een klein voordeeltje.
Maar te weinig om er iets concreets van te maken. In een stelling met dame, toren en lopers van ongelijke kleur met wat pionnen, kozen beide opponenten voor een vreedzaam einde van de partij door herhaling van zetten.Heel andere koek was de partij van Maurits tegen oud-Westlander  en IM Jan-Willem de Jong. Geconfronteerd met een onverwachte zet in de opening, koos hij er na lang nadenken voor om twee pionnen te offeren in ruil voor actief spel.
Veel tactiek, aanval en tegenaanval, helaas hield zijn tegenstander één pion meer over.
Deze leek niet te stuiten, maar door een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander kreeg hij zijn toren achter de vrij-pion en wist Maurits een remise toreneindspel te bereiken.
Goed gevochten (!) en een meevallertje,

  
Hiermee was het “geluk” voor Spijkenisse helaas op, of beter gezegd, het krachtsverschil aan bord 4 was toch iets te groot, Erik wist tegen IM Jelmer Jens na lang manoeuvreren eindelijk aanvalskansen tegen de zwarte koning te creëren. Dit kostte echter wel een pionnetje. In plaats van verdedigen ging zijn tegenstander echter met zijn dame op avontuur.
Met nog een paar minuten op de klok zag Erik het allemaal niet zo helder meer. In plaats van het winnende 41. Kh2! speelde hij het verliezende 41. Kg2?, een klein maar essentieel verschil.


En toen stond Spijkenisse 1-2 achter en moest kopman Rick ijzer met handen proberen te breken. Met de opstoot 14.. d6-d5 kreeg hij al snel prima spel en mooie aanvalsmogelijkheden. Hij nam iets te veel tijd voor voorbereidende zetten in plaats van direct erop af te gaan. Meestal een prima strategie, maar IM van Haastert verdedigde zich goed, pikte een pionnetje op a6 mee en offerde zijn dame om mat te voorkomen. En incasseerde ook nog drie stukken voor de dame.
Maar ook hier was wit niet erg nauwkeurig in de afwikkeling en  Rick won een stuk terug.
Helaas was de witte stelling ondoordringbaar, Rick probeerde het nog lang, sloeg voor het teambelang remise af, maar dit mocht allemaal niet baten.
Een witte pion liep door en toen was het witte voordeel te groot en kwam de stand op 3-1 voor LSG, ietwat geflatteerd, maar het “topschaak” is nu eenmaal keihard.


Uithuilen en volgend jaar weer opnieuw beginnen! En ons nu volledig richten op handhaving in de KNSB-competitie ...

  LSG              2421 - Spijkenisse           2262 3 - 1
1. Haastert van, E.P.C. (Edwin)  2462 - Lahaye, R.R. (Rick)       2388 1 - 0
2. Haast, M.J.A. (Mark)      2397 - Klepke, R.M. (Ricardo)      2278 ½ - ½
3. Jong de, J.W. (Jan-Willem)   2429 - Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2222 ½ - ½
4. Jens, A.J. (Jelmer)      2395 - Both, E. (Erik)         2159 1 - 0

Verslag van LSG: https://lsg-leiden.nl/eindelijk-weer-een-overwinning-voor-lsg-1/#more-12998