Inloggen

Inloggen

Vrijdagavond 3 mei stond de apotheose van het KNSB-bekerseizoen in poule C op het programma. Het was een uitwedstrijd tegen Charlois Europoort, maar op hun verzoek vond deze finale plaats in ons mooie clubgebouw de Boekenberg.
De winnaar zou naar de landelijke Bekerfinale op Hemelvaartsdag gaan.

Met of zonder GM Erik van den Doel was de grote vraag van te voren. Het bleek mét deze sterke speler te zijn, zodat Spijkenisse een aardige uitdaging wachtte.
Teamleider Ricardo had op eigen verzoek Daniël vervangen door de weer in topvorm zijnde Tony Zhang. Samen met Rick, Ricardo en Maurits moest deze zware klus geklaard worden.

Het KNSB-Bekerteam presteert dit seizoen geweldig. Na overwinningen op Fischer Z, Zukertort Amstelveen en Rijswijk kwam in de vierde ronde op 5 april het sterke DSC uit Delft op bezoek.
Spijkenisse was slechts één keer eerder zo ver gekomen (in het seizoen 2012/2013) maar toen werden we jammerlijk uitgeschakeld door Paul Keres.
De inzet was plaatsing voor de finale van poule C, als die finale gewonnen wordt dan mogen we meedoen in de landelijke finale die op Hemelvaartsdag in Leiden wordt gespeeld (maar zo ver zijn we nog niet J ).

DSC kwam niet met zijn vier sterkste spelers, maar had met IM Joost Michielsen, Joost van Ruitenburg (oude bekende van RSR Ivoren Toren) en de routiniers Gert Legemaat en Ted Barendse een klein ratingoverwicht van 11 punten. Dat beloofde een spannende strijd te worden!

De partijen aan de eerste twee borden waren het eerst beslist.

Dat schaken een moeilijk (maar heel leuk) spel is en dat het winnen van gewonnen stellingen een niet te onderschatten onderdeel van onze edele denksport is, bleek maar weer eens op vrijdag 1 februari jongstleden in de Boekenberg.
Toen kwam namelijk in de derde ronde van de KNSB Bekercompetitie een viertal spelers van Rijswijk op bezoek. Vorig jaar hadden we hen (in Rijswijk) uitgeschakeld, maar dit jaar was hun team versterkt met een nieuwe eerstebordspeler met een Elo van 2200, maar wij hadden dit keer Rick, dus dat moest goed komen….. Qua rating waren we in elk geval de duidelijke favoriet.

In de tweede ronde van de KNSB-Beker kregen we op 7 december het in theorie sterke Zukertort Amstelveen op bezoek, een eersteklasser met diverse 2300-spelers op de ratinglijst.
Aan onze kant was helaas topper Rick Lahaye verhinderd en Tony Zhang bevond zich aan de andere kant van de wereld, zodat het mogelijk een zware avond zou worden. Dat bleek (gelukkig) mee te vallen.
Bij het overhandigen van de opstelling bleek dat Zukertort Amstelveen niet op z’n sterkst was opgekomen met slechts één 2300 speler, twee jeugdtalenten en een < 2000 speler.
Ook wij hadden twee (al wat oudere) talenten: Ricardo aan bord 1 en Daniël aan bord 2, ondersteund door de routiniers Maurits en Erik, waarbij Maurits om tactische redenen op bord 4 was gezet om een vol punt te scoren.

Op maandagavond 29 oktober ging een Spijkenisser (hoewel inmiddels elders woonachtig smile) viertal op pad naar het centrum van Amsterdam om in het illustere Café Batavia 1920 de strijd aan te binden met derdeklasser Fischer Z. Dit in het kader van de eerste ronde van de KNSB-beker.

Gezien het “klasse”- en ratingverschil had dit een eenvoudige overwinning moeten worden en aan het slot van de avond stond weliswaar 3-1 op de borden, maar van een walk-over is zeker geen sprake geweest.
Rond 22:00 uur verwachtte teamleider Ricardo een 2,5 – 1,5 overwinning: “Rick zou waarschijnlijk winnen (dacht ik). Joey had een aanval op de koningsvleugel en dit zag er kansrijk uit. Maurits en ik zouden, naar mijn inzicht, remiseren of verliezen. We stonden allebei niet zo best, dus ik had hier maximaal 1 uit 2 verwacht”.