Op zaterdag 6 november mocht het eerste aantreden in het Denksportcentrum te Bussum, waar tegenstanders BSG1 op het programma stonden. Het clubhuis stond in een pittoresk straatje met fraaie huizen en strategisch geplaatste bloembakken. Parallel daaraan liep de stationsweg met zeker drie kapsalons en evenzoveel Italiaanse eethuizen, waarvan er al eentje was geselecteerd voor de nog-te-verdienen avondmaaltijd. Op voorhand had de zeer tegemoedkomende teamleader Timon Brouwer al laten weten dat men de kantjes niet van de coronamaatregelen afliep bij BSG: we zouden spelen met zogeheten kuchschermen en er werd goed geventileerd. Dat betekende dat we met jassen aan de stukken als paspoorten onder het ambtenaarsloket moesten doorschuiven. Hoe apocalyptisch dat ook moge klinken; in de praktijk had niemand er last van. Daarbij moet gezegd worden dat op geen enkel bord sprake was van een serieuze vluggerfase, zodat niemand hoofdletsel door vallende schermen hoefde te vrezen.

Op voorhand wisten we dat dit we dit seizoen voor een zware opdracht staan, namelijk lijfsbehoud in de eerste klasse. Dan werkt het niet mee wanneer kopman Rick Lahaye verhinderd is en de tegenstander op vrijwel volle sterkte komt opdraven. Maar één ding is zeker, ons team gaat altijd vol het gevecht aan.

Met een kersverse teamleider, in de persoon van Martin Verheul, werd Spijkenisse 1 voor het eerst in lange tijd op pad gestuurd. De bestemming was Blerick, waar de eerste van vele sterke tegenstanders in klasse 1B op ons wachtte. Naast een nieuwe teamleider dit jaar ook twee nieuwe spelers, die voor verdere verjonging zorgen: Job Verheul en Thijs van Dam.

De eerste uren leek een spannende wedstrijd te ontstaan, met een licht overwicht voor de onzen. Richting de tijdnoodfase, na een kleine 3 uur spelen, vielen er echter ineens rake klappen.
Het spits werd afgebeten door Wilmar op bord 8. Na het spelen van de gebruikelijke openingszetten bleek Wilmar een stuk beter uit de voeten te kunnen met de thema's die op het bord waren ontstaan. Een klein voordeeltje ontstond en werd snel uitgebouwd tot het eerste punt van de dag: 0-1.

Het tweede punt kwam, zoals we inmiddels bijna normaal gaan vinden, van kopman Rick. Bij het uitkomen van de opening had Rick net iets meer aanknopingspunten dan zijn tegenstander, zeker na een centrale breuk die enkele zwaktes blootlegde. Toen zwart bij licht nadeel ook nog besloot een pion aan Rick cadeau te doen, was de partij snel beslist en kon ook de 0-2 worden genoteerd.

Afgelopen zaterdag stond de vijfde ronde van de competitie op het programma. SV Spijkenisse 1 moest spelen tegen Voorschoten 1. Aangezien wij onderaan staan, konden wij de matchpunten goed gebruiken. Helaas ging alleen deze wedstrijd ook verloren. Op de cruciale momenten weten wij jammer genoeg niet de punten te pakken. Een verloop van de wedstrijd per bord:

Zelf mocht ik op bord 1 met wit tegen Mees van Osch. In een lastige partij vlogen de kansen over en weer. In ruil voor een pion creëerde ik een aanval op de koningsvleugel. De computer was niet heel enthousiast over het offer, maar het bood wel veel praktische kansen voor mijzelf. Uiteindelijk wist Mees niet de juiste voortzetting te vinden en won ik de partij in het eindspel.

Zaterdag 14 december stond alweer de vierde ronde van de landelijke competitie op het programma. Deze keer moest het 1e team van Spijkenisse tegen Vianen. Als hekkensluiter konden wij de punten zeker gebruiken. Helaas viel het geluk niet onze kant op. Er waren kansen en halverwege stonden wij er voor mijn gevoel goed voor, maar op de cruciale borden viel de uitslag verkeerd. Een verslag van de wedstrijd per partij:

Op zaterdag 2 november stond de tweede KNSB wedstrijd voor Spijkenisse 1 op het programma tegen UVS 1. Door het vaderschap van Maurits en de afwezigheid van Djad hadden we twee invallers. Dat waren Steven de Wilde en Steyn de Lange.

Aan het begin van de wedstrijd ging het nog redelijk gelijk op. De eerste die klaar was was Jordy Lahaye. Op bord 3 wist hij in een degelijke partij al vrij snel remise overeen te komen. Op bord 4 verloor Daniël Zevenhuizen. Het was niet helemaal zijn dag. Hij kwam vanuit de opening al gauw minder te staan, verloor 2 pionnen en moest daarna al snel opgeven. Ook Wilmar op bord 7 kwam al snel minder te staan na de opening. Eerst verloor hij een pion en later een kwaliteit. Hij probeerde er nog remise uit te halen, maar dat bleek een onmogelijke opgave. Even later verloor ook Steyn de Lange op bord 9 en zo stond het dus al snel 1/2 - 3 1/2 voor UVS.