Het is al weer een tijdje geleden maar op zaterdag 6 oktober speelde Spijkenisse 1 in de tweede ronde van de KNSB-competitie thuis in de Boekenberg tegen Voorschoten 1.
Na in de eerste ronde tegen het ernstig verzwakte Rotterdam 1 een eenvoudige 7,5 – 2,5 overwinning te hebben geboekt, was dit de eerste echte krachtmeting voor ons in klasse 1B.
Na de niet meer verwachte promotie (nadat Sissa zich terugtrok) mogen we ons dit seizoen gaan bewijzen in de sterke eerste klasse. Duidelijk is dat een strijd tegen degradatie waarschijnlijker is dan een kampioenschap, zodat ons leuke en uitdagende wedstrijden staan te wachten.
Voorschoten leek enigszins verzwakt doordat de sterke Rosa Ratsma de Nederlandse eer verdedigd had in de schaakolympiade in Batumi en normaliter niet op tijd terug zou kunnen zijn om weer in Spijkenisse achter het bord te zitten. Maar in plaats daarvan had de tegenstander Noud Lentjes uit de hoge hoed getoverd en op bord 1 gezet, met een rating van 2298 zeker geen lichte kluif voor onze kopman en weer naar het oude nest teruggekeerde Rick Lahaye.
Rick kreeg een stukoffer over zich heen dat correct was, maar toen zijn tegenstander het niet helemaal nauwkeurig speelde kon hij de aanval afslaan en een loslopend pionnetje arresteren, En toen was het, zoals het zo mooi heet, een kwestie van techniek. En dat is onze Rick wel toevertrouwd.

Aan dit goede begin werd een vervolg gegeven door Wilmar aan bord 9. Na een onconventionele opening kreeg hij een sterke aanval die zijn tegenstander noopte een kwaliteit te geven. Daarmee kon hij echter het verlies niet voorkomen. Ook Wilmar maakte het technisch sterk af, een goed gespeelde partij!

Helaas wist Voorschoten aan het bord van Désiree iets terug te doen. Dees speelde wellicht iets te passief en haar tegenstander bouwde rustig en beheerst een aanvalsstelling op die al snel tot pion- en partijwinst leidde.
De stand kwam vervolgens op 2-2 toen Ricardo een verzwakkende pionzet deed omdat hij het eindspel niet helemaal juist taxeerde. Het gespeelde alternatief had fataal materiaalverlies tot gevolg. Was niet echt nodig geweest en een tegenvaller voor de onzen.

Een tweede halve punt werd cadeau gedaan door Erik in een saaie (maar niet heus) remise partij, al had hij op het eind wellicht ook weer kunnen verliezen. Na een kwaliteit gewonnen te hebben pakte hij ook nog een min of meer vergiftigde pion waardoor zijn opponent een heel actieve toren op de zevende rij en het loperpaar kreeg met allerlei tactische motieven. Maar ook voor Erik, die daar jammer genoeg geen gebruik van maakte en op het eind moest kiezen voor remise door eeuwig schaak.

Ook de partij van Daniël kende een vreedzaam einde. Vanuit de opening kreeg hij voordeel en mooie aanvalskansen. Toen hij iets te voorzichtig speelde neutraliseerde zijn tegenstander met een tegenaanval de witte kansen echter vakkundig. Een mooie partij voor een schaaktraining.

Toen begon het momentum in de wedstrijd te kantelen. Jordy speelde een rustige pot met een licht initiatief op de damevleugel, maar ging onnodig op zijn koningsvleugel ten onder. Had niet gehoeven.
Tony speelde een zeer creatieve partij (van beide kanten) inclusief een kwaliteitsoffer dat Tony een mooie drukstelling gaf en vrijpionnen aan beide kanten. Zijn tegenstander wist ondanks alle verwikkelingen tamelijk soepel de remisehaven te bereiken.

En toen ook bij Joey het kleine positionele voordeel als sneeuw voor de zon verdween en zich transformeerde in een verloren eindspel leken zich donkere wolken boven Spijkenisse 1 samen te pakken. Maarrrr, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.
De tegenstander van Joey kon op twee manieren afwikkelen naar een pionneneindspel en koos de verkeerde…… Een meevaller die dankbaar door Joey werd geïncasseerd.

De beslissing over winst en verlies in de wedstrijd moest nu in de partij van Maurits vallen.
In een zwaar positionele partij die moeilijk was in te schatten, ook voor de spelers zelf, had wit eerst een voordeeltje, maar Maurits kwam goed terug en miste zelfs een kansje op een betere stelling.
Beide spelers kozen op het eind maar voor de zekerheid voor de halve dop waarmee de 5-5 op de borden kwam.
Gezien het overwicht van Spijkenisse in de eerste helft (om in voetbaltermen te spreken) en de kansen van Voorschoten in de tweede helft waarschijnlijk een terechte uitslag.

Spijkenisse                  2158 - Voorschoten              2175  5 - 5
1.  Lahaye , Rick            2377 - Lentjes , N. Noud        2298  1 – 0
2.  Klepke , Ricardo         2225 - Ratsma , M.B. Midas      2242  0 – 1
3.  Linde van der, Maurits   2209 - Wilschut , P.J. Peter    2274  ½ - ½
4.  Zhang , Tony             2187 - Damen , J. Jip           2180  ½ - ½
5.  Both , Erik              2184 - Blom , V.R.T. Vincent    2262  ½ - ½
6.  Zevenhuizen , Daniel     2135 - Damen , I. Igor          2053  ½ - ½
7.  Hamelink , Desiree       2128 - Schouten , H. Henk       2155  0 – 1
8.  Lahaye , Jordy           2126 - Jongste , D. David       2106  0 – 1
9.  Meijer , Wilmar          2022 - Gutkind , K. Kedem       2089  1 – 0
10. Brokaar , Joey           1991 - Driessen , M.J. Marcus   2095  1 - 0

Op zaterdag 3 november wacht ons de belangrijke uitwedstrijd tegen medepromovendus Philidor Leiden dat in deze ronde het sterke Caissa (met de GM’s Reinderman en Hans Ree) wist te verslaan. Zodoende een niet te onderschatten tegenstander!

| tussenstand |