In de derde ronde van de KNSB-competitie stond een uitwedstrijd tegen mede-extra-promovendus Philidor Leiden 1 op het programma. Een team met gemiddeld een iets lagere rating dan wij zodat een overwinning zeer gewenst was in de strijd om ook volgend seizoen in de 1ste klasse KNSB te spelen.
Plaats van handeling was het fraaie Denksportcentrum in Leiden, wellicht voor de laatste keer, want het stichtingsbestuur heeft het pand verkocht aan een projectontwikkelaar die er een parkeergarage (?) wil neerzetten.
Maar goed, nu konden we er nog terecht en we waren zelfs op tijd, geen files bij de afrit Leiden dit keer!

Om niet al te voorspelbaar te worden en om de voorbereiding van de tegenstander te verstoren had teamleider Gijsbert de opstelling een beetje door elkaar gehusseld. Zo zat kopman Rick (de week ervoor de Open Groep van de Haarlemse Meesters gewonnen!) op bord 3 en mocht Maurits de Spijkenisser eer op bord 1 verdedigen.

De wedstrijd begon met een remise op bord 10. Joey speelde met zwart een prima partij, lekker agressief en vol met tactische verwikkelingen. Hij kwam zelfs twee pionnen voor, maar toen kon zijn tegenstander dreigen met twee torens op de zevende rij te komen. Joey kon dat alleen voorkomen door in te gaan op herhaling van zetten.
Spijkenisse kwam op voorspong door een gestroomlijnde partij van Rick die zijn goede vorm uit Haarlem had meegenomen. Hij speelde bijna al zijn pionnen naar voren (d4, e4-e5, g4-g5, h4, b4, a4) en zette zijn tegenstander daarmee volledig vast. Toen deze zich via (verkeerde) tactische middelen probeerde te bevrijden kostte hem dat een stuk en de partij.

De voorsprong werd uitgebouwd door Daniël die onlangs nog verzuchtte dat al zijn goede stellingen in remise (of nog erger) verzandden. Die periode lijkt voorbij te zijn want de avond ervoor scoorde hij een vlotte 1 als invaller in Spijkenisse 1 (RSB). En ook nu bond hij zijn tegenstander aan zijn zegekar.
Het leek allemaal niet op te kunnen toen Tony ook nog won en de stand op 3,5 -0,5 bracht. Hij had twee prachtige paarden en een toren op de onderste lijn die een paard pende. En zijn tegenstander leed aan een ernstige vorm van ruimtegebrek. Het allemaal wellicht wat sneller gekund en zijn opponent kreeg zelfs een kans om zich te bevrijden, maar toen hij die niet pakte was het snel gebeurd.

Philidor Leiden deed toen wat terug aan het eerste bord. Maurits offerde in één van zijn lijfopeningen een pion, kreeg ook wel een beetje compensatie, maar zijn tegenstander speelde het erg nauwkeurig. Maurits probeerde nog van alles om aanvalskansen te krijgen, tevergeefs. En toen zijn tegenstander in de tegenaanval ging kon Maurits het niet meer bolwerken.
Gelukkig voor Spijkenisse speelde Wilmar weer eens een uitstekende partij. Hij kreeg de Aljechinverdediging tegen zich, won een pion in een tactisch ingewikkelde stelling en ruilde de juiste stukken af. Toen hij ook nog een gepend stuk ging winnen gaf zijn tegenstander het op en stond het 4,5 – 1,5 voor Spijkenisse en was er nog één bordpunt nodig voor de wedstrijdzege.

Toen begon een spannend Leids kwartiertje, aangezien dat ene punt uit de partijen van Ricardo en Jordy moesten komen want Erik en Désiree hadden duidelijk hun dag niet. Erik had wellicht de wedstrijd van de avond ervoor nog in zijn hoofd, durfde niet in te gaan op een stukwinst en kwam daarentegen zelf een stuk achter. En Désiree was de hele week ziek geweest, speelde een ongelukkige opening en kwam zeer gedrukt te staan. Uit teambelang (of uit frustratie ?) rekten zij hun partij, maar lekker spelen was het niet.

De Spijkenisser vlag kon uit toen Ricardo een gewonnen toreneindspel (met een mooi zetdwangmotief) wist te bereiken na een gevaarlijke aanval in de opening te hebben afgeslagen, zie zijn eigen analyse:

Dat Jordy vervolgens door één foute loperzet zijn remisestelling vergooide en verloor was voor hem persoonlijk niet leuk, maar de teamoverwinning was binnen en dat was het belangrijkste.
Erik en Désiree hadden inmiddels na de zege van Ricardo een einde aan hun eigen lijden gemaakt en de verloren stellingen opgegeven.
Hiermee kwam de eindstand op 5,5 – 4,5 voor Spijkenisse en staan we ongeslagen met 5 matchpunten uit 3 wedstrijden zelfs op de tweede plaats!

Kijken of we op 24 november thuis in de Boekenberg tegen Venlo 1 een mooi vervolg aan deze reeks kunnen geven!

Philidor Leiden 2121 - Spijkenisse 2158 4½-5½
Bakker , G.J. (Guido) 2213 - Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2214 1 - 0