Na in de eerste vier rondes zeven matchpunten te hebben vergaard en een hele grote stap naar handhaving in de eerste klasse te hebben gezet, krijgen we in de tweede helft van de competitie de op papier wat sterkere teams voor onze kiezen. Een belangrijke graadmeter voor de echte sterkte van ons team.
In de vijfde ronde verloren we uit in Amsterdam met 4-6 van Caissa, in de zesde ronde kwam Zukertort Amstelveen uit dezelfde regio bij ons op bezoek. Met een gemiddelde rating van 2183, terwijl onze gemiddelde rating 2161 bedroeg, zodat het een spannende wedstrijd beloofde te worden!

Of het door de spanning kwam of door de lage temperatuur in de Boekenberg (een ietwat lage temperatuur is goed voor de hersens en voorkomt in slaap doezelen, maar dit vond ik iets te veel van het koude), maar hoe dan ook, de wedstrijd werd enigszins ontsierd door tactische kortsluitingen.
Een bloemlezing:

Aan bord 1 trof Rick met zwart een tegenstander die zich goed had voorbereid, zo leek het. Niet heel moeilijk , want onze Rick heeft een niet zo groot openingrepertoire dat hij wel erg goed beheerst.
Toen er echt geschaakt moest gaan worden, speelde wit in de volgende stelling Ld2 en kon na Pd4 direct opgeven:

Ricardo trof aan bord 2 dezelfde tegenstander als in de gewonnen bekerwedstrijd tegen Zukertort Amstelveen. Toen verloor hij met zwart en ook nu ging het met wit niet makkelijk, maar toen zijn tegenstander in plaats van Ld5 de loper naar f7 speelde, won hij de kwaliteit en niet veel later de partij:

Aan bord 3 ging het ook al niet helemaal zoals gepland. Maurits stond onder druk, maar toen hij een stuk weggaf, betekende dat wel een heel abrupt einde van de partij.

Degelijke Tony was tactisch aan bord 6 gezet en trof de zeker niet zwakke Stan van Gisbergen. In een min of meer gelijke stelling kantelde de partij langzaam in het nadeel van Tony en ook hier bracht een tactisch grapje (in tijdnood) de beslissing:

35. Red1 $6 (35. Nxd3 $1 cxd3 36. Rxe7 Rxe7 37. Qd4 $14) 35... Re3 36. Re2 $2 {
jammer, was niet echt nodig} (36. Qf1 Rd8 37. Qf2 Qe4 38. Re2 Bxe2 39. Rxd8+
Kh7 40. Rd7 a6 $15) 36... Rxe2 37. Nxe2 Qh5 $1 {
mooie manoeuvre met de dame om uit de penning te komen en een stuk te winnen.}
38. g4 Qc5 {en na dameruil slaat zwart eerst met schaak het witte paard.} 0-1

Maar natuurlijk werden er ook een paar goede partijen gespeeld, helaas iets meer door Zukertort- spelers dan door “Spijkenissers”.

In de partij van Joey gebeurde niet zo veel. In een Caro Kann (zou verboden moeten worden, zeiden wij vroeger) werden wat stukken geruild en toen er nog torens en lopers van ongelijke kleur over waren, werd de vrede snel getekend.
Wilmar speelde de opening niet nauwkeurig (terwijl hij de avond er voor juist een prachtpot had afgeleverd in de RSB Hoofdklasse) en kwam met een pion meer, zonder tegenspel in een gedrukte stelling terecht. Zijn tegenstander wachtte heel lang met  de breekzet g3-g4, maar toen deze eindelijk kwam was het snel mat.
Onze Dees had het ook zwaar, maar verweerde zich weer met alle macht. De druk werd te groot en een vrijpion op c7 besliste de partij in ons nadeel.
Erik voelde zich verplicht om in een gelijke stelling met niet veel tijd op de klok weer eens een onverantwoorde winstpoging te doen tegen een tegenstander die niet echt veel risico’s nam.
Maar dit buitenkansje liet de Zukertortenaar zich niet ontnemen en met een mooi mat bestrafte hij de “jeugdige” overmoed van uw verslaggever:

In de partij van Jordy werd het heel even spannend toen de zwarte dame op bezoek kwam, Jordy verloor een pion, maar hij wist dit toch nog vrij eenvoudig remise te keepen.

Als u heeft meegeteld staat het inmiddels 6-3 voor Amstelveen en ontbreekt er nog één partij…
Maar het mooiste of spectaculairste heb ik dan ook voor het laatst bewaard. Daniël is in bloedvorm en ook in deze wedstrijd wist hij weer met gewaagd en creatief spel een vol punt te scoren:

Hiermee kwam de stand net als in de vorige wedstrijd op 4 – 6 in ons nadeel:

Spijkenisse 1                    2161 - Zukertort Amstelveen 1       2183  4 - 6
1. Lahaye , R.R. (Rick) 2403 - Vos , T.C. (Tjark) 2267 1 - 0
2. Klepke , R.M. (Ricardo) 2240 - Strating , S. (Sybolt) 2310 1 - 0
3. Linde van der, M.C.A. (Maurits) 2218 - IJzermans , G. (Gijs) 2121 0 - 1
4. Zevenhuizen , D.J. (Daniel) 2190 - Krudde , F. (Fitzgerald) 2309 1 - 0
5. Both , E. (Erik) 2170 - Brookes , C. (Christopher) 2179 0 - 1
6. Zhang , W. (Tony) 2188 - Gisbergen van, S. (Stan) 2309 0 - 1
7. Hamelink , D. (Desiree) 2112 - Los , S. (Sander) 2231 0 - 1
8. Lahaye , J.J. (Jordy) 2095 - Sminia , J.D. (Jelmer) 2148 ½ - ½
9. Meijer , W.M. (Wilmar) 1976 - Elgersma , O.J. (Onno) 2113 0 - 1
10. Brokaar , J. (Joey) 2017 - Kutchoukov , D.V. (Daniel) 1840 ½ - ½

Een beetje jammer weer, we zijn niet echt weggespeeld, al denk ik dat over het geheel genomen Zukertort Amstelveen de verdiende winnaar was.

Maar nieuwe ronde, nieuwe kansen, laten we op 16 maart, wederom thuis in de Boekenberg, tegen het ook niet misselijke Oud Zuylen Utrecht, de negatieve trend van twee opeenvolgende nederlagen gaan doorbreken!
Daartoe ga ik zelf maar weer eens wat oude stappenboekjes uit de kast halen …..
Goed voorbeeld doet goed volgen?

Verslag van Zukertort Amstelveen: http://www.zukertortamstelveen.nl/nieuws.html#n1906

tussenstand |