Inloggen

Inloggen

Het wilde in het schaakjaar 2019 nog niet helemaal vlotten met het eerste KNSB-team. Na vier rondes hadden we zeven matchpunten, na zeven rondes stonden we nog steeds op zeven ……
In de zevende ronde (zonder onze topper Rick) werden we naar mijn mening voor het eerst tamelijk kansloos door het sterke Oud Zuylen Utrecht  op een nederlaag getrakteerd.
De eerste uitslag in deze wedstrijd was een korte remise van Maurits. Het zag er optisch aardig uit, maar het witte voordeel was in feite marginaal.
Helaas werd dit gevolgd door een nederlaag van Wilmar. Hij probeerde het wel, maar zijn tegenstander speelde het vrij koel en incasseerde wat pionnetjes en het volle punt.
Jordy kwam met zwart onder druk te staan, maar toen wit het niet zo doortastend deed werd het snel remise.
Ook Joey bracht een remise op het scorebord, hier gebeurde niet zo heel veel, maar Joey had wel het loperpaar. Misschien had hij door de spanning te handhaven een winstpoging kunnen wagen. Zoals het nu ging was het een solide remise.
De met zijn vorm tobbende Daniël zette zijn toren op een verkeerd veld en toen maakte zijn tegenstander het met een gevaarlijke vrijpion gedecideerd af.
Jammer genoeg kon invaller Djad zijn debuut in Spijkenisse 1 niet met een positief resultaat luister bijzetten. Iets te passief en te veel op remise gespeeld wellicht (?).smile
Gelukkig kon Tony het eerste volle punt voor ons scoren. Met veel risico gespeeld, een stuk geofferd tegen vier pionnen, was niet nodig geweest, maar leuk voor het publiek!
En toen zijn tegenstander met zijn koning naar de verkeerde kant ging was het snel bekeken.Jubilaris Erik die zijn 250ste wedstrijd voor Spijkenisse 1 speelde, kwam met voordeel uit de opening, maar zag geen goed plan en kwam verloren te staan. Hij kreeg van zijn tegenstander nog een kans op remise, maar die greep hij niet. Tijd voor jonger bloed in Spijkenisse 1 (?)
Het tweede hoogtepunt kwam op naam van Ricardo die heel lang met de rug tegen de muur stond, wellicht zelfs zwaar in het nadeel. Maar hij rechtte de rug en wist in het eindspel keihard toe te slaan (Tg3!)En toen was als zo vaak onze Dees nog aan het zwoegen. Een gelijke stelling, maar wat zwakke pionnen op wit. In principe remise, als de torens op het bord zouden blijven. Toen ze deze echter ruilde was het niet meer te keepen en werd het 3,5 – 6,5 voor de gasten uit Utrecht.

Door deze derde achtereenvolgende nederlaag begonnen we stiekem toch een beetje naar beneden te kijken.
Temeer daar in de achtste rond de verre uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat DVP/Vianen op het programma stond, een gelijkspel zou handhaving betekenen.
Zodoende vertrokken we zaterdag 13 april uit allerlei hoeken en gaten (Daniël zelfs met de bus en benenwagen uit Nijmegen) naar het pittoreske dorpje Vianen tegenover Cuijk.
We waren allen keurig op tijd (dat kon de tegenstander niet zeggen) en tot op het bot(h) gemotiveerd om revanche te nemen voor de nederlaag vorig jaar waardoor we het kampioenschap in de tweede klasse aan hen moesten laten.
DVP/Vianen  had een bijzonder sterk team opgetrommeld (gemiddelde rating 2246, terwijl ons gemiddelde 2166 bedroeg) met een heuse IM. Maar gelukkig was bij ons bijna-IM Rick weer van de partij.
Al spoedig ontbrandde een hevige strijd op alle borden.

Het leek even niet goed te gaan toen Jordy in de opening zo maar een pion weggaf (ik vroeg nog op de WC aan hem: “Theorie?” “Nee, gewoon slecht” antwoordde hij). Maar hij rechtte zijn rug, won de pion terug en kreeg druk met loper- en torenpaar. Zijn tegenstander was tactisch niet erg op zijn hoede, was erg behulpzaam met het neerzetten van zijn torens op verkeerde velden en Jordy profiteerde fraai. Een actieve koning won ook nog een stuk op het eind.Ook Wilmar liet zich weer van zijn beste kant zien, ondernemend gespeeld, hij offerde zelfs een stuk (wellicht iets te optimistisch, maar wie niet waagt wie niet wint), kreeg het weer terug van zijn tegenstander en deze deed er nog één cadeau. 2-0 voor ons.Erik was weer met veel andere dingen bezig dan zijn stelling (de partij van Jordy, de verwarming, zijn slechte persoonlijke resultaten, etcetera). Vanuit de ietwat dubieuze opening kreeg hij weer een prima stelling (voor de zevende keer dit seizoen met deze variant) en bezorgde zijn tegenstander  twee dubbelpionnen. Het vervolg was minder. Mede omdat hij tegen zijn natuur in voornamelijk bezig was met de vraag om remise te maken of niet. (To draw or not to draw, that is a difficult question).
Eén keer eeuwig schaak uit de weg gegaan en een remise aanbod geweigerd omdat Jordy nog slecht stond. Toen Jordy gewonnen had, nam ik het tweede remise aanbod maar aan, na lang nadenken met pijn in het hart. Maar achteraf bleek het een nuttig halfje te zijn.

DVP Vianen deed wat terug in de partij van Maurits, hij speelde actief met zwart en kreeg een geïsoleerde d-pion, zijn favoriete structuur. Echter nauwelijks aanvalskansen en zijn tegenstander  maakte het technisch mooi af, helaas.
Een kleine tegenvaller was de remise van Ricardo, die weer een prima pot speelde en met loperpaar en initiatief voordeel kreeg. Toen de dames werden geruild verwaterde echter zijn voordeel en de lopers van ongelijke kleur stonden ook nu garant voor remise.

Onze topper Rick speelde tegen “altmeister” Podzielny weer een interessante en spectaculaire partij. Het zag er dreigend uit voor hem, maar koel wikkelde hij af naar een dubbel toren eindspel dat hij op techniek naar winst schoof (dat hij daarvoor met tactiek sneller had kunnen winnen, daar hebben we het niet over smile). Klasse overwinning weer en mooi om naar te kijken!Ook Tony speelde tegen de sterke Odendahl weer een prima partij, alles onder controle houdend en rustig bouwend aan een sterke aanval. Dat hij de beslissende knock out niet toediende is een klein smetje, maar hij is weer helemaal terug! En een plusremise tegen 2370 is een mooi resultaat.En zo stonden we op 4,5 -  2,5 op de rand van handhaving. Maar toen begon het nagelbijten.

Daniël speelde weer degelijk en zette de partij goed op. Een paar keer kon hij een klein plusje krijgen, maar verzuimde dat. Toen hij met zijn dame op avontuur ging, kwam hij echter in een tactisch moeras terecht en was materiaalverlies of mat niet te voorkomen. Jammerrr, maar ook hij lijkt duidelijk weer op de weg terug!
Het verlossende halfje werd door Joey over de streep getrokken. Wellicht af en toe iets in het nadeel, maar keurig blijven staan en geen gekke dingen doen. En op het juiste moment afwikkelend naar een vesting en de 5-4 en handhaving van Spijkenisse 1!
Dat onze gewaardeerde Désiree het onderspit moest delven in het verre eindspel was niet zo leuk, maar met de 5 - 5 waren wij zeer tevreden, wat wij in een plaatselijk pannenkoeken restaurant uitbundig vierden. De poedersuiker en stroop vloeiden rijkelijk!

Als we de laatste wedstrijd 11 mei thuis in de Boekenberg tegen kampioenskandidaat HWP Haarlem weer 5-5 spelen, verbeteren we het resultaat van het seizoen 2006/2007 toen we 5de  werden in de eerste klasse met 9 matchpunten en 45 bordpunten.
(Team toentertijd: Peng, Rick, Jordy, Maurits, Tony, Dees, Wilmar, Fabian, Erik en Leo Kranenburg (wie kent hem nog?), nog 7 dezelfde spelers!)

Komt dat zien!

Stand KNSB Site : https://knsb.netstand.nl/rounds/view/507