Afdrukken
Categorie: KNSB team 1
Hits: 570

Met een kersverse teamleider, in de persoon van Martin Verheul, werd Spijkenisse 1 voor het eerst in lange tijd op pad gestuurd. De bestemming was Blerick, waar de eerste van vele sterke tegenstanders in klasse 1B op ons wachtte. Naast een nieuwe teamleider dit jaar ook twee nieuwe spelers, die voor verdere verjonging zorgen: Job Verheul en Thijs van Dam.

De eerste uren leek een spannende wedstrijd te ontstaan, met een licht overwicht voor de onzen. Richting de tijdnoodfase, na een kleine 3 uur spelen, vielen er echter ineens rake klappen.
Het spits werd afgebeten door Wilmar op bord 8. Na het spelen van de gebruikelijke openingszetten bleek Wilmar een stuk beter uit de voeten te kunnen met de thema's die op het bord waren ontstaan. Een klein voordeeltje ontstond en werd snel uitgebouwd tot het eerste punt van de dag: 0-1.

Het tweede punt kwam, zoals we inmiddels bijna normaal gaan vinden, van kopman Rick. Bij het uitkomen van de opening had Rick net iets meer aanknopingspunten dan zijn tegenstander, zeker na een centrale breuk die enkele zwaktes blootlegde. Toen zwart bij licht nadeel ook nog besloot een pion aan Rick cadeau te doen, was de partij snel beslist en kon ook de 0-2 worden genoteerd.

Ook het derde punt verscheen aan onze kant. Daniël kwam een half uurtje na de start van de wedstrijd aan in Blerick, maar dit leek hem weinig te deren. Al snel kwam hij met een mooi voordeel uit de opening, waarna een vijandig stukoffer werd geneutraliseerd.

  1. Db5!? was hier Daniël's zeer tweesnijdende, maar prachtige zet. Het pakte zeer goed uit na 19... a6 20. Db4+ c5 21. Dd2. De zwarte stelling viel ineens uit elkaar en de 0-3 volgde snel.

Tot overmaat van ramp voor de Limburgse opponenten volgde in rap tempo ook de 0-4. Na een atheoretische opening ontstond op bord 7 een gesloten stelling, waarin het manouvreren van stukken door Ansh tot ware kunst werd verheven. Langzaam maar zeker werden de zwarte stukken vastgezet en kon Ansh de koningsvleugel met winnend gevolg open breken.

Ansh (wit) heeft al voordeel, maar zet dit hier op prachtige wijze om in een winnende stelling. 26. f5 Tc8 27. h4! Pf8 28. fxg6 hxg6 29. h5 Td8 30. hxg6 Kxg6 31. Lh5+ en een klein voordeel is heel groot geworden. Prachtige overwinning!

Een echte walkover werd het helaas niet: eenmaal in de tijdnoodfase aangekomen moesten we toch ook wat minpunten laten noteren. Jordy kwam goed terug na een lastige opening met weinig ruimte. Een pion werd geofferd om activiteit te generen en wat druk op de witte tweede rij te zetten. Dit werd echter adequaat verdedigd en toen de stofwolken waren opgetrokken, was een beslissend voordeel ontstaan: 1-4.

Ook bij mijzelf ging het richting de tijdnoodfase mis. Uit de opening stelde mijn tegenstander zijn stukken wat onhandig op, voornamelijk door vrijwillig in enkele penningen te gaan staan. Zo ontstond al vrij snel een voordeeltje, dat ik echter nooit volledig wist uit te bouwen. Op het cruciale moment koos ik voor enkele zetten die op het eerste oog interessant waren, maar het voordeel uit handen gaven. Hieruit ontstond een eindspel dat makkelijker speelde voor zwart en in tijdnood vakkundig werd uitgespeeld: 2-4.

Kijkende langs de borden leek een overwinning er zeker in te zitten, maar het was nog alles behalve zeker. Meerdere gelijkwaardig ogende stellingen moesten anderhalf punt gaan opbrengen voor de twee matchpunten.

Gelukkig volgde snel bevrijdend nieuws: de partij van Job leek lang op remise af te gaan, nadat hij een openingsvoordeel niet had kunnen uitbaten. Rond de tijdcontrole leek geen van beide spelers nog kans te hebben op meer dan remise, maar daar kwam de ware kracht van Job juist naar boven. Zwart weigerde een dameruil om de partij levend te houden, maar miste daarbij dat dit Job een voordeel zou opleveren, dat hij niet meer losliet. Een eindspel met gelijke lopers en een extra pion werd door Job tot een goed einde gebracht: 2-5. Het matchpunt was binnen en de laatste remise die nodig was, leek er ook wel te gaan komen.

Zoals gehoopt volgde het bevrijdende halfje ook snel. Thijs was eerder in de partij nog door het oog van de naald gekropen, toen meerdere tactische wendingen door beide partijen over het hoofd werden gezien. In een licht nadelig toreneindspel hield hij echter uitstekend het hoofd koel en zo sleepte hij de beslissing in de wedstrijd uit het vuur, het was 2,5 - 5,5.

Na een zeer theoretische, maar evengoed explosieve, opening vlogen de lichte stukken bij Maurits al snel van het bord. Het resultaat was al vroeg in de partij een middenspel met uitsluitend zware stukken en een pluspion voor de met wit spelende tegenstander. Langzaam maar zeker wist wit het voordeel in het toreneindspel uit te bouwen en met het verliezen van een tweede pion, ging helaas ook de partij verloren: 3,5 - 5,5

Het slotakkoord was voor Erik, die een voor hem zo kenmerkende chaos op het bord had weten te creëren. In een dameloos middenspel kregen beide partijen meerdere vrijpionnen wat de stelling, samen met enorm actief stukkenspel, bij vlagen onmogelijk te beoordelen maakte (zelfs het oordeel van de engine vliegt alle kanten op). Erik leek richting de tijdcontrole langzaam op winst af te stevenen, toen hij zijn voordeel op zet 40 zag verdwijnen. Een ogenschijnlijk gelijkwaardige stelling was op het bord verschenen, maar nog altijd kon het beide kanten op. Wederom bleek Erik echter kundiger in het ingewikkelde stellingstype en het tweede voordeel werd wel verzilverd: 3,5 - 6,5.

Een prachtige overwinning om het nieuwe seizoen in klasse 1B in te luiden. Blerick leek op papier een maatje te groot, maar tegen de verwachtingen in werd overtuigend gewonnen. Ronde 2 wordt gespeeld op 9 oktober en dan mogen we eindelijk weer eens spelen in onze eigen Boekenberg. Vianen/DVP zal dan de tegenstander zijn, een tegenstander waar we in de afgelopen jaren al meerdere spannende krachtmetingen mee hebben gehad. Hopelijk kunnen we deze in ons voordeel beslissen. Hopelijk tot dan!

 

Joey Brokaar