Afgelopen zaterdag mochten we aantreden voor onze tweede thuiswedstrijd van dit seizoen. Het was niet de minste tegenstander die op het programma stond: het uit de meesterklasse gedegradeerde HMC Den Bosch was naar Spijkenisse gekomen. Bovendien misten we één van onze sterkhouders en teamcaptain. Daniël was met zijn vriendin een weekend naar Liverpool. Gelukkig was Ruud bereid gevonden om voor hem in te vallen.
Met een gemiddelde rating van 2305 tegenover 2039 aan onze kant was het duidelijk wie de favoriet was. Vanzelfsprekend gingen we desondanks met goede moed van start.

Op bord 3 was Ricardo als eerste klaar. Hij speelde met zwart tegen IM Martin Martens. Inhoudelijk viel er weinig te beleven. In een structuur die Ricardo goed kende, wist hij al gauw de angel uit wits spel te halen. Er ontstond een evenwichtige stelling, waarbij het voor beide partijen lastig was om de stelling open te breken en voor meer te gaan. Op zet 21 werden daarom de zetten herhaald. Remise was hiermee het eerste resultaat van de middag.

Op bord 8 speelde Ismaël met wit tegen Thomas Mollema. De zwartspeler had de opening waar ze in terecht kwamen voorbereid. Door een onnauwkeurige zet van Ismaël kreeg zijn tegenstander twee vrijpionnen (b en c) op de damevleugel. Deze waren niet zonder materiaalverlies te stoppen. Hierna was Ismaël zijn positie erg lastig en maakte zijn tegenstander het netjes af. 0,5 – 1,5.

Op bord 7 speelde Wilmar met zwart tegen WGM Nargiz Umudova uit Azerbeidzjan. Er kwam een Franse Nimzowitsch op het bord. Wilmar voelde zich niet helemaal thuis in deze stelling en kwam al vroeg in de problemen. Zijn tegenstander wist hier wel raad mee en maakte het mooi af. 0,5 – 2,5

Op bord 10 bracht Job de spanning weer terug in de wedstrijd. Met wit versloeg hij Casper Hermeling. Na 26 zetten ontstond een remiseachtige stelling met alleen de zware stukken nog op het bord:

Hier is 26…Td4 27. Df3 Td3 28. De4 Td4 een zetherhaling, maar zwart speelde door met 26…Td2?! en na 27. Txa6 is 27…Txb2?? verloren: 28. Td6 De8 29. Txd8 Dxd8 30. Db7!

En zwart gaf op, omdat 31. Tc8 niet te voorkomen is. 1,5 – 2,5

Joey kreeg op bord 6 uit de opening het betere van het spel. Met wit speelde hij tegen IM Jeroen Bosch. Joey’s g- en h-pion rukten op en, was zwart genoodzaakt een kwaliteit te offeren om in de partij te blijven. In het eindspel vond Joey helaas niet de beslissende voorzetting, waarna de vrede werd getekend. Ondanks de teleurstelling over het niet-afmaken was het gezien het grote ratingoverwicht toch een erg net resultaat. 2-3.

Op bord 4 speelde Maxim met wit tegen GM Twan Burg. De opening was erg interessant, waarbij Maxim er op zet 10 voor koos om een stuk voor drie pionnen te offeren. De stelling die hieruit voortvloeide, was lastig te beoordelen. Het overwicht aan pionnen op de damevleugel zorgde er in ieder geval voor dat zijn tegenstander nauwkeurig moest verdedigen. Dit deed hij ook.

Dit was de stelling nadat zwart 27.. h6 heeft gespeeld. Zwart heeft de pionnen op de damevleugel goed onder controle, maar de vraag is of hij zelf vooruitgang kan boeken. De engine beoordeelt de stelling als gelijk.
Maxim had inmiddels echter tijdnood en koos met Ta3 voor een passieve verdediging. Dit was niet persé verkeerd, maar gemakkelijker spel had het actievere Th5! gegeven met tegenspel op de d5-zwakte. Uiteindelijk lukte het zwart om op een gunstige manier zijn loper voor het paard te ruilen, waarna zwart zijn spel naar de koningsvleugel verlegde en op wits zwakke pionnen kon gaan spelen. Uiteindelijk moest Maxim na 43 zetten opgeven. 2-4.

Maurits speelde op bord 5 met zwart tegen FM Rob Scheerl. Het was een moeilijke partij. Zijn tegenstander zat duidelijk beter in de openingskennis. Maurits dacht zich onder de druk uit te kunnen spelen, maar wit bleef beter staan. Een vergevorderde pion op h6 zat zwart de hele partij dwars. Net op het moment dat Maurits dacht los te komen, sloeg z’n tegenstander toe met een doorslaande aanval. Op zet 44 moest hij opgeven door een kleine combinatie. 2-5.

Op bord 2 mocht Thijs het met wit opnemen tegen GM Antonios Pavlidis. Het lukte Thijs om een aantal stukken te ruilen. Dit ging echter ten koste van het initiatief. Hierdoor kwam Thijs erg onder druk te staan. Het was lastig om hier goed mee om te gaan. Na verlies van een tweetal pionnen werd er geruild naar een toreneindspel. De tegenstander bleef goede zetten doen, waarna verlies onvermijdelijk was. 2-6. De matchpunten waren hiermee binnen voor HMC.

Semen speelde op bord 1 met zwart. Tegen de ervaren IM Geert van der Stricht.kwam hij minder uit de opening. Zijn tegenstander bouwde zijn voordeel op, maar slaagde er niet in om door te breken. In de tijdnoodfase raakte wit zijn voordeel grotendeels kwijt en ontstond er een eindspel met toren en ongelijke lopers. Dit zou in principe remise moeten worden, maar de zwarte stukken misten coördinatie. Het was hierdoor lastig voor Semen om het juiste verdedigingsplan te vinden. Uiteindelijk wist wit het af te maken. 2-7.

Op bord 9 speelde Ruud met zwart tegen José Margarido. Het was een lange partij, waarbij Ruud een gelijkwaardig eindspel leek te bereiken. Uiteindelijk viel het toch net de verkeerde kant op en wist wit de winst na een lang gevecht binnen te slepen.

Het was een lastige, maar leerzame middag. HMC was de terechte winnaar en ligt met een 100% score op koers om weer terug te keren naar de Meesterklasse. Onze volgende wedstrijd is op zaterdag 26 november uit tegen Vianen/DVP. Het enige andere team dat nog alles gewonnen heeft. Ook dat zal geen makkelijke wedstrijd worden, maar we blijven erin geloven!

Rating

Minyeyevtsev, S. (Semen) 2045   Stricht van der, G. (Geert) 2332 0 - 1